Gas- en stroomprijs historisch gezien op zeer laag niveau
De energieprijzen hebben sinds lange tijd niet zo laag gestaan. De gasprijs is fors gedaald en ook de stroomprijs stond in twee jaar tijd niet zo gunstig. Dit heeft te maken met wereldwijde ontwikkelingen en de zeer zachte winter. Nu de energieprijzen historisch gezien zo laag staan, is het voor u als grootverbruiker van energie een zeer interessant moment om uw grootzakelijk energiecontract tegen het licht te houden en te kijken naar de inkoopmogelijkheden.
3 factoren die de energieprijzen beïnvloeden
Er zijn momenteel drie factoren die een belangrijke oorzaak zijn van de zeer lage energieprijzen. Deze factoren zijn:
- De zachte winter
- De economische gevolgen van het Coronavirus
- Het olieconflict tussen Saudi-Arabië en Rusland
Hoe deze factoren de energieprijs beïnvloeden, staat verderop in dit artikel toegelicht. Eerst ziet u de grafieken die duidelijk laten zien hoe de gas- & stroomprijs sterk naar beneden zijn gedaald. De gasprijs is nog lager dan in 2016 toen de prijzen ook al historisch laag stonden. Ook de stroomprijs heeft in twee jaar tijd niet zo laag gestaan als nu.
De ontwikkeling van de gasprijs vanaf 2016 tot en met nu.
De ontwikkeling van de stroomprijs vanaf 2017 tot en met nu.
Betaalt u op dit moment hoge tarieven voor uw energie? Laat uw contract vrijblijvend door ons checken en u weet direct of u vrij bent om een aanbod met de huidige scherpe tarieven te accepteren.
Laat uw grootzakelijk energiecontract checken
De zachte winter
Afgelopen winter hadden we een zeer zachte winter. De Elfstedentocht was bijvoorbeeld een ver-van-ons-bed-show. Door de zachte winter viel de hoeveelheid gas die nodig was om onze woningen en bedrijfspanden te verwarmen mee. Momenteel zijn onze gasvoorraden dus nog flink voorradig en dat merken we met de huidige, lage gasprijs.
De economische gevolgen van het Coronavirus
Zoals we allemaal merken, heeft het Coronavirus een flinke impact op de economie. Daarmee is de vraag naar olie ook sterk gereduceerd. Doordat bedrijven stil liggen, het aantal vliegtuigen in de lucht nihil is en de transportsector vrijwel plat ligt, verbruiken we wereldwijd minder olie. Dit gaat om miljoenen vaten per dag. Door de verminderde olievraag, daalt de prijs van olie en ook de prijs van gas en stroom. Deze laatste twee zijn namelijk gekoppeld aan de olieprijs.
Het olieconflict tussen Saudi-Arabië en Rusland
Vanwege de verminderde vraag naar olie wil Saudi-Arabië de olieproductie verminderen. Rusland werkt hier echter niet aan mee en produceert nog volop olie. Als reactie hierop gaat Saudi-Arabië een prijzenoorlog aan. Olie wordt steeds goedkoper en omdat deze prijs gekoppeld is aan de energieprijs merken we dit in Nederland aan de prijs voor gas en stroom.
Nu gebruik maken van de huidige marktsituatie of toch nog even wachten?
Het is een feit dat de gas- en stroomprijs sinds lange tijd niet zo laag heeft gestaan als vandaag de dag. Het is een unieke situatie en daarom is het zeer zeker een interessant moment om nu uw grootzakelijk contract tegen het licht te houden en actie te ondernemen.
Vraagt u zich af of u nu moet profiteren van het marktmoment of dat u nog even zou moeten wachten tot een eventuele verdere marktdaling? Onze inkoopexperts helpen u graag met het maken van de juiste afwegingen en kunnen u goed informeren zodat u de keuze maakt die bij u en uw bedrijf past.
Wilt u graag meer informatie over de tarieven of heeft u een andere vraag?
|
Marco - Inkoopexpert energie |
Geschreven door: Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. "Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij." |