Joost Minder.nl
8.9
2147 beoordelingen op Feedback Company

Waarom het zakelijk energiecontract weer interessant is voor ZZP'ers

Main Image

Wat te doen als ZZP’er: wel of geen zakelijk energiecontract afsluiten? Vandaag de dag ben je als ZZP’er goed beschermd, dus je kunt prima voor een zakelijk contract gaan. Ben je nog niet overtuigd? Bijvoorbeeld omdat de negatieve berichten in de krant je nog bijstaan? Juist die tumult in de media heeft er voor gezorgd dat de energiemarkt voor de ZZP’er vooruit is gegaan.   

De voorwaarden bij ieder zakelijk energiecontract voor ZZP'ers zijn aangepast. In het voordeel van de zelfstandigen. Als ZZP’er heb je nu exact dezelfde gunstige voorwaarden als alle particulieren (consumenten) ook hebben. Iedere leverancier houdt zich aan die voorwaarden.

Dit zijn ze: de 2 gunstige voorwaarden voor ZZP energie

 We noemden al de gunstige voorwaarden en de goede bescherming voor ZZP’ers. Maar nu even concreet: wat zijn dit dan voor voorwaarden?  

 • Je hebt standaard een bedenktijd van twee weken
  Je kunt altijd binnen twee weken na ontvangst van het energiecontract het aanbod kosteloos afzien van het energiecontract.
 • Er geldt nu een maximale grens voor de opzegboete
  Stel dat je nu torenhoge tarieven betaalt dan kun je deze tussentijds eindigen (ver voor het einde van je contractdatum). Je krijgt waarschijnlijk wel een opzegboete, maar deze is veel lager dan voorheen. Dat is interessant! Helemaal met de wetenschap dat:

 A. Zelfs met zo’n opzegboete je soms de zakelijke energiekosten verlaagt
Betaal jij nu uiterst dure energietarieven? Dan kan het lonen om vroegtijdig over te stappen naar scherpe actietarieven en de opzegboete voor lief te nemen. 

B. Er zakelijke energieleveranciers zijn die jouw overstapboete vergoeden.
Kies je voor de juiste energieleverancier dan kun je dus kosteloos overstappen zodat je niet meer die dure tarieven betaalt. 


De gunstige voorwaarden voor zpp energie

Het artikel gaat hieronder verder


Ben je benieuwd of jij veel te hoge tarieven betaalt en of je kosteloos kunt overstappen? Vraag het aan onze zakelijke energie-experts Saskia & Anita. Zij helpen je graag. Direct bereikbaar tijdens werkuren: 020 - 2900 900

Of bekijk alvast zelf de online actietarieven van vandaag. 

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2147 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


 

De maximale opzegboete voor zakelijke energie ZZP 

De maximale grens voor de opzegboete is nu luid en duidelijk vastgesteld door de ACM, de toezichthouder van de energiemarkt. De bedragen staan in onderstaande tabel. Hoe korter de looptijd van je energiecontract, hoe minder je betaalt.   

  Hoe lang duurt de looptijd van je contract nog?

  Wat is de bijbehorende maximale boete?

  Korter dan 1,5 jaar

  € 50,-

  1,5 - 2 jaar         

  € 75,-

  2 tot 2,5 jaar

  € 100,-

  Langer dan 2,5 jaar

  € 125,-

De boetes gelden per product. Dus stel: je contract voor stroom en voor gas loopt nog zeven maanden, maar je beëindigt het vroegtijdig. Dan betaal je een opzegboete voor stroom van € 50,- én voor gas van € 50,-. 

Nogmaals, laat je niet meteen afschrikken door die boete. Betaal je momenteel erg dure energietarieven of een hoge vaste leveringskosten (voorheen het vastrecht), dan is het met deze nieuwe voorwaarde juist interessant om te onderzoeken of een vroegtijdige overstap voordelig voor je is.

Wanneer de nieuwe voorwaarden gelden

Heb je als ZZP’er altijd recht op die nieuwe, gunstige voorwaarden? In 99 procent van de gevallen wel. Als voorwaarde geldt:

Je thuisadres moet in het kadaster* bekend staan als een ‘woonfunctie’.

In 99 procent van de gevallen heeft het thuisadres van ZZP’ers waar de energie geleverd wordt een woonfunctie. Controleer het zelf maar eens in het kadaster met je postcode en huisnummer. Rechts in het scherm verschijnt het gebruiksdoel (bijvoorbeeld ‘woonfunctie’ of ‘kantoorfunctie’). Zie jij ‘woonfunctie’ staan op je adres? Dan gelden de gunstige voorwaarden ook voor jou!  

*Het kadaster houdt het BAG (Basisregistratie Adressen & Gebouwen) bij. Hierin staan basisgegevens over alle gebouwen in Nederland. 

Extra voordelen van zakelijke energie  

Zakelijke energie heeft enkele voordelen ten opzichte van consumentenenergie.

 • Ten eerste heb je de keuze uit de scherpe actietarieven van zakelijke energieleveranciers.
 • Ten tweede staat bij een zakelijk energiecontract de btw standaard apart vermeld op de factuur. Voor de administratie is dit handig. Met een kantoor aan huis kun je namelijk de btw die je betaalt over je zakelijk energieverbruik aftrekken van de belasting.

Lees ook ons veelgelezen blog: zijn energiekosten zakelijk aftrekbaar?

De oude situatie voor ZZP’ers met zakelijke energie 

Sommigen zeggen ‘het verleden moet je laten rusten’. Ik zeg: ik graaf toch in het verleden en licht kort toe hoe de oude situatie was voor jou als ZZP’er. Dan begrijp je je huidige voordeel beter.

 • Eerst had je als ZZP’er met een zakelijk energiecontract standaard geen bedenktijd. Had je eenmaal een keuze gemaakt dan zat je er direct aan vast. Dit verschilde echter wel per energieleverancier. De ene leverancier ging hier coulanter mee om dan de ander.
 • Daarnaast bestond de opzegboete uit een percentage in plaats van een vast bedrag:
  de boete was doorgaans 15 procent van de verwachte resterende waarde van je contract. En deze boete wordt gerekend per product. Dus voor stroom én gas apart.     

Gelukkig zijn bovenstaande voorwaarden nu verleden tijd! Als ZZP’er ben je tegenwoordig goed beschermd.

Consequentie als leverancier de afspraken niet nakomt 

Leveranciers die zich niet houden aan de voorwaarden voor zakelijke ZZP-contracten riskeren een boete. De toezichthouden van de energiemarkt, ACM, ziet hier op toe. De ACM is ook degene die leveranciers gedwongen heeft om de beschermende voorwaarden voor ZZP’ers te hanteren.

Als ZZP’er kun je veilig voor zakelijke energie kiezen 

Om de aanpassingen kort samen te vatten: als ZZP’er zit je in een gunstige positie. Met zakelijke energie profiteer je namelijk dubbel:

 1. Je krijgt exact de beschermende voorwaarden als iedere consument.
  Dus twee weken bedenktijd en een maximale opzegboete bij vroegtijdig beëindigen van het energiecontract.
 2. Je kunt kiezen voor scherpe zakelijke actietarieven en de btw staat apart vermeld op de factuur. Handig voor als je de btw van je zakelijke energiekosten aftrekt van de belasting. 

De beste zakelijke deals van vandaag

Nu je er toch bent: bekijk vrijblijvend wat voor zakelijke actietarieven energieleveranciers jou aanbieden. Nergens anders vind je lagere actietarieven en met een overstap bespaar je tot wel € 650,- per jaar.  

 

Vergelijk & Bespaar
kWh
kWh
kWh
Normaaltarief
kWh
Normaaltarief
kWh
Daltarief
kWh
Daltarief
m3

Sorry, de volgende gegevens zijn niet volledig of correct:

U heeft een stroomverbruik van meer dan 100.000 kWh en/of een gasverbruik van meer dan 40.000 m3 ingevuld. Hiermee valt u in de categorie grootverbruikers. Maak daarom gebruik van onze grootzakelijke energievergelijker.
Start vergelijken

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2147 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Uw adresgegevens zijn nodig om de juiste gasregiotoeslag te bepalen. Het totale gastarief is namelijk afhankelijk van uw locatie.

Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door uw huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.

Vul uw werkelijke jaarverbruik in. Zo kunnen wij u de meest voordelige aanbiedingen tonen. Uw verbruik staat op uw jaarafrekening of in uw persoonlijke online omgeving bij de energieleverancier. Wilt u alleen stroom vergelijken? Vink dan het groene vinkje uit.


 

Annemieke - Minder.nl Geschreven door: Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. "Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij."