Dag- en nachttarief

Voor degene met een dubbele elektriciteitsmeter geldt een dag- en nachttarief. Dit wordt ook wel het dubbeltarief genoemd. Degene met een enkele elektriciteitsmeter betaalt het enkeltarief.

Wanneer geldt het dag- en nachttarief voor stroom?

 In de meeste regio's in Nederland gaat het dag- en nachttarief in op onderstaande tijdstippen: 
 

Dagtarief (piektarief/hoogtarief)

Nachttarief (daltarief of laagtarief)

Maandag t/m vrijdag tussen 07:00u en 23:00u.

maandag t/m vrijdag tussen 23:00u en 07:00u, in de weekenden en op feestdagen.


Verschil dag- & nachttarief per regio

Per regio kan het echter verschillen wanneer beide tarieven ingaan. In Noord-Brabant en in Limburg begint het daluur (met het nachttarief) om 21:00 uur en eindigt om 07:00 uur. 

 Daarnaast kunnen de tijstippen ook per gemeente verschillen. In Zuid-Holland start het nachttarief om 21:00 uur bij onderstaande gemeentes:

  • De Kaag, Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, De Zilk, Hazerswoude, Hillegom, Hoogmade, Katwijk, Koudekerk aan den Rijn, Langeraar, Leiden, Leiderdorp, Leimuiden, Lisse, Moerkapelle, Nieuwe Wetering, Nieuwkoop, Nieuwveen, Noorden, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Oud Ade, Oude Wetering, Papenveer, Rijnsaterwoude, Roelofarendsveen, Sassenheim, Ter Aar, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond, Wassenaar, Woubrugge, Zevenhoven, Zevenhuizen en Zoeterwoude.

Waarom is er een dag- en nachttarief?

Sinds de jaren zestig is het dag- en nachttarief geïntroduceerd. Het netwerk was in die periode niet bestand tegen de pieken in energieverbruik. Door de tarieven in het weekend en in de avond goedkoper te maken, werd het gebruik van energie gelijkmatiger verdeeld.

Tegenwoordig is het netwerk wel goed bestand tegen energiepieken en is er nauwelijks verschil tussen de dag- en nachttarieven. Alleen voor bedrijven die de mogelijkheid hebben om een groot deel van hun stroomverbruik te verplaatsen naar de daluren kan het een interessant financieel voordeel opleveren.

Wisselen van tarief 

U kunt switchen van een dag- en nachttarief naar een enkeltarief. Bel met uw energieleverancier om aan te geven dat u gebruik wilt maken van het enkele tarief. De energieleverancier is hier echter niet toe verplicht. Wilt u van een enkel tarief naar een dubbel tarief, dan kunt u hiervoor een speciale meter laten plaatsen. Voor de installatie en administratie betaalt u kosten. 

« terug naar de energiebegrippen