Dubbeltarief

Een dubbeltarief is hetzelfde als een dag- en nachttarief. Dit houdt in dat u overdag een ander tarief voor stroom betaalt dan in de nacht en in het weekend.

Per regio verschilt het tijdstip waarop het nachttarief ingaat. Meestal tussen 21:00u en 23:00u. Over het algemeen kunt u onderstaande tijden aanhouden:

Dagtarief (piektarief/hoogtarief)

Nachttarief (daltarief of laagtarief)

Maandag t/m vrijdag tussen 07:00u en 23:00u.

maandag t/m vrijdag tussen 23:00u en 07:00u, in de weekenden en op feestdagen.

 

Waarom is er een dag- en nachttarief?

Sinds de jaren zestig is het dag- en nachttarief geïntroduceerd. Het netwerk was in die periode niet bestand tegen de pieken in energieverbruik. Door de tarieven in het weekend en in de avond goedkoper te maken, werd het verbruik van energie gelijkmatiger verdeeld.

Tegenwoordig is het netwerk wel goed bestand tegen energiepieken en is er nauwelijks verschil tussen de dag- en nachttarieven. Alleen voor bedrijven die de mogelijkheid hebben om een groot deel van hun stroomverbruik te verplaatsen naar de daluren kan het een interessant financieel voordeel opleveren.   

Wisselen van tarief

U kunt switchen van een dag- en nachttarief naar een enkeltarief. Bel met uw energieleverancier om aan te geven dat u gebruik wilt maken van het enkele tarief. De energieleverancier is hier echter niet toe verplicht. Wilt u van een enkel tarief naar een dubbel tarief, dan kunt u hiervoor een speciale meter laten plaatsen. Voor de installatie en administratie betaalt u kosten.     

 

« terug naar de energiebegrippen