Joost Minder.nl
8.9
2126 beoordelingen op Feedback Company

Hoe het zit met de bedenktijd bij je zakelijke energiecontract

Main Image

Herken jij jezelf in een van deze profielen? De twijfelaar, de risicozoeker of de ondernemer die een besluit maakt, maar dan tóch nog even verder kijkt. Of ben je simpelweg iemand die het aanbod van een vriendelijke verkoper niet kan afslaan? Als jouw profiel ertussen staat dan is de bedenktijd bij een zakelijk energiecontract voor jou een uitkomst. Hoe lang de bedenktijd duurt en of die altijd geldt voor een zakelijk energiecontract staat uitgelegd in deze blog.  

Bedenktijd bij een kleinzakelijk energiecontract

De bedenktijd is een afkoelperiode waarin je het zakelijke energiecontract nog kunt annuleren en die ingaat op het moment dat je een bevestiging van je zakelijke energieleverancier ontvangt. Meestal is de bedenktijd bij een kleinzakelijk energiecontract 14 dagen. Let op: meestal. Alhoewel zakelijke energieleveranciers in de praktijk vaak wel de bedenktijd aanbieden, zijn zij hier niet toe verplicht. Dit verschilt met een particulier energiecontract waarvoor de overheid heeft besloten dat het wel een standaard voorwaarde moet zijn. Check daarom altijd voordat je wilt annuleren wat er in de voorwaarden van je zakelijke energiecontract staat over de bedenktijd.   

Geen bedenktijd bij een grootzakelijk energiecontract

Heb je een grootzakelijk energiecontract afgesloten dan heb je geen bedenktijd. Vanaf het moment dat je het grootzakelijke energiecontract ondertekent, kun je er niet meer van afzien.

Binnen de 14 dagen annuleren

Een bedenktijd van 14 dagen betekent dat je binnen die twee weken je zakelijke energiecontract kosteloos kunt annuleren (check nog wel even in de voorwaarden wat er over de bedenktijd staat). Met een belletje of een e-mail naar je energieleverancier kun je het zakelijke energiecontract al annuleren.


Annuleren? Bel of stuur een e-mail naar je zakelijke energieleverancier. Op onze
website vind je een overzicht van de
contactgegevens
van alle energieleveranciers.  


Buiten de 14 dagen annuleren

Het is niet aan te raden om je zakelijke energiecontract te annuleren buiten de bedenktijd. Vaak staat hier een opzegvergoeding tegenover, omdat de energieleverancier het als contractbreuk ziet. Een aantal criteria bepalen de hoogte van de opzegvergoeding. De opzegvergoeding kan zijn:

  • 15 procent van de resterende waarde van je zakelijke energiecontract;
  • Maximaal €100,- voor ieder jaar dat je zakelijke energiecontract nog loopt;
  • Het verschil tussen de waarde van de overeenkomst op basis van de marktprijs op het moment van beëindigen en de resterende waarde van de overeenkomst, plus een administratieve vergoeding van maximaal 50 euro.

De opzegvergoeding voor grootzakelijke bedrijven is niet aan een maximaal bedrag gebonden en kan daardoor hoog uitvallen. Grofweg is deze 15 procent van de resterende waarde van je grootzakelijke energiecontract.

Wanneer loont buiten de bedenktijd annuleren wel?

In sommige situaties is het voordeliger om te annuleren ook al betaal je een opzegvergoeding. Bijvoorbeeld als je een energiecontract hebt afgesloten op het moment dat de tarieven op de energiemarkt hoog waren en daarna zijn gedaald. Of deze situatie bij jou het geval is, kun je door Minder.nl kosteloos laten checken. Wij rekenen voor je uit of het loont om te annuleren en een nieuw contract af te sluiten of dat je beter je huidige zakelijke energiecontract kunt behouden en daarna pas switchen.


Wil je weten wat voor jou de beste situatie is? Dat zoeken we graag voor je uit.
Bel ons op 
020 – 29 00 900. We zijn dagelijks bereikbaar. 


Je voorkomt dat je van je bedenktijd gebruik moet maken door van te voren – voordat je een zakelijk energiecontract aanvraagt – goed het aanbod op de energiemarkt te verkennen. Een zakelijke energievergelijker helpt je hierbij, omdat alle energieleveranciers met elkaar worden vergeleken. Je weet direct wat het beste aanbod is voor jou en wordt goed geïnformeerd over het type contract. Ben je benieuwd welk zakelijk energiecontract het beste aansluit bij jouw bedrijfssituatie? Maak dan een energievergelijking.

 


Energie vergelijken zakelijk