Zakelijk terugleveren
Met zonnepanelen wekt u 100% groene stroom op die u direct kunt gebruiken voor uw bedrijfspand. Elk jaar wordt er een afrekening gemaakt van het totale verbruik. Hierbij wordt alle stroom die u aan het net teruggelevert in mindering gebracht op de stroom die u van de energieleverancier afneemt. Dat wordt salderen genoemd. Wanneer de zon volop schijnt en uw zonnepanelen meer opwekken dan u verbruikt, kunt u energie terugleveren aan het net. Er is dan sprake van teruglevering. U ontvangt voor de stroom die u teruglevert een terugleververgoeding van uw energiemaatschappij.
Bekijk de terugleververgoeding per kleinzakelijke energieleverancier.
Verschil voor groot- en kleinverbruik
Afnemers met een kleinzakelijk energiecontract kunnen salderen en vervolgens terugleveren voor een terugleververgoeding. Voor grootzakelijke energieverbruikers is het niet mogelijk om te salderen, zij kunnen alle energie terugleveren tegen een teruglevergoeding.
Als grootverbruiker bent u verplicht een zakelijke terugleverovereenkomst af te sluiten waarin u een teruglevergoeding afspreekt per opgewekte kWh. Het is mogelijk om over de hoogte van de terugleververgoeding te onderhandelen met de zakelijke energieleverancier.
Het verschil tussen grootzakelijk en kleinzakelijke energieklanten is afhankelijk van de grootte van de aansluiting. Als het vermogen van de hoofdzekering 3x80 Ampère of kleiner is, spreekt men van zakelijke kleinverbruikers. Van grootzakelijke verbruikers is sprake bij een vermogen groter dan 3x80 Ampère.
Interesse in zonnepanelen?
Wilt u net als vele andere ondernemers duurzaam investeren in zonnepanelen? Vraag dan nu vrijblijvend uw offerte aan en ontdek wat zonnepanelen u opleveren.
Zonnepanelen huren Zonnepanelen kopen
Zakelijk terugleveren zonne-energie: hoe werkt het?
U levert energie terug wanneer de opgewekte energie op uurbasis hoger is dan uw verbruik. Deze informatie kunt u terugvinden op de meter. Voor de stroom die u teruglevert, ontvang u een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding verschilt per energieleverancier en staat in uw energiecontract.
Om te zorgen dat de vergoedingen die u ontvangt kloppen, heeft u een goed functionerende meter nodig. De meest voorkomende meter voor het registeren van teruglevering is de slimme meter. Zo kunt u in één oogopslag terugzien wat uw zonnepanelen opleveren. Wanneer u energie wilt gaan terugleveren aan het net, moet u dit aangeven via www.energieleveren.nl. Vervolgens controleert uw netbeheerder of uw elektriciteitsmeter geschikt is voor teruglevering. Zoniet, dan plaatst de netbeheerder (meestal gratis) een geschikte elektriciteitsmeter.
Fiscale voordelen
De investering in de opwekking van duurzame energie ziet men als investering in bedrijfsmiddelen. Dat betekent dat de afschrijving daarvan aftrekbaar is van de winst. Daarnaast zijn er nog twee fiscale voordelen:
- EIA: De Energie Investeringsaftrek kan ervoor zorgen dat u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betaalt. Het aftrekpercentage in 2023 van EIA is 45,5%.
- KIA: De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek zorgt ervoor dat de afdracht van vennootschaps- of inkomstenbelasting wordt verminderd volgens een vast percentage dat gekoppeld is aan de investeringsomgang. De maximale aftrek hiervan in 2023 is 28%.
Daarnaast is er nog de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) die een exploitatievergoeding voor grote zonnestroominstallaties omhelst. Deze regeling compenseert de kosten per kWh zodat een rendabele productie van groene elektriciteit mogelijk wordt.
Duurzame energie vergelijken
Zakelijke energiecontracten vergelijken en afsluiten kan ingewikkeld zijn. Dankzij Minder.nl is dat verleden tijd. Zakelijke energie vergelijken en overstappen heeft u voortaan binnen een paar minuten geregeld. Ervaar zelf het gemak.