Joost Minder.nl
8.9
2163 beoordelingen op Feedback Company

De salderingsregeling verdwijnt vanaf 2023

Main Image

De salderingsregeling voor het opwekken van zonne-energie blijft van kracht tot 2023. Daarna wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd tot 2030. Vanaf dan krijg je als zonnepanelenbezitter alleen een vergoeding van de (zakelijke) energieleverancier voor je teruggeleverde stroom. Dit maakte minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat gisteren (donderdag 25 april) bekend.

Een paar maanden geleden zag het er naar uit dat de salderingsregeling tot 2021 zou duren. Daarna zou een subsidieregeling ingaan. Dit is nu van de baan. Nu bouwen we vanaf 2023 de salderingsregeling af. Met het verdwijnen van de salderingsregeling is het niet meer mogelijk om de eigen opgewekte zonnestroom die je teruglevert, in mindering te brengen op de stroom die je bedrijf verbruikt.


Vul de vergelijker in en zie direct uw besparing.  

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2163 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


Hoe ziet het afbouwen van de salderingsregeling er uit? 

De vergoeding voor het terugleveren van zonne-energie wordt per 2023 opgesplitst. Enerzijds geeft de overheid een vergoeding voor de energiebelasting en anderzijds geeft de leverancier voor zakelijke energie een vergoeding voor de teruggeleverde stroom. Het afbouwen van de salderingsregeling heeft geen invloed op het verbruik van eigen opgewekte zonnestroom (het verbruik ‘achter de meter’). 

Waarom loopt de salderingsregeling langer door?

Toen bekend werd dat minister Wiebes vanaf 2021 de subsidieregeling wilde instellen, was er veel kritiek. Onder andere zakelijke energieleverancier Eneco vond de subsidieregeling een administratieve rompslomp en trok zijn steun voor de subsidie in. 

Het huidige plan vindt minister Wiebes ‘eenvoudig & gebruiksvriendelijk’. Ook blijven mkb-bedrijven met zonnepanelen profiteren en zorgt het niet voor overstimulering van zonnepanelen. Volgens de minister blijft de terugverdientijd van zeven jaar behouden voor huidige zonnepanelenbezitters en voor degenen die deze kabinetsperiode nog zonnepanelen aanschaffen. Voor degenen die na deze kabinetsperiode zonnepanelen aanschaffen, duurt de terugverdientijd waarschijnlijk iets langer.    

Verplicht een dubbele energiemeter

Vanaf 2023 moet iedere zonnepanelenbezitter een dubbele meter hebben. Dit kan een slimme meter zijn, maar dit is niet verplicht. Zolang er maar een dubbel telwerk op de energiemeter zit: een voor de afname van stroom en een voor de teruglevering van stroom. De zakelijke energieleveranciers gebruiken deze informatie voor een correcte aangifte van de energiebelasting. Voor 2023 krijgt iedere zonnepanelenbezitter een dubbele meter aangeboden door de netbeheerder. Het afbouwen van de salderingsregeling kan direct beginnen als de dubbele meter bij ieder bedrijf met zonnepanelen geïnstalleerd is.

Zakelijke energie vergelijken

Binnen 2 minuten het aanbod van alle zakelijke energieleveranciers bekijken? Voor zowel ZZP als MKB energie bieden leveranciers via ons platform voordelige aanbiedingen aan. Maak een zakelijke energievergelijking en je weet direct het beste aanbod voor jouw bedrijfssituatie. Bovendien filter je eenvoudig op energiecontracten met groene stroom. Zo blijf je duurzaam bezig!   

 


Vergelijk & Bespaar
kWh
kWh
kWh
Normaaltarief
kWh
Normaaltarief
kWh
Daltarief
kWh
Daltarief
m3

Sorry, de volgende gegevens zijn niet volledig of correct:

U heeft een stroomverbruik van meer dan 100.000 kWh en/of een gasverbruik van meer dan 40.000 m3 ingevuld. Hiermee valt u in de categorie grootverbruikers. Maak daarom gebruik van onze grootzakelijke energievergelijker.
Start vergelijken

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2163 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Uw adresgegevens zijn nodig om de juiste gasregiotoeslag te bepalen. Het totale gastarief is namelijk afhankelijk van uw locatie.

Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door uw huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.

Vul uw werkelijke jaarverbruik in. Zo kunnen wij u de meest voordelige aanbiedingen tonen. Uw verbruik staat op uw jaarafrekening of in uw persoonlijke online omgeving bij de energieleverancier. Wilt u alleen stroom vergelijken? Vink dan het groene vinkje uit.


Annemieke - Minder.nl Geschreven door:
  Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met
  zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk
  en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt.

  "Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik
   wat aan! 
dan ben ik blij."