Joost Minder.nl
8.9
2110 beoordelingen op Feedback Company

Prinsjesdag 2019: hoe staat het volgend jaar met jouw zakelijke energierekening?

Main Image

We hebben weer de miljoenennota doorgespit! Want Prinsjesdag is geweest dus is het weer tijd om de belastingplannen voor 2020 voor het klimaat in kaart te brengen. Hoe staan we er voor: gaan we meer of minder voor onze energie betalen? De ondernemers met een laag verbruik komen er dit keer voordelig vanaf. De bedrijven met een hoger verbruik gaan meer betalen.

De 3 onderdelen van de zakelijke energierekening die in 2020 wijzigen:

  • Energiebelasting
  • Opslag Duurzame Energie (ODE)
  • Vermindering energiebelasting (VEB)

Laten we ook niet de salderingsregeling vergeten. Immers, veel ondernemers investeerden de afgelopen jaren in zonnepanelen en een grote groep is het nog van plan. Bovendien groeit het aantal zonnepanelen het sterkst onder bedrijven. Dus de salderingsregeling nemen we ook mee in ons blog! 

Energiebelasting op elektriciteit daalt en op gas stijgt

Er kwamen twee belangrijke zaken naar voren wat betreft de energiebelasting.

  1. De energiebelasting op elektriciteit daalt.
  2. De energiebelasting op gas stijgt.

Deze ontwikkeling komt niet uit de lucht vallen. Weet je nog dat we ‘van het gas af’ moeten? De overheid stimuleert dit door stroomverbruik goedkoper te maken en gasverbruik duurder. Deze financiële prikkel dient daarom als stimulans om te investeren in duurzame oplossingen (op basis van stroomverbruik).  

De cijfers

De energiebelasting op stroom daalt met 0,09 cent per verbruikte kilowattuur. Dit geldt voor de eerste schijf die loopt tot en met een stroomverbruik van 10.000 kWh per jaar.

De energiebelasting op gas stijgt met 3,99 cent per verbruikte kubieke meter in de eerste schijf. De jaren daarna komt er ieder jaar 1 cent belasting per m3 bij. De eerste schijf loopt tot en met een gasverbruik van 170.000 m3 per jaar.  

De energiebelastingen van 2018 t/m 2020 (excl. btw) 

  Energiebelasting   2018 2019 2020
  Stroom energiebelastingStroom (per kWh)
  (Voor de eerste 10.000 kWh)
  10,46 cent     9,86 cent     8,96 cent  

  Gas Gas (per m3)
  (Voor de eerste 170.000 m3)

  26,00 cent   29,31 cent     33,30 cent  

 De energiebelastingtarieven in de tweede belastingschijf, dus boven een verbruik van 10.000 kWh stroom en 170.000 m3 gas, zijn nog niet bekend. 

Opslag Duurzame Energie stijgt

Over je energieverbruik betaal je Opslag Duurzame Energie (ODE). Hiermee financieert de overheid investeringen in duurzame energie zoals windmolenparken. De ODE stijgt voor ons stroom- & gasverbruik en met name voor de grootzakelijke energie verbruiker. 

‘De ODE is een flinke stijger. Sinds 2013 betalen we ODE over ons energieverbruik en vandaag de dag is het belastingtarief gestegen met ruim 2000 procent.’

De Opslag Duurzame Energie (Excl. btw) 

  Opslag Duurzame Energie     2013     2018     2019     2020  
  Stroom energiebelastingStroom (per kWh)
  (Voor de eerste 10.000 kWh)  
 0,0011 cent     0,0132 cent     0,0189 cent     0,0273 cent  

  Gas Gas (per m3)
  (Voor de eerste 170.000 m3)

  0,0023 cent     0,0285 cent     0,0524 cent     0,0775 cent  


Waarom stijgt de ODE zoveel?

 Er vindt een verschuiving plaats in wie via de ODE de kosten voor de energietransitie gaat betalen. Op dit moment is het nog fiftyfifty: de huishoudens betalen 50 procent van de rekening voor de energietransitie en de bedrijven betalen vijftig procent van de rekening. Eigenlijk is dit niet helemaal eerlijk als je kijkt naar wie de grootste vervuiler zijn. Het bedrijfsleven produceert veel meer CO2 dan huishoudens. Daarom vindt er via de ODE een verschuiving plaats: huishoudens betalen straks een derde van de energietransitie en bedrijven betalen tweederde van de transitie. Grote kans dus dat de tarieven in de tweede en derde schijf van de ODE fors stijgen. Dit is echter nog niet bekend. 

Ook goed nieuws: meer Vermindering Energiebelasting

Volgend jaar ontvang je meer Vermindering Energiebelasting (VEB). Een mooie compensatie voor de stijging van de overheidsheffingen. De VEB krijg je terug van de overheid als je leveringsadres een verblijfsfunctie heeft, omdat energie gezien wordt als eerste levensbehoefte. Een kantoor heeft bijvoorbeeld een verblijfsfunctie en een garage niet. Vanaf 2020 krijg je in totaal 435,68 euro (excl. btw) terug, een stijging van ruim 178 euro ten opzichte van dit jaar. Dit jaar is de VEB nog 257,54 euro.

Hoe het met de salderingsregeling zit 

De eerdere plannen voor de salderingsregeling wijzigen niet. De salderingsregeling blijft van kracht tot 2023. Daarna wordt de regeling langzaam afgebouwd tot 2030. Vanaf dan krijg je als zonnepanelenbezitter alleen een vergoeding van de (zakelijke) energieleverancier voor je teruggeleverde stroom. Meer over deze plannen lees je in ons blog ‘De salderingsregeling verdwijnt vanaf 2023.’ 

Samengevat

Ons gasverbruik wordt duurder en ons stroomverbruik goedkoper. Ter compensatie krijgen we volgend jaar wel meer Vermindering Energiebelasting. Via de Opslag Duurzame Energie gaat het bedrijfsleven meer betalen aan de energietransitie. Want nu betalen huishoudens evenveel als het bedrijfsleven, terwijl zij minder vervuilend zijn. De plannen voor de salderingsregeling blijven ongewijzigd. Deze wordt tot en met 2030 langzaamaan afgebouwd.

Overheidsheffingen zijn één onderdeel van de rekening

De energierekening bestaat naast de overheidsheffingen uit nog meer onderdelen. Het enige onderdeel waar je echt invloed op hebt, zijn de leveringstarieven. De leveringstarieven verschillen per zakelijke energieleverancier terwijl de hoogte van de overheidsheffingen voor iedereen gelijk is. Maak een online energievergelijk om het scherpste energietarief met weinig moeite te vinden. Binnen een minuut zie je de scherpste aanbiedingen van zakelijke energieleveranciers. Het voordeligste aanbod staat bovenaan.

Vergelijk & Bespaar
kWh
kWh
kWh
Normaaltarief
kWh
Normaaltarief
kWh
Daltarief
kWh
Daltarief
m3

Sorry, de volgende gegevens zijn niet volledig of correct:

U heeft een stroomverbruik van meer dan 100.000 kWh en/of een gasverbruik van meer dan 40.000 m3 ingevuld. Hiermee valt u in de categorie grootverbruikers. Maak daarom gebruik van onze grootzakelijke energievergelijker.
Start vergelijken

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2110 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Uw adresgegevens zijn nodig om de juiste gasregiotoeslag te bepalen. Het totale gastarief is namelijk afhankelijk van uw locatie.

Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door uw huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.

Vul uw werkelijke jaarverbruik in. Zo kunnen wij u de meest voordelige aanbiedingen tonen. Uw verbruik staat op uw jaarafrekening of in uw persoonlijke online omgeving bij de energieleverancier. Wilt u alleen stroom vergelijken? Vink dan het groene vinkje uit.


Annemieke - Minder.nl Geschreven door: Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. "Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij."