Joost Minder.nl
8.9
2163 beoordelingen op Feedback Company

Energierekening mkb’er kan duizenden euro’s omlaag

Main Image

Bron: De Telegraaf   |   Datum: maandag 29 juni 2020   |   Leestijd: 3 minuten

AMSTERDAM - Veel ondernemers hebben het door de coronacrisis zwaar, maar kunnen fors besparen als ze tijdig overstappen van energieleverancier. Per 1 juli gaan nieuwe opzegtermijnen in. Ondernemers die hun contract niet wijzigen, betalen tot drie keer meer dan wat er aan actuele prijzen beschikbaar is.

Afgelopen kwartalen daalden de groothandelstarieven bij leveranciers als Essent en Vattenfall enorm. De gasprijs ging naar een historisch dieptepunt. Er is een overaanbod van olie, en dat beïnvloedt ook de gasprijs. Tegelijkertijd was er de zachtste winter in tijden: met minder verbruik dalen doorgaans de inkoopprijzen.

Voor alle ondernemers daalt per 1 juli de zakelijke energierekening doordat de variabele leveringstarieven voor gas en stroom op die datum naar beneden gaan.

Met de zomerse temperaturen en de gang naar het strand denken ondernemers echter meestal niet aan het piekverbruik van hun bedrijf: de wintermaanden. Deze week, per 1 juli, worden veel grootzakelijke contracten verlengd voor de rest van het jaar of een heel jaar.

 


Betaalt u op dit moment hoge tarieven voor uw energie? Vergelijk online de beste aanbiedingen.  

 Vergelijk grootzakelijke energie


 

Gasvoorraden in overvloed

 

Die hogere kosten krijgt de ondernemer op het bordje: meestal door het niet tijdig opzeggen van wat het grootzakelijke energiecontract heet. En door de hoge automatische verlengingstarieven voor grootzakelijke energie die de energieleveranciers vervolgens vragen, waar je in de meeste gevallen voor een jaar aan vast zit.

Drie keer meer

Alleen de mkb’ers met een grootverbruikcontract hebben hier mee te maken. „Mkb’ers met een grootverbruikcontract moeten nu opletten want een energiecontract met actietarieven voor een of drie jaar is vele malen voordeliger”, aldus Rob Leek, directeur van vergelijker Minder.nl.

Een mkb-bedrijf zal momenteel volgens de berekening van Minder.nl tot drie keer meer moeten afrekenen voor het verbruik, als het niet op tijd zijn grootzakelijke energiecontract opzegt. „Op jaarbasis zal dit je duizenden tot tienduizenden euro’s schelen”, zegt Leek, die doorlopend tarieven en voorwaarden van aanbieders doorrekent. Ook andere vergelijkers wijzen op die huidige lage tarieven.

De crux zit ook in het tijdstip waarop het contact wordt verlengd. Leek: „Sommige grootzakelijke energieleveranciers hanteren een opzegtermijn van drie tot zes maanden. Als bedrijf moet je dus al drie tot zes maanden voor de einddatum van je huidige contract opzeggen. Als je te laat opzegt, vindt vaak automatische verlenging plaats. Dat kan voor een jaar zijn of voor onbepaalde tijd”, waarschuwt hij.

Verlenging in stilte

De oude, hogere tarieven gaan door, terwijl ondernemers overal tegen de historisch lage prijzen kunnen inkopen en hun energierekening drukken.

 Een bakkerij met zeven man kan veel geld besparen


 

Bij de automatische verlenging gebruiken grootzakelijke energieleveranciers doorgaans zogeheten verlengingstarieven. Leek: „Meestal zijn die tarieven maar liefst twee tot drie keer hoger dan de tarieven die horen bij een grootzakelijk energiecontract met actietarieven.” Tijdig ingrijpen loont dus, stellen alle vergelijkers.

Leek rekent het naderende prijsverschil voor bij een mkb’er, een bakkerij met zeven mensen personeel, met grootverbruik aan stroom en gas voor het bakken van brood.

„De bakker betaalt leveringskosten voor zijn gas die 50% hoger liggen dan de tarieven die horen bij een energiecontract met actietarieven. Zijn leveringskosten voor gas vallen daardoor €3790 hoger uit”, aldus Leek.

Het loont dus om naar de kleine letters in het contract te kijken. Er zijn contracten met een automatisch verlengingstarief dat wel iedere maand opzegbaar is.

 


Wilt u persoonlijk contact over uw grootzakelijk energiecontract?

  

Marco - Minder.nl

Marco - Inkoopspecialist energie

 

 

 

 

 

 


Ook interessant voor u: