Joost Minder.nl
8.9
2126 beoordelingen op Feedback Company

Energierekening voor ondernemer stijgt per 1 juli verder

Main Image

De variabele gas- en stroomprijs bij de twee grootste zakelijke energieleveranciers van Nederland stijgen per 1 juli verder, blijkt uit onderzoek van zakelijke energievergelijker Minder.nl. De stijging komt bovenop de al hogere energierekening die ondernemers betalen sinds 1 januari dit jaar. Bij Essent blijven de tarieven echter gelijk.

Prijsstijging voor een grote ondernemer

Gezien de stijging van de energietarieven op de groothandelsmarkten voor energie (ICE Endex en APX) in de afgelopen maanden, lag het in de verwachting dat de variabele tarieven zouden stijgen. Nuon en Eneco bevestigen de verhoging, maar verrassend genoeg blijven de tarieven bij Essent gelijk waardoor een ondernemer bij deze leverancier geen extra kosten kwijt is. 

Een grote ondernemer, denk aan een bakkerij met een gemiddeld verbruik van 50.000 kWh stroom en 8.000 m3 gas, is met een variabel energiecontract bij Eneco straks in totaal op jaarbasis € 461,- meer kwijt: € 294,- voor stroom en € 167,- voor gas. Bij Nuon stijgen de variabele leveringskosten in totaal met ruim € 220,-: € 170,- voor stroom en € 51,- voor gas.

Prijsstijging voor kleine ondernemers

Voor een ondernemer met een kleiner energieverbruik stijgt de rekening eveneens bij Eneco en Nuon. Denk aan een retailwinkel met een gemiddeld verbruik van 6.500 kWh stroom en 2.000 m3 gas. Straks betaalt deze ondernemer bij Eneco voor zijn stroomverbruik € 38,- meer en voor gas € 42,-, opgeteld komt dit neer op € 80,-. Bij Nuon stijgen de variabele leveringskosten voor stroom met € 22,- en voor gas met € 13,-, samen € 35,-. 

In onderstaande tabel staan de kleinzakelijke variabele tarieven per kWh stroom en m3 gas met een eventuele prijswijziging voor een kleine en grote mkb’er. Deze gelden vanaf 1 juli.  


 De variabele zakelijke energietarieven stijgen voor een ondernemer en zzp'er


Prijsopdrijvende factoren

Er zijn belangrijke redenen voor de stijgende energieprijzen. Een daarvan is politiek gedreven. Zo stapte Trump uit het Iran-akkoord. Dit heeft de prijs van olie doen opleven en daarmee ook de stroomprijs. Daarnaast is er vanuit China een hoge kolenvraag en is de prijs om CO2 uit te mogen stoten voor energieleveranciers toegenomen. Dit zijn bijvoorbeeld drie factoren die zorgen voor een hoger variabel stroomtarief. De gasprijs is onder andere gestegen door de grote vraag naar gas tijdens onze strenge winter van het afgelopen jaar.

Visie op de ontwikkelingen

‘Deze stijging is wederom een tegenvaller voor de ondernemer, want vergeet niet dat begin dit jaar de complete energierekening ook al flink omhoog ging’, vertelt Rob Leek, eigenaar van zakelijke energievergelijker Minder.nl. ‘Wat overigens opvalt is dat het per zakelijke energieleverancier behoorlijk verschilt wat de variabele tarieven doen. Bovendien stijgt bij Nuon het variabele tarief minder sterk ten opzichte van de tarieven op de groothandelsmarkt. Dit heeft met het inkoopmoment van de energieleveranciers te maken.’

Nuon bevestigt dat de inkoopstrategie hiermee te maken heeft. Oene van der Wal, woordvoerder van Nuon zegt hierover: ‘Voor klanten die de standaard variabele prijzen betalen, kopen we het elektriciteits- en gasvolume geleidelijk van te voren in. De in de afgelopen maanden sterk gestegen groothandelsprijzen werken slechts voor een deel door in de verhoging van de standaard variabele prijzen op 1 juli.’

Ook voor Essent en Eneco is de inkoopstrategie van invloed. Essent geeft aan dat ze een nieuwe inkoopstrategie hanteren, waardoor de prijsstijging uitblijft. Dat bij Eneco de tarieven sterker stijgen dan bij de concurrenten heeft volgens de zakelijke energieleverancier te maken met de gestegen inkoopprijzen op de energiemarkt en het feit dat ieder bedrijf zijn eigen inkoopstrategie hanteert. Waar ze in het verleden positief afweken van de concurrentie is dit nu niet het geval, maar toch noemen zij zichzelf concurrerend. 

Gemiddelde prijs berekend

Uit navraag bij een analist van de energiemarkt blijkt dat de meeste kleinzakelijke energieleveranciers een gelijke inkoopstrategie als Nuon aanhouden: ‘Voor de periode 1 juli tot en met 31 december wordt ongeveer een half jaar van tevoren dagelijks een plukje gas en stroom ingekocht. Daarna wordt een gemiddelde prijs berekend per kWh stroom en m3 gas.’

Leek: ‘Bij Minder.nl doen we niet aan het voorspellen van de energieprijzen, maar met deze inkoopstrategie is het best mogelijk dat de stijging op de energiemarkt van de afgelopen periode pas merkbaar is in de variabele tarieven per 1 januari 2019. Niets hierin is zeker want de tarieven per 1 januari zijn ook nog afhankelijk van de prijsontwikkeling op de groothandelsmarkt het komende halfjaar. In die periode kan er nog veel gebeuren.’

Indekken tegen prijsstijgingen

 ‘Kijken we naar ontwikkeling van de energietarieven in de afgelopen twee jaar dan zien we, met hier en daar een dipje, vooral dat er een stijgende trend in zit,’ aldus Leek. ‘Zoals gezegd weet niemand precies wat de energiemarkt gaat doen, maar ondernemers kunnen zich met name via een zakelijke vergelijkingssite indekken tegen stijgende energietarieven. Kiezen zij voor een zakelijk contract met vaste, scherpe actietarieven dan voorkomen ze eventuele verdere prijsstijgingen.’    

Prijsstijging in een jaar tijd

Op 1 januari 2018 stegen alle kostenposten van de zakelijke energierekening: de energiebelastingen, netbeheerkosten en leveringskosten. In totaal was een ondernemer met een groot bedrijf bij een energiecontract met variabele tarieven gemiddeld € 915,- meer kwijt en een ondernemer met een klein bedrijf gemiddeld € 146,-. Daar komt dus de stijging per 1 juli bovenop.

Alle bedragen zijn exclusief btw.

 

Ben je benieuwd wat het scherpste zakelijke energiecontract is mét vaste tarieven voor jou? Vergelijk dan binnen 2 minuten alle energieleveranciers en vraag direct online het beste passende energiecontract aan. 


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk