Joost Minder.nl
8.9
2147 beoordelingen op Feedback Company

Opzeggen van het grootzakelijk energiecontract: wees op tijd!

Main Image

Terwijl je lekker even de andere kant op kijkt, kan de opzegtermijn van je grootzakelijk energiecontract aflopen. Met als gevolg dat je stilzwijgend verlengd wordt tegen dure verlengingstarieven. Op jaarbasis kan je dit duizenden euro's kost. Dit alles heeft dus te maken met het opzeggen van het grootzakelijk energiecontract.

Als grootzakelijke verbruiker van gas en stroom kun je behoorlijk de pineut zijn. Bij te laat opzeggen van het grootzakelijke energiecontract zit je vast aan een stilzwijgende verlenging van een jaar. Je betaalt vervolgens veel hogere verlengingstarieven dan de actietarieven die andere leveranciers bieden. Dus terwijl je even niet oplet en achterover leunt, loop je het risico veel geld te verliezen. 

Hoe voorkom je die dure verlengingstarieven? De oplossing is simpel: houd de opzegtermijn van je grootzakelijke contract in de gaten en zeg tijdig op!

Opzegtermijn is soms wel een half jaar

Lange opzegtermijnen voor grootzakelijke bedrijven zijn zeker niet uitzonderlijk; zes maanden komt regelmatig voor. Dus zes maanden vóór de einddatum van uw grootzakelijk contract dient u deze al op te zeggen. Veel bedrijven hebben in de herfstperiode een nieuw energiecontract afgesloten. Dit betekent dus dat in de lentemaanden de opzegbrief al op de bus moet.

Consequentie van te laat opzeggen

Grootzakelijke bedrijven zijn minder goed beschermd door de overheid dan consumenten en kleinzakelijke afnemers. Dit is met name zichtbaar bij stilzwijgende verlenging voor bepaalde tijd: in consumentenland is het een absolute overtreding van de regels, maar voor jou als grootzakelijke klant nog steeds toegestaan. Vaak gelden bij een stilzwijgende verlenging duurdere verlengingstarieven. Wanneer je alsnog switcht, staat u waarschijnlijk een opzegvergoeding te wachten. De hoogte van die vergoeding? 15 procent of meer van de resterende waarde van het energiecontract. Dit kan dus flink oplopen. Daarom loont het te allen tijde om tijdig uw grootzakelijke energiecontract te heroverwegen en actie te ondernemen.

 

Rick - Minder.nl

Case stilzwijgende verlenging

"Regelmatig komen we klanten tegen die stilzwijgend zijn verlengd. Daardoor betalen ze nu onnodig veel te hoge energietarieven. Een van die voorbeelden heb ik hieronder uitgewerkt."

Rick - zakelijke energiespecialist

 
René heeft een grote meubelzaak en verbruikt jaarlijks 210.000 kWh tijdens de piekuren en 40.000 kWh tijdens de daluren. Hij is een grootverbruiker van elektriciteit dus. Helaas vergat hij tijdig zijn grootzakelijke energiecontract op te zeggen. Hierdoor is hij nu gebonden aan veel te hoge verlengingstarieven en betaalt hij komend jaar €3.406,- meer dan nodig is.  

René kreeg te horen dat zijn opzegtermijn van zes maanden verstreken was toen hij zijn energiecontract wilde opzeggen. Zijn contract werd met een jaar verlengd. René kreeg de nieuwe verlengingstarieven onder ogen en schrok behoorlijk. De energietarieven per kWh lagen bijna anderhalf keer hoger dan zijn eerdere actietarieven.

Lagere verlengingstarieven waren volgens de leverancier voor het komende jaar niet meer mogelijk, maar een kleine verlaging wel. Mits hij  hun driejarig aanbod accepteerde.

René onderzocht zijn opties. Hij nam contact op met Minder.nl waar hij al eerder de actie aanbiedingen van leveranciers had vergeleken. Hij legde zijn situatie voor aan onze zakelijk energiespecialist Rick. Rick onderzocht verschillende situaties voor René en hoeveel het hem minder had gekost als het contract wel tijdig was opgezegd.

De 4 opties voor René

  1. René neemt genoegen met het eenjarige verlengingscontract.
  2. René heeft zijn contract tijdig opgezegd en gaat een nieuw actiecontract aan.
  3. René kiest voor het driejarige contract van zijn huidige energieleverancier.
  4. René kiest voor het eenjarige verlengingscontract en zorgt dat hij direct daarna via Minder.nl een tweejarig contract met actietarieven heeft

 

               4 situaties met bijbehorende kosten bij te laat 
             opzeggen van het grootzakelijk energiecontract

 
      1 jarige automatische verlenging      

      1 jarig contract bij nieuwe leverancier      
 
      3 jarig contract bij huidige leverancier             Verlenging bij huidige leverancier en 2 jaar bij andere leverancier  

De energietarieven en totale kosten per situatie

In onderstaande tabel zie je voor iedere optie de leveringstarieven, het vastrecht en de totale jaarkosten. 

 Situatie   kWh-tarief piekuren   kWh-tarief daluren   Vastrecht p/j   Totale kosten 
 1  € 0,0734   € 0,055  € 240,00  € 17.854,- 
 2  € 0,0600  € 0,045  € 48,00  € 14.448,- 
 3  € 0,0690  € 0,052  € 240,00  € 16.810,- 
 4  € 0,0734 (1e jaar)*  
 € 0,0630 (2e &3e jaar)**
  
 € 0,0504*
 € 0,047** 

 € 240,00*
 € 48,00**
 Gem. per jaar

 € 17.845,- 
 € 15.158,-
 € 16.057,- 

*Het eerste jaar is René klant bij zijn huidige leverancier 
**Het tweede en derde jaar is René klant bij een andere leverancier met actietarieven

Verschil in kosten voor de eenjarige contracten
René betaalt 19 procent meer (ruim € 3406,-) vanwege zijn stilzwijgende verlenging. Had hij tijdig zijn grootzakelijk energiecontract opgezegd dan was hij aanzienlijk minder geld kwijt geweest: € 14.448,- versus € 17.854,-. 

Verschil in kosten voor de driejarige contracten
Dan zijn er nog de twee opties (3 & 4) waarbij René een energiecontract voor de komende drie jaar vastlegt.

  • De eerste optie is het 3-jarige aanbod van zijn huidige leverancier. Dit kost René per jaar € 16.810,-.
  • De tweede optie is het eenjarige verlengingscontract bij zijn huidige leverancier uitzitten en daarna overgaan op een tweejarig contract met actietarieven via Minder.nl. Dit kost René per jaar gemiddeld € 16.056,-. Over drie jaar genomen, betaalt hij meer dan € 2260,- minder.  

Ruim € 2260,- minder
Met de driejarige optie van Minder.nl betaalt René op de lange termijn € 2.260,- minder dan bij de driejarige optie van zijn energieleverancier. 

Voor hem is dit voldoende reden om op het aanbod van Minder.nl, situatie 4, in te gaan. Met als voordeel dat hij direct van onze contractwekker gebruik maakt: een wekker die hem op tijd meldt wanneer zijn contract afloopt. Zo zegt hij niet meer te laat zijn energiecontract op en betaalt hij ook geen dure verlengingstarieven meer. 

*Einde case*

Voorkom onnodige verrassingen

Hierbij geven we je nog een korte samenvatting hoe je een stilzwijgende verlenging van het grootzakelijk energie voorkomt en daarmee ook geen dure verlengingstarieven betaalt.

  1. Check de opzegtermijn van je energieleverancier.
  2. Zeg op tijd je grootzakelijke energiecontract op. Handig: gebruik hiervoor de voorbeeld opzegbrieven van Minder.nl.
  3. Gebruik onze online vergelijker voor grootzakelijke energie. Hiermee zie je direct wat de voordeligste tarieven voor je grootzakelijk verbruik zijn. Bovendien tipt onze contractwekker je als het weer tijd is voor een nieuw contract.

De laatste redding  

Ben je toch te laat met het opzeggen van je grootzakelijke energiecontract dan is een van de laatste reddingen contact opnemen met ons. Onze zakelijke energiespecialisten onderzoeken hoe je alsnog zoveel mogelijk bespaart op de energiekosten. Er zijn leveranciers die coulant zijn bij een stilzwijgende verlenging waardoor je alsnog van onze actietarieven kunt profiteren.

 

 


Energie vergelijken grootzakelijk  Gerelateerde content
 Lees onze 3 praktische tips over het opzeggen van het grootzakelijk energiecontract en voorkom eenvoudig   dure verlengingstarieven van uw leverancier.