Joost Minder.nl
8.9
2105 beoordelingen op Feedback Company

Opbrengst zonnepanelen: hoeveel wekken je panelen op?

Main Image

23 juni 2021 | leestijd: 3 minuten | Geschreven door Annemieke

Een formule waarmee je uitrekent hoeveel kilowattuur je zonnepanelen jaarlijks opwekken, die bestaat! Je rekent daarmee eenvoudig zelf de opbrengst van je zonnepanelen uit. Handig, omdat je zo precies weet wat je te wachten staat als je in zonnepanelen investeert.

 

In het kort

  • Met een simpele formule reken je eenvoudig de opbrengst van je zonnepanelen in kWh uit
  • Verrassend: op een warme zonnige dag wek je niet per se de meeste stroom op
  • De ligging en de hellingshoek zijn sterk van invloed op je stroomopbrengst 
  • Vangen je zonnepanelen schaduw dan is het slim om te kiezen voor een micro-omvormer 

 

Met de opbrengst van je zonnepanelen bedoelen we hoeveel kilowattuur (kWh) stroom in een jaar tijd wordt opgewekt. Als je weet wat een enkele zonnepaneel opwekt, kun je precies uitrekenen hoeveel je er nodig hebt om je (zakelijk) energieverbruik te dekken. Ook handig:  heb je al zonnepanelen en heb je het idee dat ze minder opwekken dan ze zouden moeten doen? Dan check je met de formule of de werkelijke opwek overeenkomt met wat de zonnepanelen zouden moeten opwekken.


Investeer in zonnepanelen en bespaar op uw energierekening


De formule voor het berekenen van de opbrengst zonnepanelen

De formule waarmee je de opbrengst van je zonnepanelen in kWh uitrekent is simpel:

Het vermogen van je zonnepanelen in wattpiek X de correctiefactor 0,85.

Hieronder meer over het vermogen en de correctiefactor.

Vermogen zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen drukken we uit in Wattpiek (Wp). Gemiddeld is het vermogen van zonnepanelen tussen de 270 en 320 Wp. Vaak test de fabrikant de Wp van de zonnepanelen onder de Standaard Test Condities (STC). Die zijn:

  • Een paneeltemperatuur van 25 graden
  • Een instraling van 1.000 W/m2 waarbij de zon loodrecht op de zonnepanelen straalt.

De correctiefactor

De ideale condities voor het opwekken van zonne-energie doen zich lang niet altijd voor. Soms is het bewolkt en regent het of schijnt de zon niet loodrecht op je zonnepanelen. Daarom houden we rekening met een correctiefactor van 0,85. Vermenigvuldig de correctiefactor met het vermogen (Wp) van je zonnepanelen en je weet hoeveel je panelen jaarlijks opwekken.

Een voorbeeldberekening van je opwek

In dit rekenvoorbeeld gaan we er vanuit dat je zonnepanelen een vermogen van 270 Wp hebben:

270 Wp X 0,85 = 229,5 kWh.

Dus één zonnepaneel wekt jaarlijks gemiddeld 229,5 kWh op. Bij een complete zonne-installatie met tien zonnepanelen is dit opgeteld 2.295 kWh per jaar.

Opbrengst zonnepanelen per maand: hoe warmer hoe beter?

In eerste instantie zou je verwachten dat prachtige zomerse dagen met zon optimaal is voor je opbrengst zonnepanelen per maand. Toch? Niet helemaal, want hoe warmer het is hoe minder zonnestroom je panelen opwekken. De perfecte periode voor het opwekken van zonne-energie is de lente. De grafiek hieronder toont dit duidelijk aan.  Die laat zien wat de opbrengst zonnepanelen per maand gemiddeld is.

Een toelichting voor de duidelijkheid: 

  • Die 13% in mei bijvoorbeeld betekent dat een zonnepaneel in die maand 13% opwekt van wat die paneel in totaal in een jaar tijd opwekt. Dus stel dat 1 paneel 250 kWh in een jaar tijd opwekt, dan wekt hij in de maand mei 32,5 kWh (13%) op.
  • In september wekt een paneel gemiddeld 10% op van wat hij in totaal jaarlijks kan opwekken (250 kWh). Dus in september wekt 1 paneel 25 kWh.    

Opbrengst van zonnepanelen per maand

Nog even over die zon en zonnepanelen

Waarom is een zonovergoten dag van dertig graden zonder een wolkje in de lucht niet de ideale situatie voor het opwekken van zonne-energie? Dit werkt als volgt…

In de fabriek wordt het vermogen van zonnepanelen gemeten bij een paneeltemperatuur van 25 graden. Dit wordt gezien als de Standaard Test Conditie (waar we het eerder over hebben gehad). Voor iedere graad die de paneeltemperatuur toeneemt, neemt de stroomopbrengst af met 0,4%.

Je moet weten dat zonnepanelen 30 graden warmer zijn dan de buitentemperatuur. Dus is het buiten 20 graden, dan zijn je zonnepanelen maar liefst 50 graden. 25 graden warmer dan tijdens de testconditie in de fabriek. De opwek is afgenomen met 25 graden X 0,4% = 10%. Dit is precies waarom een zonovergoten dag niet ideaal is voor het opwekken van stroom.  

Wat nog meer de zonnepanelen opbrengst beïnvloedt

Naast de zon zijn er nog meer factoren van invloed op je zonnepanelen opbrengst.

Helderheid van de lucht

Voor een zo hoog mogelijke zonnepanelen opbrengst is een heldere lucht belangrijk. Ken je die plaatjes van steden in China met zware smog? Reken maar dat zonnepanelen daar niet veel opwekken. 

 

Smog in China

 

Gelukkig is het bij ons niet zo erg als in China, maar toch is in Nederland de lucht lang niet altijd helder. Vooral tijdens zomerse dagen kan er vocht in de lucht hangen. Als er fijnstof of waterdamp in de lucht hangt dan reflecteert het zonlicht en is er minder straling op de zonnepanelen. Dan wekken zonnepanelen simpelweg minder zonne-energie op.

De hellingshoek van je zonnepanelen

De positie van je zonnepanelen beïnvloedt hoeveel kWh er opgewekt wordt. Met positie bedoelen we hoe schuin de zonnepanelen staan (de hellingshoek) en in welke richting ze zijn geplaatst: noord, west, zuid of oost.

De ligging is sterk van invloed. Panelen op het zuiden gericht, wekken de meeste kWh’s op. Gericht op het noorden wekken ze al een stuk minder op. Daarnaast is er voor iedere richting een ideale hellingshoek. Bij een zuidwest richting is een hellingshoek van 36 graden ideaal. Is de hellingshoek hoger of lager? Dan wekken ze iets minder stroom op.

Wat de beste combinatie qua richting en hellingshoek is, zie je in de tabel hieronder.

De hellingshoek en richting van zonnepanelen

 

Ook wanneer jouw dak niet de ideale positie heeft voor zonnepanelen is het zinvol om erin te investeren. Wellicht heb je dan een paneel extra nodig of neemt je terugverdientijd iets toe. Voor een goed advies hierover kun je een zonnepanelenpartij raadplegen. Interesse? Vraag het onze zonnepanelenspecialist Brigitte.

 

Zonnepanelen huren of kopen? Zonnepanelenspecialist Brigitte legt je vrijblijvend uit wat voor jou de beste optie is.

Brigitte

Brigitte
Zonnepanelenspecialist bij Minder.nl

 

Kwaliteit van je zonnepanelen

De werking van je zonnepanelen gaat na verloop van tijd achteruit. Het is daarom verstandig om alleen in A-merk zonnepanelen te investeren, omdat die na 25 jaar ongeveer nog 80 procent opwekken ten opzichte van hun beginjaren. Daarnaast is onderhoud belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een jaarlijkse schoonmaakbeurt om stof of bladeren te verwijderen.

Zonnepanelen kun je zelf schoonmaken of het door een bedrijf laten doen. Qua onderhoud hebben je zonnepanelen niet veel meer nodig. Wel is de omvormer na tien of vijftien jaar aan vervanging toe. 

Schaduw op je (zakelijke) zonnepanelen

Zonnepanelen vangen soms schaduw door bijvoorbeeld een boom of een dakkapel. Hoeveel invloed dit heeft op je hoeveelheid opgewekte stroom is afhankelijk van de omvormer die je gebruikt: een serie-omvormer of een micro-omvormer.

Wat is een omvormer?

Een omvormer is nodig om de opgewekte gelijkstroom ‘om te vormen’ naar wisselstroom. Dit zijn twee soorten stroom en ons energienet kan alleen wisselstroom transporteren. Kortom:

  • Zonnepanelen wekken gelijkstroom op
  • Terwijl ons energienet alleen wisselstroom kan transporteren
  • Een omvormer zorgt ervoor dat de transport alsnog door kan gaan, omdat het de opgewekte gelijkstroom omzet in wisselstroom

 

Bij een serie-omvormer kan de schaduw op één zonnepaneel ervoor zorgen dat je hele zonne-installatie minder stroom opwekt. Het werkt net als bij kerstlampjes: wanneer één lampje kapot is, branden meerdere lampjes niet. Loopt er vanwege schaduw of een defect minder stroom door een zonnepaneel dan loopt er in de hele serie panelen minder stroom.

Micro-omvormers kunnen de oplossing zijn als je zonnepanelen veel schaduw vangen. Per zonnepaneel is er één omvormer aangesloten. Dus alleen de zonnepaneel die in de schaduw ligt, wekt minder op. De rest van de serie zonnepanelen blijft nog volop actief.   

Groene zakelijke energie

Ook bij zonnepanelen blijft een zakelijk energiecontract nodig. Voor tijdens (avond)uren dat de zon niet schijnt. Of wanneer je meer opwekt dan je verbruikt en je stroom teruglevert op het energienet. In dit geval spreek je een terugleververgoeding af met je energieleverancier. Ook als het om zakelijke energie gaat.

Vergelijk daarom nu de scherpste energietarieven in onze zakelijke energievergelijker. Je hebt zelfs de keuze uit 100% groene stroom.


Investeer in zonnepanelen en bespaar op uw energierekening


 

Bekijk nu het scherpste aanbod voor uw energieverbruik

 


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk