Joost Minder.nl
8.9
2105 beoordelingen op Feedback Company

Daltarief stroom: straks verleden tijd voor de analoge meter

Main Image

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door: Annemieke

Nu kun je bij een analoge meter of ‘niet slimme meter’ nog zeggen dat je van een dal- en piektarief (dubbeltarief) gebruikt wilt maken. Dat duurt niet lang meer. Per 1 juli 2021 wordt dit dubbeltarief afgeschaft en is er alleen nog één tarief voor de analoge meter. Waarom is dit? En scheelt je dit op jaarbasis veel geld? Dat kom je te weten met dit artikel.

Waarom het daltarief en piektarief afgeschaft wordt

Het daltarief en het piektarief voor zakelijke energie verdwijnt voor de analoge meter, omdat er nieuwe, slimmere methodes zijn. Zoals de slimme meter.

Om dit te begrijpen moet je weten dat voor het overschakelen van het ene op het andere tarief bij een analoge meter een TF-signaal (toonfrequent) gebruikt wordt. Kort gezegd is dit een signaal dat over het energienet loopt op het moment dat bijvoorbeeld het daltarief ingaat. Daardoor weet je meter dat het energieverbruik vanaf dat tijdstip onder het daltarief valt.

 


Vergelijk kosteloos de scherpste zakelijke energietarieven

Vergelijk alle zakelijke leveranciers 100% onafhankelijk Exclusieve actietarieven

 

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel € 1000,- p/j

8.9
2105 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


 

Daluren stroom ooit ingevoerd om het energienet te ontlasten

De daluren voor stroom en de piekuren zijn ooit ingevoerd om het energienet te ontlasten. Door het stroomtarief in de avond (de daluren dus) iets voordeliger te maken dan tijdens overdag (de piekuren) was de verwachting dat mensen ook in die daluren meer energie zouden verbruiken. Dit moest een meer gelijkmatige verdeling van het energieverbruik gedurende de dag teweeg brengen. Veel mensen hebben daardoor nu nog het idee dat je door in de avonduren de meeste energie te verbruiken je geld bespaart. Dit idee is achterhaald. Daarover straks meer.

Voor de slimme meter is er nog wel het piek- & daltarief

De slimme meter is een digitale energiemeter. Daardoor schakelt zo een meter automatisch over op het piek- of daltarief. Een TF-signaal is hier niet voor nodig. Het hangt er natuurlijk wel vanaf of jij zelf kiest voor een dubbeltarief of een enkel tarief.

Als het goed is heb je inmiddels het aanbod van de netbeheerder ontvangen om je analoge meter te laten vervangen door een slimme meter. En anders komt het aanbod dit jaar.

 

Wil je meer weten over de slimme meter? Ga dan naar ons artikel over ‘De voor- en nadelen van de slimme meter.

 

Wordt energie duurder nu het piek- & daltarief afgeschaft wordt?

Heb je nog een analoge meter én een dubbeltarief dan schakel je straks automatisch over op het enkeltarief van de energieleverancier.

Het verschil in energiekosten tussen een contract met een enkeltarief versus een dubbeltarief is minimaal. Op jaarbasis scheelt dit slechts een paar euro. Dit komt doordat het enkeltarief vaak in het midden ligt van het piek- & daltarief. Dus de gedachtegang dat je vooral in de avonduren stroom moet gebruiken omdat dit goedkoper is, is verouderd.

Vanaf 1 juli 2021 wordt iedereen met een analoge meter automatisch overgezet op het enkeltarief. Je energieleverancier brengt je hiervan op de hoogte. Een dubbeltarief is vanaf die datum alleen nog mogelijk met een slimme meter. Loopt je zakelijk energiecontract af dan kun je weer opnieuw de scherpste aanbiedingen vergelijken.

 


Vergelijk vrijblijvend het beste zakelijke aanbod

Vergelijk alle zakelijke energieleveranciers 100% onafhankelijk Exclusieve scherpe actietarieven

 

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel € 1000,- p/j

8.9
2105 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.