My Site : Opbrengst zonnepanelen: hoeveel wekken je panelen op? : Opbrengst zonnepanelen: hoeveel wekken je panelen op?

Opbrengst zonnepanelen: hoeveel wekken je panelen op?

Main Image

Een formule die uitrekent hoeveel je zakelijke zonnepanelen opwekken; die bestaat! Je kunt dus eenvoudig zelf de opbrengst van je zonnepanelen uitrekenen zodat je weet hoeveel zonnestroom je bedrijf het komende jaar opwekt.

Met de opbrengst van je zonnepanelen bedoelen we hoeveel kilowattuur (kWh) stroom in een jaar tijd wordt opgewekt door je zonnepanelen. Als je weet wat een enkele zonnepaneel opwekt, kun je precies uitrekenen hoeveel je er nodig hebt om het energieverbruik van je bedrijf te dekken. Of je kunt checken of de werkelijke opwek overeenkomt met wat de zakelijke zonnepanelen zouden moeten opwekken.


 

Investeer in zonnepanelen en bespaar op uw energierekening

Ontdek rendement

 


In eerste instantie zou je verwachten dat prachtige zomerse dagen met volle zon je 'kleine elektriciteitscentrale' op volle toeren laat draaien toch? Niet helemaal, want hoe warmer het is hoe minder zonnestroom je panelen opwekken. De perfecte periode voor het opwekken van zonne-energie is vooral de lente. Kijk maar in de grafiek hieronder waarin je per maand ziet wat gemiddeld aan zonnestroom wordt opgewekt. 

 

Opbrengst van zonnepanelen per maand

Vermogen zonnepanelen

Bij zonnepanelen maken we onderscheid tussen Wattpiek (Wp) en kilowattuur (kWh).

Wattpiek

Met wattpiek drukken we het vermogen van zonnepanelen uit. Gemiddeld is het vermogen van zonnepanelen tussen de 270 en 320 Wp. Vaak test de fabrikant de Wp van de zonnepanelen onder de Standaard Test Condities (STC). Die zijn:

  • Een paneeltemperatuur van 25 graden
  • Een instraling van 1.000 W/m2 waarbij de zon loodrecht op de zonnepanelen straalt.

Kilowattuur

Met kilowattuur geven we aan hoeveel elektriciteit wordt opgewekt of verbruikt.

Formule voor het berekenen van de opbrengst zonnepanelen

We gaan er even vanuit dat je zonnepanelen een vermogen van 270 Wp hebben. Dit betekent dat ze in een uur tijd 0,27 kWh opwekken tijdens de ideale condities.

Die ideale condities doen zich lang niet altijd voor. Soms is het bewolkt en regent het of schijnt de zon niet loodrecht op de zonnepanelen. Daarom houden we rekening met een correctiefactor van 0,85. Met deze som reken je vervolgens uit hoeveel je panelen jaarlijks opwekken:

270 Wp X 0,85 = 229,5 kWh.

Dus één zonnepaneel wekt jaarlijks gemiddeld 229,5 kWh op. Tien zonnepanelen van in totaal 2700 Wp wekken samen 2.295 kWh per jaar op. Is dit genoeg om in het energieverbruik van je bedrijf te voorzien?

Wat beïnvloedt de opbrengst van je zonnepanelen?

Zoals we al aangaven is het weer van invloed op de hoeveelheid zonnestroom die je zakelijke zonnepanelen opwekken. Daarnaast zijn er nog enkele factoren. We beginnen met de zon.  

De zon

Een zonovergoten dag van dertig graden zonder ook maar een wolkje in de lucht is niet de ideale situatie voor het opwekken van zonnepanelen. Waarom niet?

Tijdens de STC (die Standaard Test Conditie waarover we het eerder hadden) hebben de panelen een temperatuur van 25 graden. Standaard zijn zonnepanelen 30 graden warmer dan de buitentemperatuur en kunnen daardoor flink heet worden. Wanneer een zonnepaneel 50 graden is, is de buitentemperatuur dus 20 graden. 

Voor iedere graad die je zonnepanelen warmer worden, is de opbrengst in kWh 0,4 procent minder. Daarom is een zonovergoten dag niet het ideale weer voor je energieproductie. Wanneer het buiten 20 graden is en je zonnepanelen zijn 50 graden (25 graden warmer dan tijdens het testen), wekt je zonne-installatie 10 procent minder op dan tijdens de STC. Het rekensommetje zie je hieronder:

25 graden X 0,4% = 10 procent. 

Helderheid van de lucht

Voor een zo hoog mogelijke opwek is een heldere lucht belangrijk. Ken je die plaatjes van steden in China met zware smog? Reken maar dat zonnepanelen daar niet veel opwekken. 

 

Smog in China

 

Een Chinese stad met veel smog

Gelukkig is het bij ons niet zo erg als in China, maar toch is in Nederland de lucht lang niet altijd helder. Vooral tijdens zomerse dagen kan er vocht in de lucht hangen. Als er fijnstof of waterdamp in de lucht hangt dan reflecteert het zonlicht waardoor er minder straling op de zonnepanelen is. Tja en dan wekken onze zonnepanelen minder zonnestroom op.

De hellingshoek van je zonnepanelen

De positie van je zonnepanelen bepaalt deels hoeveel kWh er opgewekt wordt. Met positie bedoelen we hoe schuin de zonnepanelen staan en in welke richting ze geplaatst zijn: richting het zuiden of het westen?

Voor iedere richting is er een ideale hellingshoek. Wanneer bijvoorbeeld je zonnepanelen richting het zuidwesten staan is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Bij een lagere of hogere hellingshoek leveren de zonnepanelen minder op. Ook levert een dak met zonnepanelen gericht op het zuiden meer rendement op dan een dak gericht op het oosten. Wat niet wegneemt dat het evengoed zinvol is om zonnepanelen te plaatsen als het dak van je bedrijf niet naar het zuiden staat. Wat de beste combinatie qua richting en hellingshoek is, zie je in de tabel hieronder.

 

 De hellingshoek en richting van zonnepanelen

 

 De energie-opbrengst in percentages per richting en hellingshoek

Kwaliteit van je zonnepanelen

De werking van zonnepanelen gaat na verloop van tijd achteruit. Net als ieder ander technisch product. A-merk zonnepanelen wekken in hun vijfentwintigste levensjaar 20 procent minder op dan in hun beginjaren. Het is daarom belangrijk om ten eerste een kwalitatief goed merk aan te schaffen en ten tweede om ze goed te onderhouden. Denk bij onderhoud aan een jaarlijkse schoonmaakbeurt, omdat er stof of bladeren achterblijven waardoor je zonnepanelen minder zon absorberen en minder opwekken.

 

Zonnepanelen kun je zelf schoonmaken of het door een bedrijf laten doen. Qua onderhoud hebben je zonnepanelen niet veel meer nodig. Wel is de omvormer na tien of vijftien jaar aan vervanging toe. 

Schaduw op je zakelijke zonnepanelen

Soms vangen enkele zonnepanelen een deel van de dag schaduw door bijvoorbeeld een boom of een gebouw. Hoeveel invloed dit heeft op je opwek, is afhankelijk van de omvormer die je gebruikt: een serie-omvormer of een micro-omvormer.

Een serie-omvormer (of string-omvormer) is aangesloten op enkele zonnepanelen waarbij de geproduceerde gelijkstroom wordt omgevormd naar wisselstroom (zodat de stroom bruikbaar is). Bij een serie-omvormer kan de schaduw op één zonnepaneel ervoor zorgen dat je hele systeem minder energie opwekt. Het werkt net als bij kerstlampjes: wanneer één lampje kapot is doen meerdere lampjes het niet. Loopt er door schaduw of door een defect minder stroom door een zonnepaneel dan loopt er in de hele serie panelen minder stroom.

Micro-omvormers kunnen de oplossing zijn als je zonnepanelen veel schaduw vangen. Per zonnepaneel is er één omvormer aangesloten dus alleen de zonnepaneel die in de schaduw ligt wekt minder op. In het vervolg lijdt de hele serie er niet meer onder.    

Groene zakelijke energie

Ook als je zakelijke zonnepanelen hebt, blijft het nodig om een zakelijk energiecontract aan te vragen, want op momenten dat de zon niet schijnt wil je toch je bedrijf van stroom voorzien. Bovendien is het eenvoudig om alleen het aanbod met groene stroom te bekijken, door in onze zakelijke energievergelijker te kiezen voor 100% groene stroom. Op die manier vergelijk je alleen het duurzame aanbod van zakelijke energieleveranciers én weet je wat de voordeligste aanbieding is voor je bedrijfssituatie.     


 

Investeer in zonnepanelen en bespaar op uw energierekening

Ontdek rendement

 


 

Bekijk nu het scherpste aanbod voor uw energieverbruik

 


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk