Joost Minder.nl
8.9
2147 beoordelingen op Feedback Company

Terugverdientijd zonnepanelen bereken je eenvoudig met deze 4 stappen

Main Image

Voordat je investeert in zonnepanelen wil je waarschijnlijk eerst weten wat het je oplevert. Twee dingen zijn in ieder geval zeker:

  • De zonnepanelen investering heeft een goed rendement en verdient zichzelf altijd terug
  • Zonnepanelen besparen je jaarlijks direct veel geld aan energiekosten

Wat ook een heel belangrijk argument is voor veel ondernemers is dat je met een investering in zonnepanelen bijdraagt aan een duurzamer Nederland. Je wekt immers je eigen energie op zonder CO2-uitstoot. Maar voor nu focussen we ons in dit artikel op de kosten van zonnepanelen en de daarmee gepaarde besparing. Met onder andere deze twee parameters reken je eenvoudig je terugverdientijd van zonnepanelen uit en het rendement ná die terugverdientijd.

 


Investeer in zonnepanelen en bespaar op uw energierekening

Zonnepanelen huren Zonnepanelen kopen


 

De 4 stappen waarmee je de terugverdientijd van zonnepanelen berekent

Tegenwoordig hoor je vanuit alle kanten dat de investeringskosten van zonnepanelen in een korte tijd zijn terugverdiend. Dit heeft met name te maken met de snelle technologische ontwikkelingen van de panelen. En het feit dat er steeds meer concurrentie op deze markt is gekomen. Of die snelle terugverdientijd ook voor jou geldt, reken je uit met de vier hieronder genoemde, simpele stappen. Klik op de link om direct naar de stap te gaan waar je meer over wilt weten of lees alles van A tot Z:

 

Stap 1: Breng de kosten voor de zonnepanelen en de installatie in kaart

Tegenwoordig betaal je niet meer de hoofdprijs voor zonnepanelen. De kosten zijn sterk gedaald en de kwaliteit van zonnepanelen juist ontzettend toegenomen. Daarom zijn zonnepanelen vandaag de dag zo ‘hot’.

Standaard bestaat de investering in zonnepanelen uit:

  • De aanschaf van de panelen
  • De omvormer (deze zorgt ervoor dat je de opgewekte stroom direct zelf kunt gebruiken)
  • De installatie van de zonnepanelen. Dit zijn dus de kosten voor de installateurs, bekabeling, montagemateriaal, enzovoorts.

Wat betreft de omvormer: de levensduur hiervan is 10-12 jaar. Dus de omvormer is een keer aan vervanging toe in de (gemiddeld) 25 jaar dat je zonnepanelen op je dak liggen.

 

Bijkomende kosten kunnen zich natuurlijk altijd voordoen. Soms is bijvoorbeeld een extra elektriciteitsgroep in de meterkast nodig. Een zonnepanelenspecialist kan dit tijdens de schouwing voor u vaststellen.

 

Voorbeeldberekening van de investeringskosten in zonnepanelen

Stap 1: investeringskosten    
  Onderdeel Bedrag
  10 zonnepanelen van 335 Wp € 1250,-
  Omvormer voor 10 panelen € 935,-
  Omvormer voor 10 panelen € 935,-
  Installatie van de zonnepanelen € 1600,-
  Totale investering zonnepanelen € 4.720,-

 

Stap 2: de verwachte opwek van stroom in kWh per jaar

We zijn nu beland bij het tweede onderdeel die meespeelt in de terugverdientijd van zonnepanelen: de verwachte jaarlijkse opwek van stroom. Die bereken je met de volgende drie gegevens:

A. Het vermogen van je gekozen zonnepaneel
B. De ligging en de hellingshoek van je dak
C. Het aantal geïnstalleerde zonnepanelen

A. Het vermogen van je zonnepanelen

Het vermogen van een zonnepaneel drukken we uit in Wattpiek (Wp). Dit varieert van bijvoorbeeld 250 Wp tot zelfs 400 Wp. Uiteindelijk wil je die Wp omrekenen naar hoeveel kWh een paneel opwekt. Daarvoor heb je de ligging en de hellingshoek van je dak nodig.

B. De ligging en de hellingshoek van je dak

Met de ligging van je dak reken je uit hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. Dit heeft te maken met het aantal zonuren dat je panelen vangen. Een ligging op het zuiden is optimaal. Een dakligging op het noorden iets minder ideaal, maar kan evengoed! Helemaal nu de kwaliteit van zonnepanelen sterk is toegenomen. Dus de business case is nog steeds rendabel, alleen duurt deze iets langer dan bij een dakligging op het zuiden. Ook de hellingshoek is van belang. Een hellingshoek van bijvoorbeeld 36 graden levert het meeste op.

Onderstaand plaatje geeft aan wat de ideale combinatie is tussen de dakligging en de hellingshoek. Zoals je ziet, is een zuidelijke ligging met een hellingshoek van 20-50 graden en een zuidwest ligging met een hellingshoek van 36 graden ideaal. Je verliest namelijk niets aan opwek, die is 100% van zijn kunnen.

 

Ligging en hellingshoek van zonnepanelen

 

C. Het aantal geïnstalleerde zonnepanelen

Dit spreekt voor zich: hoe meer zonnepanelen je installeert, hoe meer je opwekt!

Vaak kijk je naar hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt. Daarmee bepaal je vervolgens hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om dit verbruik te dekken. Die opwek is, zoals hierboven beschreven, afhankelijk van het vermogen van je gekozen zonnepanelen en de ligging en hellingshoek van je dak.

Nu kun je uitrekenen wat je jaarlijks opwekt aan zonne-energie

Stel dat je 10 zonnepanelen installeert met een vermogen van 335 Wp. Je dakligging is zuidwest met een hellingshoek van 20 graden. In de afbeelding hierboven zie je dat je panelen 95% opwekken van wat ze kunnen opwekken. De rekensom is dan als volgt:

335 Wp X 10 panelen = 3350 Wp
95% van 3350 Wp = 3.183 kWh per jaar

Dus deze 10 panelen wekken jaarlijks 3.183 kWh zonnestroom op.

 

Houd er rekening mee dat:

1. Iedere situatie op het dak anders is. Je kunt namelijk ook te maken hebben met obstakels die schaduw op je zonnepanelen werpen. Zo kan een dakkapel of een boom er bijvoorbeeld voor zorgen dat je panelen jaarlijks net iets minder stroom opwekken.

2. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. De maximale hoeveelheid stroom die ze opwekken neemt in de loop der jaren in minimale hoeveelheid af. Na 25 jaar produceren zonnepanelen iets minder, maar nog steeds 80 procent van hun kunnen.

 

Stap 1 en 2 voor het berekenen van de terugverdientijd en het rendement zijn nu in kaart gebracht:

Stap 1: investeringskosten    
  Onderdeel Bedrag
  10 zonnepanelen van 335 Wp € 1250,-
  Omvormer voor 10 panelen € 935,-
  Omvormer voor 10 panelen € 935,-
  Installatie van de zonnepanelen € 1600,-
  Totale investering zonnepanelen € 4.720,-
Stap 2: opwek per jaar    
  10 panelen van 335 Wp 3.183 kWh/jaar
     

 

→ Meer weten over de opwek van zonne-energie? Ga dan naar ons blog 'Hoeveel wekken mijn zonnepanelen op?'

 

Stap 3: het jaarlijkse bedrag dat je uitspaart met de opwek van je eigen zonnestroom

We zijn nu aangekomen bij de derde stap voor het berekenen van de terugverdientijd: uitrekenen hoeveel geld de zonnepanelen je jaarlijks aan energiekosten besparen. Vanwege de salderingsregeling is die terugverdientijd snel. De stroom die je opwekt breng je namelijk direct in mindering op de stroom die je afneemt.

Eerst is het handig om te weten wat je normaal gesproken per kWh betaalt aan de energieleverancier. Met zonnepanelen spaar je dit geld uit omdat je je eigen leverancier bent. Wij gaan in dit artikel uit van een gemiddeld stroomtarief van €0,22 per kWh. Dit is inclusief overheidsheffingen en btw.

 

Zakelijk energiecontract nodig?

Heeft u een zakelijk energiecontract nodig? Maak dan vrijblijvend gebruik van onze online vergelijker voor zakelijke energie. Met de beste actietarieven en terugleververgoedingen.

 

Het gemiddelde stroomtarief van € 0,22 per kWh vermenigvuldig je met het aantal kWh dat je jaarlijks opwekt. In de stap hiervoor kwamen we uit op 3.183 kWh per jaar (bij 10 zonnepanelen met een vermogen van 335 Wp).

3.183 kWh x € 0,22 = € 700,-

Dus wat je jaarlijks niet meer hoeft te betalen aan stroomkosten is € 700,-. Een mooi bedrag! En dat ieder jaar opnieuw.

 

Wat als je meer stroom opwekt dan je verbruikt?

Het komt vaak genoeg voor dat er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt. Is dit bij jou ook zo? Dan lever je de overgebleven stroom terug op het energienet en per teruggeleverde kWh ontvang je van je energieleverancier een terugleververgoeding . In feite word je dan een kleine energieleverancier voor andere bedrijven en huishoudens. Bij veel energieleveranciers is de terugleververgoeding het kale leveringstarief voor stroom dat in je contract staat. Vaak komt het neer op een tarief van € 0,05 tot € 0,07 cent per kWh. We hebben een speciale pagina gewijd aan de terugleververgoeding per energieleverancier.

 

Stap 1 t/m 3 voor het berekenen van de terugverdientijd zijn nu in kaart gebracht:

Stap 1: investeringskosten    
  Onderdeel Bedrag
  10 zonnepanelen van 335 Wp € 1250,-
  Omvormer voor 10 panelen € 935,-
  Omvormer voor 10 panelen € 935,-
  Installatie van de zonnepanelen € 1600,-
  Totale investering zonnepanelen € 4.720,-
Stap 2: opwek per jaar    
  10 panelen van 335 Wp 3.183 kWh/jaar
     
Stap 3: jaarlijkse besparing    
  3.183 kWh x € 0,22 € 700,- p/j

 

Stap 4: terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Door de voorgaande stappen weet je nu de investeringskosten en wat het je jaarlijks aan geld bespaart. Dit maakt de terugverdientijd van zonnepanelen berekenen een simpele rekensom.

  • De totale investeringskosten inclusief het vervangen van de omvormer bedraagt € 4.720,-
  • De jaarlijkse opbrengst is € 700,-

Nu je deze informatie inzichtelijk hebt, bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen:

Het totale geïnvesteerde geld / de jaarlijkse opbrengst van zonnestroom in €

€ 4.720,- / € 700 = 6,7 jaar

In 6,7 jaar heb je de investering in je zonnepanelen terugverdiend. Nu reken je ook eenvoudig uit wat je na de terugverdientijd ieder jaar aan rendement op je investering hebt:

De jaarlijkse opbrengst van zonnestroom in € / Het totale geïnvesteerde geld

€ 700,- / € 4.720,- = 15%

Hieronder zie je nu alle variabelen die je nodig hebt voor het berekenen van de terugverdientijd en het rendement.

Stap 1: investeringskosten    
  Onderdeel Bedrag
  10 zonnepanelen van 335 Wp € 1250,-
  Omvormer voor 10 panelen € 935,-
  Omvormer voor 10 panelen € 935,-
  Installatie van de zonnepanelen € 1600,-
  Totale investering zonnepanelen € 4.720,-
Stap 2: opwek per jaar    
  10 panelen van 335 Wp 3.183 kWh/jaar
     
Stap 3: jaarlijkse besparing    
  3.183 kWh x € 0,22 € 700,- p/j
     
Stap 4a: terugverdientijd    
  investering / jaarlijkse opbrenst  
  € 4.720,- / € 700,- 6,7 jaar
     
Stap 4b: rendement    
(Na 6,7 jaar) Jaarlijkste opbrengst / totale investeringskosten   
  € 700,- / € 4.720,- 15%

 

Conclusie: terugverdientijd 6,7 jaar. Rendement 15 procent

Het duurt slechts 6,7 jaar voordat je je investering in zonnepanelen hebt terugverdiend. Na die terugverdientijd verdien je uitsluitend aan je zonnepanelen. In principe heb je dus gratis stroom. Je investering levert na die 6,7 jaar een rendement op van ruim 15 procent. De laatste keer dat wij het rendement bij de bank op een spaarrekening checkten, was het rendement nog niet eens 1%. Niet voor niks is een investering in zonnepanelen dus een slimme investering!


Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen en wil je een zonnepanelenspecialist spreken? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan.

Investeer in zonnepanelen en bespaar op uw energierekening

Zonnepanelen huren Zonnepanelen kopen