Joost Minder.nl
8.9
2163 beoordelingen op Feedback Company

Omslagpunt bereikt in de duurzame energiewereld

Main Image

Omslagpunt bereikt in de duurzame energiewereld

 

Minder.nl volgt de energiewereld op de voet en bekeek met interesse de uitzending van Tegenlicht op zondag 13 maart 2016. In dit item werd besproken dat er in de duurzame energiewereld een tipping point is bereikt. Minder.nl is geïntrigeerd door deze ontwikkelingen en geeft hieronder een samenvatting.

 

Waar voorheen zonne-energie weggezet werd als ‘alternatief’ en niet de aandacht trok van investeringsfondsen, wordt het nu juist gezien als een betrouwbare en mainstream energiebron die concurreert met conventionele energiebronnen. Met andere woorden: er is een omslagpunt bereikt in de duurzame energiewereld. Ga maar na: zonnecentrales produceren nu goedkoper energie dan energie opgewekt met fossiele brandstoffen; in vijf jaar tijd zijn de kosten van zonne-energie met tachtig procent gedaald. Daarnaast worden omvangrijke groene projecten gestart met duizenden zonnecellen, investeert één van ’s werelds succesvolste belegger, Warren Buffet, miljarden in zonne-energie en werken dichtbij huis experts er hard aan om het opslaan van duurzame energie mogelijk te maken.   

 

DEWA-project in Dubai

Een goed voorbeeld van een megaproject met zonnecellen is het DEWA-project in Dubai. In 2013 is dit van start gegaan waarmee, zonder enkele vorm van subsidie, stroom geleverd wordt van 5,84 dollarcent per kilowatt uur. In de Amerikaanse staat Nevada werd zelfs stroom van 3,87 dollarcent per kilowatt uur aangeboden met een project van First Solar, een zonneparkontwikkelaar. De reden dat de kostprijs van zonne-energie in korte tijd sterk is gedaald ligt onder andere in China. Daar hebben ze veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van zonnecellen met als doel massaproductie. Zodat uiteindelijk de constante kosten laag blijven en de zonnecellen grootschalig gebruikt worden. Om een beeld te kunnen vormen van de grootte van het DEWA-project in Dubai staan hieronder een aantal feiten uiteengezet :

-          op 59 hectare grond staan ruim 152 duizend zonnecellen

-          jaarlijks produceren de zonnecellen 24 miljoen kilowatt uur aan zonne-energie    

-          jaarlijks zorgen de zonnecellen voor 15.000 ton minder CO2-uitstoot

 

Megaprojecten als DEWA in Dubai bevestigen de serieuze aard van zonne-energie en dat de zakenwereld hier nu ook brood in ziet. De uiterst succesvolle Amerikaanse zakenman Warren Buffet is een van de eerste particulieren die miljarden durfde te investeren in zonne-energie en daarmee een serieus signaal gaf aan de rest van de wereld. Het bedrijfsleven, zoals pensioenfondsen, kreeg daardoor ook interesse om te investeren. Sterker nog, zij klagen nu zelfs dat er onvoldoende groene projecten zijn om in te investeren.

 

Opslag van zonne-energie

Dichter bij huis is er ook volop vertrouwen in de toekomst van zonne-energie en werken experts aan technieken om zonne-energie op te slaan. In een land als Dubai zijn namelijk veel meer zonuren en daardoor meer zekerheid wat betreft continuë zonne-energieproductie. In Nederland is er in principe voldoende zon die aan de vraag van zonne-energie kan voldoen, maar de uitdaging ligt met name in de pieken en dalen van de productie. Daarom zijn investeringen in methodes nodig die het opslaan van zonne-energie mogelijk maken zodat die energie op een later tijdstip gebruikt kan worden, wanneer er geen zon schijnt.

 

In de uitzending van Tegenlicht werd een innovatief concept uitgelegd. In Utrecht in de wijk Lombok wordt als proef zonne-energie opgeslagen in accu’s van elektrische auto’s. Vervolgens geeft de eigenaar via een app aan hoeveel kilometers hij die dag gaat rijden waarna het overschot aan elektriciteit gebruikt wordt om huishoudens van stroom te voorzien.

 

Een ander heel mooi voorbeeld is het Canarische eiland El Hierro. Dit eiland is volledig zelfvoorzienend met behulp van windturbines. Wanneer er volop wind waait, wordt er zeewater met behulp van energie opgewekt door windturbines naar boven in de krater van de vulkaan gepompt. Op het moment dat er nauwelijks wind waait, stroomt dit water weer naar beneden zodat er elektriciteit aangemaakt wordt door de waterkrachtcentrale. Op deze manier kan het eiland vier dagen zonder wind uithouden. 

 

De serieuze concurrent

Zoals uit de Tegenlichtuitzending blijkt is zonne-energie allang niet meer alleen voor idealistische investeerders zonder commercieel oogpunt. Door de ongesubsidieerde projecten uit het bedrijfsleven heeft zonne-energie de kans gehad om in een korte tijd te groeien en te concurreren met energie geproduceerd uit fossiele brandstoffen. Minder.nl vindt deze ontwikkelingen bijzonder interessant en kijkt uit naar de toekomst, waarin zal blijken of het tipping point daadwerkelijk bereikt is.