Joost Minder.nl
8.9
2110 beoordelingen op Feedback Company

De voor- en nadelen van de slimme meter voor jouw bedrijf

Main Image

Leestijd: 3 minuten | Geschreven door: Annemieke

De slimme meter heeft al flink zijn intrede gedaan. Inmiddels hebben al veel bedrijven de slimme meter geïnstalleerd gekregen en nog steeds klopt de netbeheerder aan bij ondernemers voor een gratis installatie. In de tussentijd lag het slimme apparaatje het afgelopen jaar al een paar keer onder vuur in de media; het zou onveilig zijn of de meterstanden verkeerd uitlezen. Tegelijkertijd helpt de slimme meter ons voorbereiden op de toekomst en neemt het werk voor ons uit handen. Omdat iedereen vroeg of laat met de slimme meter te maken krijgt, leg ik je in deze blog alles uit over de slimme meter voor jouw bedrijf.

 


De scherpste tarieven voor je zakelijk energieverbruik?

 Vergelijk alle zakelijke energieleveranciers  100% onafhankelijk  Exclusieve scherpe actietarieven

 

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel € 1000,- p/j

8.9
2110 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


 

De slimme meter in vogelvlucht

Een slimme meter vervangt de analoge meter (de meter zoals we die allemaal kennen met zo’n draaischijf). Het is een digitale meter die registreert hoeveel zakelijke energie je bedrijf verbruikt. De netbeheerder leest deze meter vanaf afstand uit en geeft de gegevens door aan de zakelijke energieleverancier.  

Op dit moment wordt de slimme meter vooralsnog 7 keer per jaar uitgelezen door de netbeheerder. Standaard om de twee maanden waarna jij een overzicht krijgt van het energieverbruik door je bedrijf en één keer per jaar als het voor de leverancier tijd is om de jaarafrekening op te stellen. Binnenkort verandert dit, dan wordt je slimme meter iedere maand uitgelezen en krijg je ook net zo vaak een update van je energieverbruik. 

Stel nou dat je absoluut niet wilt dat je slimme meter vanaf afstand wordt uitgelezen, dan kun je hier iets tegen doen. Hoe vertel ik je straks.

Het voordeel van de slimme meter voor jou

Er is serieus nagedacht over het invoeren van de slimme meter. Het is niet zomaar een apparaat dat alleen handig is voor netbeheerders en energieleveranciers. Voor jou is er ook een voordeel en dat is gemak!

Voordeel 1: nooit meer je meterstanden doorgeven

Hierboven gaf ik al even aan dat de slimme meter (nu nog) 7 keer per jaar vanaf afstand wordt uitgelezen door de netbeheerder en de meterstanden worden doorgegeven aan de energieleverancier. Zo ontstaat er geen misverstand over hoeveel energie jouw bedrijf heeft verbruikt. Voorheen werd een inschatting gemaakt van je energieverbruik als je bijvoorbeeld vergat om de meterstanden door te geven. Dat is nu niet meer nodig. Voor jou handig, omdat je niet meer naar de meterstanden om hoeft te kijken als je energieleverancier hierom vraagt voor de jaarafrekening. Of op het moment dat je overstapt naar een andere energieleverancier.

Voordeel 2: je weet precies hoeveel stroom en gas je bedrijf verbruikt

Ik weet niet of jij ook bij de groep hoort, maar veel ondernemers betalen maandelijks de energierekening en hebben geen idee van hoeveel energie zij verbruiken. Met de slimme meter verandert dit; meten is weten.

Een slimme meter heeft onder andere als doel om bedrijven aan te zetten tot energie besparen. De overheid verwacht namelijk dat jij je door structureel inzicht in je energieverbruik te geven, bewuster wordt van hoeveel stroom en gas je bedrijf verbruikt en je maatregelen neemt om energie te besparen.

Inzicht in je energieverbruik stopt niet bij de slimme meter. Er zijn apps en slimme thermostaten die je kunt koppelen aan je slimme meter, zodat je met deze energieverbruiksmanager nog meer voordeel en gemak gaat beleven. Op een snelle manier zie je precies wat je verbruikt aan stroom en gas, soms zelfs tot op de dag nauwkeurig.    

Voordeel 3: bekijk hoeveel je teruglevert

Een slimme meter registreert niet alleen hoeveel energie jij van het net afneemt, maar als je zelf stroom opwekt ook hoeveel je teruglevert. Dus voor bedrijven die duurzame energie opwekken en terugleveren op het energienet is dit een mooie handigheid.

Voordeel 4: de slimme meter bereidt ons voor op de toekomst

De slimme meter helpt ons voor te bereiden op de toekomst. Voor de netbeheerder is dit erg belangrijk, omdat die het energienet goed kan monitoren met alle data van de slimme meters. Waarom is monitoren nodig? Momenteel zitten we in een transitiefase: naast de grote energiecentrales komen er steeds meer kleine lokale energieproducenten bij. Misschien ben je er zelf wel een omdat je zonnepanelen op het dak van je bedrijf hebt. Dit betekent dat steeds meer bedrijven (en consumenten) zowel energie afnemen van het energienet als terugleveren. Beide processen gaan niet altijd geleidelijk, want het is weersafhankelijk. Bij harde wind of sterke zon wordt veel stroom geproduceerd en ontstaat er een piek in de teruglevering op het energienet. Die piek moet goed opgevangen worden om te voorkomen dat het energienet uit balans raakt. Daar zorgen de netbeheerders voor met alle data van slimme meters en zo voorkomen ze bijvoorbeeld een stroomstoring.

Nadelen van de slimme meter

Google op ‘nadelen slimme meter’ en je krijgt meer dan 200.000 resultaten. Nou zijn er altijd mensen die tegenstribbelen bij veranderingen dus zoveel zoekresultaten verbaast mij niet. Een van de belangrijkste bezwaren is de privacy. Doordat de slimme meter vanaf afstand meerdere keren per jaar wordt uitgelezen, hebben sommigen het gevoel dat hun privacy wordt geschonden.

Goed om te weten is dat energieverbruik niet real-time wordt uitgelezen en ook niet het energieverbruik per apparaat inzichtelijk is. Het geregistreerde energieverbruik gaat over een bepaalde periode waardoor bedrijfspatronen niet te herkennen zijn.

Het is anders als je een energieverbruiksmanager gebruikt. Dan geef je toestemming om bijvoorbeeld dagelijks de slimme meter te laten uitlezen (maar dit kan ook per kwartier zijn) en weet je soms ook per productgroep wat het energieverbruik is. Je krijgt dus gedetailleerde informatie die ook in handen komt van de eigenaar van de energieverbruiksmanager. Dus denk hier wel over na voordat je toestemming geeft aan de energieverbruiksmanager.     

Eerder kwam in de media dat de slimme meter te hacken is waardoor gegevens over je zakelijke energieverbruik in verkeerde handen terecht kan komen. De overheid zelf geeft aan dat het risico vrij klein is, maar dat het niet uit te sluiten is. Net als bij online bankieren. Met veiligheidsregels wordt de kans op hacken in ieder geval zo klein mogelijk gemaakt.    

Weigeren van de slimme meter

Ben je niet overtuigd van het gemak van een slimme meter dan kun je twee dingen doen:

  1. Het ‘automatisch vanaf afstand uitlezen’ uitschakelen via je netbeheerder
  2. Wil je het nog rigoureuzer aanpakken dan kun je ook de slimme meter weigeren. Mogelijk krijg je wel een digitale energiemeter die niet vanaf afstand is uit te lezen.

Wanneer krijgt jouw bedrijf de slimme meter?

Bij een slimme meter gaat veel automatisch, maar het plaatsen ervan in de meterkast is nog wel mensenwerk. De netbeheerder komt hiervoor bij je langs. Sommige bedrijven hebben al een slimme meter en andere bedrijven moeten nog even geduld hebben. Je netbeheerder heeft een planning opgesteld wanneer bij wie de slimme meter geplaatst wordt, vaak op basis van het postcodegebied. Op onze pagina zie je wie jouw netbeheerder is en kun je direct naar de pagina met de planning van de netbeheerder. Het doel is in ieder geval om voor eind 2020 iedere meterkast uit te rusten met een slimme meter.         

Kosten van de slimme meter

Het kost niks om de slimme meter te laten installeren en ook je maandelijkse meterhuur wijzigt niet.

Tenzij je bedrijf nog niet aan de beurt is voor een slimme meter maar je wel alvast zo’n meter wilt. In dit geval kun je hem vervroegd aanvragen, maar dan betaal je zelf de kosten voor de plaatsing. Hetzelfde geldt voor wanneer je de slimme meter eerst weigert en daarna alsnog aanvraagt.

Besparen doe je uiteindelijk zelf

Zoals je net hebt gelezen is een slimme meter best handig, maar het zorgt er niet automatisch voor dat je bedrijf energie bespaart. Dat moeten jij en je eventuele collega’s toch echt zelf doen, desondanks helpt de slimme meter (eventueel inclusief energieverbruik-app of slimme thermostaat) hier wel bij door inzicht te geven in je zakelijke energieverbruik.

Heb je de eerst stap al gezet richting energie besparen dan wil je wellicht voor de energie die je nog wél verbruikt de scherpste energietarieven. Daar kan Minder.nl je bij helpen. Door op onze website alle zakelijke energieleveranciers te vergelijken zie je direct wat het voordeligste aanbod voor jouw bedrijfssituatie is. Je kunt het aanbod ook direct online aanvragen. Het voordeel van een online energievergelijker is dat zakelijke energieleveranciers er hun goedkoopste energiecontracten aanbieden, omdat er veel concurrentie is van ander leveranciers. Goed om te weten toch? 


Bekijk vrijblijvend de scherpste zakelijke energietarieven

 Vergelijk alle zakelijke energieleveranciers  100% onafhankelijk  Exclusieve scherpe actietarieven

 

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel € 1000,- p/j

8.9
2110 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.