Groene stroom: waar komt het vandaan als de zon niet schijnt en de wind niet waait?
Een kritische maar terechte vraag is waar groene stroom vandaan komt op het moment dat de zon niet schijnt of de wind niet waait. Duurzame energie is momenteel behoorlijk weersafhankelijk en een techniek om overtollig stroom grootschalig en voor langere tijd op te slaan, is er nog niet. Dus hoe duurzaam is de stroom voor jouw bedrijf op een druilerige dag of windstille dag? Dat leg ik je hier uit.
6% duurzame energie
Het CBS kwam afgelopen jaar met het nieuws dat ongeveer 6 procent van het totale energieverbruik in Nederland duurzaam was geproduceerd. Soms lijkt het veel meer, omdat er veel en vaak positieve berichten zijn over nieuwe zonneparken en windmolenparken. Het totale aandeel duurzame energie lijkt dan overweldigend groot, maar met 6 procent mag het nog behoorlijk toenemen willen we naar een volledig duurzame energievoorziening.
Dus hoe zit het dan? Heb jij als bewuste energieverbruiker elk moment van de dag groene stroom?
Nee, dit is niet zo.
Een mix van stroom op het energienet
De stroom op het energienet is op allerlei manieren geproduceerd; met kolen, met windmolens, met zonnepanelen, enzovoorts. Het is een grote mix van verschillende soorten stroom. Heb jij een zakelijk energiecontract met groene stroom en steek je op het werk de stekker in het stopcontact, dan komt daar dus een mix van stroom uit en niet de exacte groene stroom waar jij om gevraagd hebt.
Een van de redenen waarom je toch voor een groen energiecontract zou kunnen kiezen is omdat je de totale productie van duurzame energie stimuleert. Dus het gaat niet om de stroom die uit het stopcontact komt, maar om hoe het opgewekt wordt. Op die manier draag je je steentje bij aan het klimaat. En hoe dichter bij huis die groene stroom gemaakt wordt hoe beter, je doet er daarom goed aan om bijvoorbeeld te kiezen voor stroom afkomstig van Hollandse wind.
Waarom je niet continu groene stroom hebt
De stroom op het energienet is een mix van groen en grijs, omdat de productie van windenergie en zonne-energie weersafhankelijk is. Dus fantastisch als het windkracht zes is of een prachtige zonnige dag, maar een druilerige of windstille dag is minder bevorderlijk voor de duurzame productie. Er is dan niet voldoende groene stroom om aan de energievraag van alle bedrijven en huishoudens te voldoen. Dat is een van de redenen waarom we in Nederland niet volledig op groene stroom draaien. Zouden we dat wel doen, dan wordt onze energievoorziening erg onbetrouwbaar.
Het is belangrijk dat het energienet constant voorzien wordt van voldoende stroom, anders raakt het energienet onderbelast met bijvoorbeeld storingen als gevolg. En er moet simpelweg aan de energievraag worden voldaan. Dus kolencentrales blijven gewoon hun werk doen en op windstille dagen bestaat de energiemix grotendeels uit grijze stroom. Het voordeel hiervan is dat we ten minste verzekerd zijn van voldoende elektriciteit.
Bij gunstige weersomstandigheden zoals harde wind is de hoeveelheid groene stroom op zijn hoogtepunt en bestaat de energiemix vooral uit duurzame energie. Soms wordt zelfs zoveel groene energie opgewekt dat het energienet die hoeveelheid niet aankan en deels verloren gaat. Het zou efficiënt zijn als hier een grootschalige oplossing voor komt zodat die stroom op een later tijdstip ingezet kan worden. Dan zorgen we echt voor een complete duurzame energievoorziening.
Groene stroom opslaan
Helaas is er nog geen blijvende en grootschalige oplossing waarmee we ervoor zorgen dat we 24 uur per dag duurzame stroom kunnen gebruiken. Zelf heb ik er alle vertrouwen in dat die er uiteindelijk komt, maar de ontwikkelingen zijn nog volop bezig dus dat duurt nog wel even. Een voorbeeld van een ontwikkeling staat in Zuid-Australië. Daar bouwde Elon Musk (de grote man bij Tesla) binnen 100 dagen de grootste accu voor windenergie, maar dit is vooral voor noodgevallen als 8000 huishoudens zonder stroom komen te zitten, bovendien levert de accu voor maximaal 24 uur stroom. Een geweldige uitvinding dus, maar vooralsnog niet dé oplossing om Nederland volledig op groene stroom te laten draaien; wat als we drie dagen lang geen wind hebben? Dan kunnen we geen wasjes meer draaien, of werken achter de laptop. Wordt ‘stroomvrij’ dan het nieuwe ‘ijsvrij’?
Groencertificaten
Als laatste wil ik nog even iets vertellen over de groencertificaten. Dit certificaat geeft aan de elektriciteit op een duurzame manier opgewekt is. Sommige energieleveranciers kopen groencertificaten van energieproducenten in Scandinavië en gebruiken die certificaten voor de stroom die ze in Nederland aan hun klanten leveren. Dus bij deze methode wordt ergens in de wereld groene stroom opgewekt, maar het stimuleert lokale producenten niet om meer groene stroom te produceren. Daarom noemde ik eerder al dat het goed is om te kiezen voor een groen energiecontract met stroom dat lokaal opgewekt is (Hollandse wind bijvoorbeeld), want dan ontstaat die prikkel wel.
Conclusie: iedereen krijgt hetzelfde type stroom uit het stopcontact, want stroom is stroom. Ook kunnen we er nog lang niet vanuit gaan dat onze complete energievoorziening duurzaam geproduceerd is. Het is wel zo dat hoe meer vraag naar groene stroom er is, hoe meer producenten investeren in de productie ervan. Dus als jij het belangrijk vindt dat de productie toeneemt, is dit een goede reden om voor een groen energiecontract te kiezen.
Op zoek naar een zakelijk energiecontract met groene stroom? Bij Minder.nl vergelijk je binnen 2 minuten alle zakelijke energieleveranciers. Ook kun je eenvoudig aangeven dat je opzoek bent naar een energiecontract met 100% groene stroom.