Joost Minder.nl
8.9
2126 beoordelingen op Feedback Company

Zakelijke energierekening stijgt per 1 januari 2019 fors

Main Image

De zakelijke energierekening stijgt voor ondernemers vanaf januari 2019 flink. Een ondernemer met een klein verbruik, zoals een retailer, betaalt volgend jaar bij de drie grootste energieleveranciers gemiddeld € 398,- meer voor gas en stroom. Een grotere ondernemer, zoals een bakkerij, betaalt volgend jaar gemiddeld € 2.214,- meer.

De stijging is vooral te wijten aan de toenemende overheidsheffingen op energie en de stijgende variabele leveringstarieven van energieleveranciers. Rob Leek, directeur van zakelijke energievergelijker Minder.nl: “Het afgelopen jaar zagen we over het algemeen een stijging van de energieprijzen op de groothandelsmarkt. Het is dus logisch dat die stijging ook doorwerkt in de variabele leveringstarieven. Daarnaast wordt al tijden gesproken over de toenemende energiebelasting. Die stijging wordt nu werkelijkheid.”

Meer betalen aan overheidsheffingen

De overheidsheffingen zorgen voor een groot deel van de stijgende energierekening. Iedere zakelijke energieverbruiker krijgt te maken met deze stijging. De overheid verhoogt per januari 2019 namelijk de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas en stroom. Toch is er enigszins een meevaller. De energiebelasting daalt lichtjes voor de eerste 10.000 kWh verbruikte stroom. Desondanks nemen de overheidsheffingen over het geheel genomen toe.

  • Een ondernemer, zoals een retailer, met een gemiddeld energieverbruik (8.000 kWh stroom en 2.000 m3 gas) betaalt volgend jaar € 112,- meer aan overheidsheffingen.
  • Een grotere ondernemer zoals een bakkerij met een gemiddeld energieverbruik (50.000 kWh stroom en 8.000 m3 gas) betaalt volgend jaar € 871,- meer.

Tegelijkertijd daalt de Vermindering Energiebelasting (VEB) met € 50,- tot 257,54 euro. Dit bedrag brengt de overheid, via de energieleverancier, in mindering op de energierekening. 

Er zijn meerdere redenen voor de toenemende energieheffingen. Zo wil de overheid het verbruik van energie, en met name van gas, ontmoedigen. Daarnaast worden de inkomsten gebruikt om de transitie naar duurzame energie te bekostigen.   

In de tabel hieronder staat hoeveel de ODE en energiebelasting volgend jaar toenemen. 

Tabel met de stijgende overheidsheffingen
  Type zakelijke verbruiker ODE Energie belasting Totaal
Stijging MKB klein €84,84 €27,57 €112,42
  MKB groot €640,20 €230,66 €870,86


Gem. energieverbruik MKB klein: 6500 kWh stroom & 2000 m3 gas.

Gem. energieverbruik MKB groot: 50.000 kWh stroom & 8.000 m3 gas.

Alle bedragen zijn exclusief btw.

De variabele leveringstarieven stijgen

De variabele leveringstarieven stijgen fors vanaf januari 2019. Energieleveranciers wijzigen ieder half jaar zijn variabele tarieven. Dit is op 1 januari en 1 juli. Bij de ene leverancier is er een grotere stijging te zien dan bij de andere leverancier.


De prijsstijging voorkomen? Vergelijk energie en bespaar! 

Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk


Gemiddelde prijsstijging retailer

Gemiddeld betaalt een ondernemer zoals een retailer volgend jaar ruim € 235,- meer voor de leveringskosten. Bij Eneco vindt de grootste stijging plaats met ruim € 262,-. 

Gemiddelde prijsstijging grotere MKB’er

Een grotere MKB’er zoals een bakkerij betaalt volgend jaar ruim € 1341,- meer. Een stijging van gemiddeld 29 procent. Wederom is bij Eneco de grootste stijging te zien: ruim € 1541,-

In onderstaande tabel zie je de stijging van de variabele leveringskosten bij Nuon, Eneco en Essent. 

Tabel met de stijgende leveringskosten bij de drie grootste energieleveranciers
  Type zakelijke verbruiker Nuon Eneco Essent
Stijging MKB klein €220,30 €262,76 €223,19
  MKB groot €1.229,20 €1.541,60 €1.253,24

Gem. energieverbruik MKB klein: 6500 kWh stroom & 2000 m3 gas.

Gem. energieverbruik MKB groot: 50.000 kWh stroom & 8.000 m3 gas.

Alle bedragen zijn exclusief btw.

De forse prijsstijging wordt veroorzaakt door meerdere ontwikkelingen op de energiemarkt. De redenen die energieleveranciers aangeven zijn:

  • De stijging van de tarieven op de groothandelsmarkt;
  • De toegenomen kosten die energieleveranciers betalen voor de uitstoot van CO2;
  • De dalende productie van gas in Groningen;
  • De toegenomen internationale vraag naar energie vanwege de economische groei.

Variabel contract

Een groot deel van de ondernemers heeft een energiecontract met variabele tarieven bij de energieleverancier. Zij krijgen dus te maken met deze forse prijsstijging.

“Het verleden heeft ons geleerd dat energieprijzen niet te voorspellen zijn en daarom wagen we ons hier niet aan”, legt Leek uit. “Toch adviseren we ondernemers die zich willen indekken tegen eventuele verdere stijgingen om te kiezen voor een contract met vaste tarieven. Daarnaast adviseren we om vooral het aanbod op de markt goed te verkennen via een zakelijke energie vergelijker. Zo weet je zeker dat je het scherpste tarief betaalt.”    


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk


               
Annemieke - Minder.nlGeschreven door:
Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt.

"Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij."