Joost Minder.nl
8.9
2163 beoordelingen op Feedback Company

Vast of variabel energietarief: waar kies jij voor?

Main Image

Laatst stond er met dikgedrukte koeienletters op AD.nl: energierekening bij Eneco flink naar beneden. Oorzaak: de variabele tarieven dalen. Dit moet gebeuren op 1 juli a.s.. Traditiegetrouw wijzigen zakelijke energieleveranciers namelijk twee keer per jaar hun variabele energietarieven: 1 januari en 1 juli.

Als die forse daling per 1 juli klopt dan wil je nog wel even wachten met overstappen
naar een nieuwe zakelijke energieleverancier. Toch?

Dit ligt iets anders. Het nieuwsbericht is minder rooskleurig dan het lijkt. Daarom is het belangrijk om enkele nuances aan te brengen. De belangrijkste nuance in dit verhaal is dat variabele energietarieven in 99 procent van de gevallen duurder zijn dan vaste energietarieven. Daardoor kun je juist nu al flink besparen op je zakelijke energierekening. Verderop in het artikel leggen we je hier meer over uit.

De tweede nuance is dat de variabele tarieven bij Eneco het laatste half jaar erg hoog waren. Het is niet geheel verrassend dus dat er een daling van het variabel tarief in het verschiet ligt bij Eneco. Bij Essent bijvoorbeeld lag het variabel tarief het afgelopen jaar lager dan bij Eneco en daarom blijft het variabel tarief per 1 juli gelijk.   

  • Variabele energietarieven zijn in 99% van de gevallen duurder dan vaste energietarieven.
  • Eneco zal haar variabele tarieven verlagen, daar haar variabele tarieven het afgelopen half jaar erg hoog waren.  

Verschil variabel en vast energietarief zakelijke energie

De naam ‘vaste tarieven’ zegt het al: de leveringstarieven voor je zakelijk gas en stroom liggen vast. Ze wijzigen niet tijdens de looptijd van je contractperiode. Je weet exact waar je de komende contractperiode aan toe bent wat betreft de leveringskosten.

De variabele tarieven daarentegen kan wél twee keer per jaar veranderen: op 1 januari en op 1 juli. De tarieven kunnen stijgen of dalen. Dit betekent voor u dus meer onzekerheid. Bij een dalende energiemarkt profiteer je en bij een stijgende energiemarkt ga je meer betalen.

Verlengingstarief ook een variabel tarief

Ik hoor u denken: variabele verlengingstarieven? Is dit weer anders dan standaard variabele tarieven? Het is simpel te verklaren: een zakelijke energieleverancier kan meerdere variabele energietarieven. Er zijn de standaard variabele tarieven die u bijvoorbeeld via de website van de energieleverancier kunt afsluiten. Maar daarnaast zijn er vaak ook verlengingstarieven die variabel zijn en ook twee keer peer jaar kunnen wijzigen. De verlengingstarieven betaal je wanneer je energiecontract voor bepaalde tijd en met vaste tarieven afloopt en je verder geen actie onderneemt. Je contract gaat over op een contract voor onbepaalde tijd met variabele verlengingstarieven. Gelukkig kun je zo’n contract ieder moment opzeggen, omdat het voor onbepaalde tijd is.


Is jouw contract stilzwijgend verlengd voor onbepaalde tijd? Dan betaal je de hoofdprijs. Als prijsbewuste ondernemer kun je het beste direct mkb energie vergelijken en online de scherpste deal aanvragen.

 

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2163 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


Contractduur: bepaalde en onbepaalde tijd

Bij een zakelijk energiecontract met variabele leveringstarieven hoort vaak een contractperiode voor onbepaalde tijd. Deze kun je ieder moment opzeggen. Houd wel rekening met een opzegtermijn van een maand.

De vaste leveringstarieven gaan juist samen met een contract voor een bepaalde looptijd (bijvoorbeeld drie jaar). In de tussentijd kun je bij de meeste niet kosteloos switchen naar een andere zakelijke energieleverancier. Betaal je een goede prijs voor je zakelijk gas en stroom dan is dit natuurlijk niet erg. Wil je alsnog voortijdig switchen dan dien je het contract af te kopen, want de leverancier heeft je stroom al ingekocht. Vanaf wanneer kun je dan een nieuw energiecontract aanvragen als je een bepaalde looptijd hebt? Het antwoord is drie maanden voor het einde van je contractdatum. Vanaf dat moment heeft het zin om de energievergelijker er bij te pakken en op zoek te gaan naar scherpe energie-aanbieding.

Vaste energietarieven

Staan vast gedurende je contractduur. Gaan altijd samen met contractperiode voor bepaalde tijd.

Variabele energietarieven

Kunnen twee keer per jaar wijzigen. Gaan vaak samen met een contractperiode voor onbepaalde tijd.

Sluit een nieuw energiecontract af vóór het einde van uw huidige contract

Loopt je zakelijk energiecontract voor bepaalde tijd af en onderneem je geen actie dan verandert deze automatisch in een duurder energiecontract met variabele tarieven. Je gaat onnodig teveel betalen. De oplossing: vergelijk zakelijke energie en vraag direct een nieuw scherp energiecontract aan. Een mooie bijkomstigheid: via Minder.nl waarschuwt de contractwekker je. Is het weer tijd om een je energiezaken te regelen, dan krijg je hier automatisch bericht van. Zo betaal je nooit meer teveel!  

Kom je niet helemaal uit het vergelijk? Minder.nl helpt je graag bij je keuze voor een zakelijk energiecontract. We zijn dagelijks bereikbaar op 020 - 2900 900. Via Whatsapp en via info@minder.nl.


 Bekijk voor MKB energie en ZZP energie het aanbod in onze online vergelijker en je weet direct hoeveel je bespaart op de energiekosten. Ben je een grootverbruiker van energie? Ga dan naar onze online vergelijker voor grootzakelijk energie

Vergelijk & Bespaar
kWh
kWh
kWh
Normaaltarief
kWh
Normaaltarief
kWh
Daltarief
kWh
Daltarief
m3

Sorry, de volgende gegevens zijn niet volledig of correct:

U heeft een stroomverbruik van meer dan 100.000 kWh en/of een gasverbruik van meer dan 40.000 m3 ingevuld. Hiermee valt u in de categorie grootverbruikers. Maak daarom gebruik van onze grootzakelijke energievergelijker.
Start vergelijken

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2163 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Uw adresgegevens zijn nodig om de juiste gasregiotoeslag te bepalen. Het totale gastarief is namelijk afhankelijk van uw locatie.

Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door uw huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.

Vul uw werkelijke jaarverbruik in. Zo kunnen wij u de meest voordelige aanbiedingen tonen. Uw verbruik staat op uw jaarafrekening of in uw persoonlijke online omgeving bij de energieleverancier. Wilt u alleen stroom vergelijken? Vink dan het groene vinkje uit.


Annemieke - Minder.nl Geschreven door: Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. "Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij."