Joost Minder.nl
8.9
2260 beoordelingen op Feedback Company

Kernenergie: de voordelen en nadelen

Main Image

Kernenergie: kunnen we maar beter profiteren van deze schone manier van energie opwekken? Of is het risicovol en blijft er teveel gevaarlijk kernafval achter? Een ding is zeker en dat is dat kernenergie een omstreden onderwerp is. Er zijn fervente voorstanders en fervente tegenstanders. Tot welke groep behoor jij?

Kernenergie is een vorm van energie opwekken. Bij kernenergie wordt stroom geproduceerd met de atomen uranium of plutonium. In een kerncentrale wordt de kern van deze atomen gespleten (kernsplijting). Bij dit proces ontstaat er veel stoom waarmee een generator in werking wordt gezet en waardoor er stroom geproduceerd wordt. Kernenergie is een schone manier van stroom produceren, omdat er geen CO2 vrijkomt bij dit proces.  

In Nederland hebben we vandaag de dag drie kerncentrales waarvan er één stroom levert. Deze centrale staat in Borssele, Zeeland, en is goed voor 3 procent van onze totale energieproductie. De overheid heeft echter besloten dat hij in 2034 moet sluiten. De overige twee kerncentrales in Nederland wordt gebruikt voor onderzoek en voor medische doeleinden.

Lees hieronder verder over de voordelen en nadelen van kernenergie.

 


De scherpste actietarieven voor je energie? Bekijk ons online aanbod! 

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2260 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


 

De voordelen van kernenergie

Er zijn niet voor niks fervente voorstanders van kernenergie. Het heeft namelijk nogal wat positieve eigenschappen:

  1. Bij de productie van stroom met kernenergie komt er geen CO2 vrij. Het is dus een schone manier van energie produceren.
  2. De grondstof die nodig is voor de productie van kernenergie, uranium, is voordelig.
  3. Kernenergie maakt ons wat betreft de levering van grondstoffen minder afhankelijk van andere landen. Uranium is namelijk op heel veel plekken in de wereld te vinden. Vaak in de bodem, de rotsen en zelfs in zeewater.
  4. Weer of geen weer: kernenergie produceert non-stop. In tegenstelling tot windmolens. Die produceren alleen stroom als er wind is en bieden daarom minder zekerheid.

De nadelen van kernenergie

Waar voorstanders zijn, zijn ook tegenstanders. En onder andere om onderstaande redenen:

  1. Er blijft voor duizenden jaren kernafval over. Generaties na ons zitten hier mee opgescheept. Wat moet hier mee gebeuren? Het vormt namelijk een risico voor de gezondheid van de mens en voor het milieu.
  2. De kans is niet groot vanwege alle veiligheidsprocedures, maar als er een ongeluk gebeurt dan heeft dat zeer grote gevolgen. Herinner je je de ramp in Fukushima in Japan nog?
  3. Zegt de overheid ‘ja’ tegen kernenergie, dan is de bouw van nieuwe kerncentrales erg duur. Ook het afbouwen is een dure aangelegenheid.

Er is veel discussie over wel of geen kernenergie

Het feit is dat we in Nederland klimaatdoelstellingen hebben. Dit jaar moet 14 procent van onze stroom duurzaam geproduceerd worden en in 2050 moet heel Europa energieneutraal zijn. Velen zien in kernenergie de oplossing. Het is een schone manier van energie produceren waarbij veel huishoudens van stroom voorzien kunnen worden.

De tegenstanders maken zich vooral zorgen om het radio-actiefafval dat onderdeel is van kernenergieproductie. Of zijn bang voor ongevallen of misbruik van dit afval voor de productie van kernwapens.

Frans Timmermans, als Klimaat-eurocommissaris verantwoordelijk voor het klimaatbeleid in Europa, is van mening dat kernenergie op lange termijn geen rendabele businesscase is. Windenergie en zonne-energie worden namelijk alsmaar voordeliger. Bovendien is er voor kernenergie grondstof nodig terwijl de wind en de zon gratis zijn.

Het produceren van zonne-energie en windenergie mag dan goedkoop zijn, maar er is ook een andere kant van het verhaal. Namelijk dat het energienet aangepast moet worden. Op zee, op land en op daken worden overal duurzame energiebronnen geïnstalleerd. De stroom die hier opgewekt wordt, moet worden opgevangen en getransporteerd. Dit is een dure bezigheid. Kijk maar naar de energiebelasting over je zakelijk energieverbruik. De Opslag Duurzame Energie (ODE) is anno 2020 per verbruikte kWh 7,5 eurocent duurder dan in 2013. Het geld dat dit oplevert, is nodig om de overstap naar duurzame energie te bekostigen.  

Ook interessant is dat Frankrijk het land is met de goedkoopste stroom in Europa. En die stroom wordt voor 70 procent geproduceerd met kernenergie. In Duitsland zijn de hoogste elektriciteitsprijzen en daar sluiten ze juist alle kerncentrales. In Duitsland willen ze namelijk volledig over op wind- en zonne-energie.

Kernenergie in de toekomst

Tot nu toe zet de overheid niet in op kernenergie om de klimaatdoelstellingen te behalen. Liever investeert zij in windmolens en zonnepanelen. Zo nu en dan wordt de discussie over kernenergie weer aangewakkerd. Bijvoorbeeld door het filmpje van Arjen Lubach waarin hij kernenergie promoot. Daarna liet Klaas Dijkhoff van de VVD zich ook positief uit over kernenergie.

Ondertussen werken onderzoekers aan een nieuw type kernreactor waarbij Thorium als brandstofvoorziening dient. Deze produceert nauwelijks kernafval en is daarmee minder gevaarlijk. Maar het duurt nog jaren voordat we dit in gebruik kunnen nemen. Lastig, want klimaatverandering vindt op dit moment plaats.  

Aan het stroometiket zie je wel of geen kernenergie

Of jouw zakelijke energieleverancier kernenergie levert, zie je aan het stroometiket. Dit etiket geeft aan uit welke energiebronnen (zoals kolen, wind, zon, kernenergie) de stroom komt die je leverancier levert. Iedere energieleverancier is verplicht om ieder jaar het stroometiket te maken. Ook in onze vergelijker geven we de herkomst van je stroom weer. Op de detailpagina van het energie-aanbod staat dit onderaan weergegeven. Vergelijk mkb energie en bekijk zelf wat voor stroom de energieleverancier levert.   

 

Vergelijk zakelijke energie en bekijk per energieleverancier de herkomst van de stroom

Vergelijk & Bespaar
kWh
kWh
kWh
Normaaltarief
kWh
Normaaltarief
kWh
Daltarief
kWh
Daltarief
m3

Sorry, de volgende gegevens zijn niet volledig of correct:

U heeft een stroomverbruik van meer dan 100.000 kWh en/of een gasverbruik van meer dan 40.000 m3 ingevuld. Hiermee valt u in de categorie grootverbruikers. Maak daarom gebruik van onze grootzakelijke energievergelijker.
Start vergelijken

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2260 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Uw adresgegevens zijn nodig om de juiste gasregiotoeslag te bepalen. Het totale gastarief is namelijk afhankelijk van uw locatie.

Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door uw huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.

Vul uw werkelijke jaarverbruik in. Zo kunnen wij u de meest voordelige aanbiedingen tonen. Uw verbruik staat op uw jaarafrekening of in uw persoonlijke online omgeving bij de energieleverancier. Wilt u alleen stroom vergelijken? Vink dan het groene vinkje uit.


Annemieke - Minder.nl Geschreven door: Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. "Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij."