Joost Minder.nl
8.9
2163 beoordelingen op Feedback Company

Prinsjesdag: wat betekenen de plannen voor jou als ondernemer?

Main Image

Afgelopen dinsdag op Prinsjesdag werden de toekomstige (belasting)plannen van de overheid gepresenteerd. Welke plannen zijn opvallend en hebben impact op jou als ondernemer? 

Zoals ieder jaar werd ook dit keer voortijdig nieuws naar de pers gelekt over de miljoenennota. Dit keer lagen de toekomstige koopkrachtcijfers al bewust of onbewust op straat. Een doorsnee huishouden zou er 1,5 procent op vooruit gaan en dit werd op Prinsjesdag bevestigd. Enfin, dit is nieuws voor de ‘gewone’ burger. Als ondernemer ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in net wat andere zaken, zoals: wat wil de regering veranderen aan het ontslagrecht? Laten we daarmee beginnen.

Het ontslagrecht

Het voorstel voor het ontslagrecht kent ten minste twee belangrijke wijzigingen:
1. Werkgevers moeten werknemers met een vast contract eerder kunnen ontslaan.
2. Werknemers met een tijdelijk contract moeten een ontslagvergoeding meekrijgen.

De reden voor de wijzigingen? Er is een trend zichtbaar waarin steeds minder werknemers een vast contract hebben en steeds meer mensen flexibel aan de slag gaan als zzp-er of met een flexibel arbeidscontract. Sommigen kiezen daar noodgedwongen voor.

Volgens het kabinet is de arbeidsmarkt nu uit balans. Dit wil zij rechttrekken door een vast dienstverband minder risicovol te maken voor de werkgever, maar ook door werknemers met een flexibel arbeidscontract beter te beschermen. Nog een voorstel: een minimum uurprijs voor zzp’ers. Dit is echter lastig in te voeren en te meten; wat als een zzp’er per opdracht betaald krijgt?  

Het duurt nog wel even voordat de arbeidsmarktplannen doorgevoerd zijn. Minister Koolmees van sociale zaken wil de komende herfst een voorstel indienen bij de Tweede Kamer.

Veranderingen aan de belastingen

Op belastingniveau heeft het kabinet meerdere plannen. Uiteraard de afschaffing van de dividendbelasting, maar ook de vennootschapsbelasting verandert.

Lagere vennootschapsbelasting

B.V.’s, N.V.s en coöperaties betalen belasting over de winst die zij maken; de vennootschapsbelasting (vpb). Vanaf 2021 gaat die belasting omlaag om het ondernemerschap aantrekkelijker te maken.

De belasting in de eerste schijf (tot een winst van €200.000) gaat in drie jaar tijd, beginnende in 2019, van 20 procent naar 16 procent. De belasting in de tweede schijf (vanaf €200.000,- winst) gaat van 25 procent naar 22,25 procent. Simpelweg betekent dit dat je minder belasting betaalt over de winst van je onderneming.

 

VennootschapsbelastingTabel: de vennootschapsbelasting op de winst de komende jaren.

 

De dividendbelasting is straks verleden tijd

Wellicht wat oud nieuws, maar toch belangrijk om te vermelden: de dividendbelasting wordt afgeschaft in 2020. Mark Rutte heeft hier hard voor gevochten. De afschaffing houdt in dat aandeelhouders geen belasting betalen over de winstuitkering die zij van een onderneming ontvangen Een maatregel waar vooral ondernemingen met aandeelhouders mee te maken hebben.

Het belangrijkste argument voor de afschaffing luidt als volgt: wordt de dividendbelasting niet afgeschaft dan trekken hoofdkantoren van grote ondernemingen weg naar landen waar ze deze belasting niet hoeven te betalen. Dan loopt Nederland sowieso de inkomsten mis die rond de twee miljard euro liggen. 

Fiets van de zaak

Een (elektrische) fiets van de zaak wordt goedkoper zodat we vaker de fiets in plaats van de auto pakken. Goed voor het milieu en onze gezondheid. Vanaf 2020 kost het je slechts enkele euro’s per maand, of je nou ondernemer bent of werknemer. Ook de administratieve rompslomp die er nu nog bij komt kijken, is straks verleden tijd. Dit alles door een vaste bijtelling zoals ook bij een leaseauto geldt.

Zeven procent van de adviesprijs van de fiets wordt opgeteld bij het inkomen. Stel dat je een elektrische fiets aanschaft voor € 2000,-, dan betaal je hier maandelijks, afhankelijk van je inkomen, ongeveer € 5,- per maand voor.

De milieuvervuilers betalen

Energiebelasting omhoog

We betalen straks meer energiebelasting over ons zakelijk gasverbruik en krijgen een lager bedrag aan Vermindering Energiebelasting (VEB) terug. De VEB ontvang je van de overheid omdat zij gas en stroom als een eerste levensbehoefte ziet. De belasting op stroom daalt licht.

Deze verschuiving in de energiebelasting moet ervoor zorgen dat we in de toekomst meer stroom dan gas gaan verbruiken, omdat de overheid dit ziet als een schonere optie voor het milieu. ‘De vervuiler betaalt’ zegt de overheid. Wanneer gas langzaamaan duurder wordt, investeren we eerder in elektrische oplossingen die gasverbruik overbodig maken. Denk aan een warmtepomp.

Minimumprijs voor CO2-uitstoot

Energiecentrales, en grote industrieën, betalen via CO2-emissierechten een prijs voor de CO2 die vrijkomt tijdens de productie. Het kabinet wil een minimumprijs instellen voor deze CO2-emissierechten.

Door vervuiling te belasten hoopt de overheid dat bedrijven duurzame keuzes maken voor hun productieprocessen. Op zich een goede maatregelen, alleen voor jou als zakelijke energieverbruiker houdt het in dat je zakelijke energierekening stijgt, omdat energieproducenten de kosten doorberekenen.

Overige zaken

Btw-tarief
Het btw-tarief op onze boodschappen gaat omhoog van zes procent naar negen procent. Dit geldt onder andere ook voor water, bloemen, boeken, kappers en musea.

Gaswinning omlaag
De komende jaren wordt de gaswinning in Groningen afgebouwd. Tot we 2030 hebben bereikt: dan stoppen we helemaal met de gaswinning. De overheid wil de ‘veiligheid van de Groningers garanderen’ aangezien veel woningen in die regio scheuren opliepen en het onzekerheid oplevert voor de Groningers.

Door de gaswinning terug te brengen heeft de overheid minder inkomsten. In 2023 levert het ons 1,5 miljard euro minder op dan nu het geval is. Die kosten worden gelukkig gedekt doordat onder andere de zorgkosten lager uitvallen dan verwacht.

Belasting op ons inkomen omlaag
Iedereen die jaarlijks meer dan € 20.000,- verdient, houdt straks meer over doordat de inkomstenbelasting daalt. Vanaf 2021 zijn er twee belastingschijven in plaats van de huidige vier en de belasting in zowel de eerste als de tweede schijf daalt.

In 2018 betaal je nog 40,85 procent belasting bij een inkomen van maximaal € 34.404,-. In 2021 is dit gedaald naar 37,05 procent. De Rijksoverheid maakte een overzicht van de veranderingen in de inkomstenbelasting. 

Inkomstenbelasting daalt de komende jaren

Bron: Rijksoverheid.nl

Een verlaging van de inkomstenbelasting betekent ook dat de overheid hier minder inkomsten uit haalt. De btw-verhoging en de verhoging van de energiebelasting dient ter compensatie.

Zakelijke energie

Ook al gaat de energiebelasting op gas omhoog, toch valt er te besparen op de zakelijke energierekening. Vergelijk online alle zakelijke energieleveranciers, bekijk binnen twee minuten het scherpste aanbod voor jouw onderneming en vraag het aanbod direct online aan. Of bel naar een van onze zakelijke energiespecialisten: 020 - 29 00 900. 

  


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk