Joost Minder.nl
8.9
2126 beoordelingen op Feedback Company

Tarieven zakelijk stroom en gas flink gestegen

Main Image

De prijs voor zakelijke energie fluctueerde afgelopen maand; de ene dag was er een forse stijging te zien en de andere dag weer een daling. Toch kun je over het algemeen spreken van een stijgende trend in de prijs voor zakelijk gas en stroom. Dit heeft enkele belangrijke oorzaken die we je in dit artikel uitleggen. 

Ontwikkeling van de energieprijs

De ontwikkeling van de energieprijs op de groothandelsmarkt voor zakelijk gas en stroom zie je in onderstaande grafieken. Zoals we al aangaven is er al maanden overwegend een stijgende lijn te zien met hier en daar een kleine daling.  

Ter informatie: deze prijzen zijn niet te vergelijken met de uiteindelijke prijzen die een zakelijke energieleverancier rekent. Uiteraard zijn de tarieven van energieleveranciers wel gekoppeld aan de ontwikkelingen op de groothandelsmarkt.   

 

Ontwikkeling stroomprijs

Prijs op de groothandelsmarkt voor stroom per megawattuur. Peildatum 25 sept 2018.

 

Ontwikkeling gasprijs

Prijs op de groothandelsmarkt voor gas per megawattuur. Peildatum 25 sept 2018.


Wil je zo snel mogelijk je zakelijk energiecontract vastleggen voordat de energieprijs mogelijk verder stijgt? Onze zakelijke vergelijker toont je binnen 2 minuten het scherpste aanbod voor jouw bedrijf. 

Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk

 

Waarom de energieprijs is gestegen

De stijgende zakelijke energieprijs heeft ten minste drie belangrijke oorzaken:

  • De CO2-emissierechten
  • De prijs voor steenkool
  • Onze beperkte gasvoorraad

De prijs voor CO2-emissierechten schommelde 

De prijs van CO2-emissierechten, die energieproducenten betalen voor de CO2 die vrijkomt tijdens het productieproces, schommelde. Deze kosten rekent een energieproducent mee in zijn tarief voor gas en stroom. Dus wanneer de prijs voor CO2-emissierechten op en neer bewegen, fluctueert ook de zakelijke energieprijs.

Prijsontwikkeling CO2-emissierechten

Rond 10 september stegen de kosten voor een ton CO2-uitstoot nog tot ruim € 25,- om een paar dagen later weer te dalen naar ongeveer € 19,-. Nu eind september kost een ton CO2-uitstoot iets meer dan € 22,-. Er was even een daling te zien in de CO2-prijs omdat op de handelsmarkt veel CO2-emissierechten aangeboden werden vanwege de winst die de handelaren hierdoor maakten.

De grondstofprijs

De prijs voor de grondstof kolen zit al maanden in de lift en dit doet de stroomprijs per kWh stijgen. Bij een hoge kolenprijs kan ook de gasprijs stijgen, omdat vanuit kostenoverwegingen gasgestookte energiecentrales worden ingezet voor productie. Het gevolg: de vraag naar gas stijgt en daarmee ook de gasprijs.

Ons gasvoorraad moet aangevuld worden

De gasvoorraad in Europa is sinds tijden niet meer zo laag geweest; onder andere doordat ze in Noorwegen onderhoud plegen aan gasvelden. De voorraad moet aangevuld worden om zekerheid over de gasvoorziening te bieden. Dit betekent dus een extra vraag naar gas waardoor de prijs per kubieke meter stijgt. 

Wat te doen met je zakelijk energiecontract

'Vrijwel iedere ondernemer die nu een energiecontract nodig heeft, voelt de stijging van de energieprijs in zijn portemonnee', vertelt Arno Feenstra, eigenaar van Minder.nl.

Kun je dan het beste wachten tot de energieprijs weer daalt? 'Het verleden toont aan dat energieprijzen erg lastig te voorspellen zijn, legt Arno uit. Meerdere energie-analisten verwachten niet dat de markt snel daalt, mede vanwege de hoge CO2-prijs. Daarentegen zijn er ook weer energie-analisten die zich afvragen of de stijgende trend doorzet. Het is afhankelijk van het risico dat je als ondernemer wilt nemen.' 

'Wat wij zien is dat veel ondernemers het risico op verdere stijging niet willen afwachten en kiezen voor budgetzekerheid door hun prijs vast te leggen. Middels de zakelijke energievergelijker ben je in ieder geval verzekerd van het scherpste zakelijke energietarief van dit moment.' 

 

Zakelijke energie vergelijkenWil je hulp bij je zakelijk energiecontract? 
Bel ons op 020 - 29 00 900 en onze zakelijke
energiespecialisten gaan direct voor je aan de slag. 

Arno Feenstra - eigenaar Minder.nl

 

Of vergelijk direct zelf alle zakelijke energieleveranciers en kies voor het scherpste online aanbod. 

Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk