Joost Minder.nl
8.9
2126 beoordelingen op Feedback Company

Hoe verzorgt de eigenaar van Minder.nl zelf zijn zakelijke energie? Bekijk hier zijn 4 tips

Main Image

Ook de oprichter van Minder.nl, Rob, heeft een zakelijk energiecontract nodig. Leren van de expert? Kom dan te weten waar Rob op let bij het online vergelijken. Hoe hij het scherpste zakelijke energiecontract vindt. In dit artikel krijg je zijn 4 belangrijke tips!

Met de start van Minder.nl werd ik ook zelf ondernemer. Dit betekent dat ik inmiddels bijna 6 jaar een zakelijk energiecontract heb. Uiteraard gebruik ik daarvoor mijn eigen online vergelijker. Want wat ik belangrijk vind voor mijn klanten (een eerlijke, scherpe prijs) wil ik ook voor mijzelf. En daarnaast een beetje duurzaam graag. Groene stroom dus. 

 

Rob - Minder.nl

'Wat ik belangrijk vind voor mijn klanten, wil ik ook voor mijzelf: een eerlijke en scherpe prijs.'

Rob - Eigenaar van Minder.nl

 

Door mijn ervaring in de energiesector weet ik precies waar ik tijdens het vergelijken op moet letten. Dit maakt dat ik snel klaar ben. Mijn ervaring deel ik graag met jullie via een korte stappenplan. Gezien de vragen die via de chat op onze website binnenkomen vermoed ik van toegevoegde waarde!

 

Voordat we beginnen: waarom een zakelijke energievergelijker

Als eerste is het goed om te weten dat ik zelf altijd een zakelijke energievergelijker gebruik, en ook opgericht heb, omdat je als ondernemer op deze manier de scherpste tarieven vindt. Nooit sluit ik rechtstreeks bij de leverancier een contract af, omdat deze tarieven vaak hoger zijn. Dit klinkt een beetje als ‘Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend’, toch is het zo. Doordat een online vergelijker werk uit handen neemt van een leverancier kan die goedkopere leveringstarieven aanbieden. Bovendien concurreren leveranciers met elkaar in de vergelijker, en zoals jullie weten doet veel concurrentie de prijs zakken.   

En dan nu: klaar voor stap 1?

 

Stap 1. Het invullen van de zakelijke energievergelijker 

Mijn vergelijking van zakelijke energie begint bij het invullen van de online vergelijker. De postcode en het huisnummer zijn nodig om de netbeheerkosten te bepalen. Die zijn regio afhankelijk. Het verbruik is uiteraard belangrijk om uit te rekenen wat de jaarkosten worden.

Wat nou als je je verbruik niet weet? Gebruik dan rechtsboven in de vergelijker de optie ‘Kies een gemiddelde’. Kies vervolgens jouw type bedrijf en daarna wordt met een bijbehorend gemiddeld energieverbruik de vergelijking gemaakt.

 

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel € 1000,- p/j

8.9
2126 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

 

Waar vind ik mijn jaarverbruik?

Je jaarverbruik staat op je laatst ontvangen jaarafrekening. Ook vaak in je online omgeving bij de leverancier. Heb je dat allemaal niet binnen handbereik? Gebruik dan in de vergelijker de optie ‘Kies een gemiddelde’.

 

 

Stap 2. Filteren op mijn wensen

Na het invullen van de zakelijke energievergelijker beland ik op de resultatenpagina. Hier staat al het energie-aanbod voor mijn situatie. Wel nu, waar let ik op bij het vergelijken?

Er zijn in ieder geval 3 belangrijke voorwaarden waar ik op let en filter:

 1. De prijs
 2. De looptijd (dit bepaalt tevens het soort tarief: vast versus variabel)
 3. Duurzaamheid 

 


 

Filter 1. De prijs

Het eerste dat opvalt op de resultaten pagina zijn natuurlijk alle aanbiedingen. Te allen tijde staat het voordeligste aanbod voor het ingevulde verbruik en postcode op nummer 1. Dit is gebaseerd op de jaarkosten.

De enige reden waarom er prijsverschillen zijn tussen alle aanbiedingen, is omdat de leveringskosten van de energieleveranciers variëren. En dan bedoel ik de leveringstarieven, de vaste leveringskosten (voorheen was dit het vastrecht) en de eventuele cashback. Deze drie onderdelen bepalen of een energie-aanbod voordelig is of niet.

De overige kosten zijn vaststaande kosten. Dit zijn de netbeheerkosten en de overheidsheffingen. Deze kosten zijn bij iedere zakelijke energieleverancier gelijk, omdat de overheid de hoogte van die bedragen vaststelt.  

Logischerwijs kiezen veel ondernemers direct voor het voordeligste aanbod op de nummer 1 positie. Zelf filter ik nog altijd even op de volgende twee belangrijke filters zodat het aanbod aansluit op mijn specifieke wensen. 

 


 

Filter 2. De looptijd (die bepaalt ook het soort tarief)

Ik kies standaard voor een contract met een vast looptijd (1 of 3 jaar). Dit is in 99% van de gevallen voordeliger dan een contract voor onbepaalde tijd (zonder einddatum). Daarnaast wil ik niet vaak naar mijn energiecontract hoeven om te kijken én wil ik weten dat ik goed zit qua prijs. Daarom is voor mij een driejarig contract de beste optie. 

Eenjarige contracten zijn natuurlijk net zo goed. Alleen vergeet dan niet ieder jaar opnieuw te vergelijken om de scherpste tarieven te behouden. Na een jaar betaal je namelijk automatisch variabele energietarieven als je niks doet en die zijn vaak veel duurder. 

Wat samen gaat met de looptijd van het contract is het soort tarief: vast versus variabel.

 • Vaste tarieven

Bij een vaste looptijd (voor 1 of 3 jaar) krijg je via Minder.nl altijd vaste tarieven: een vast tarief voor je stroom en/of gas gedurende de looptijd van je contract. Dit betekent meer zekerheid dan bij variabele tarieven. Je weet namelijk precies wat je het komende jaar of jaren gaat betalen voor je stroom en/of gas.

 • Variabele tarieven

Variabele tarieven krijg je bij contracten voor ‘onbepaalde tijd’. Dit zijn tarieven die voor een half jaar gelden. Twee keer per jaar wijzigen ze: op 1 januari en op 1 juli. Zijn de prijzen op de energiemarkt de afgelopen periode gestegen, dan stijgen de variabele tarieven waarschijnlijk ook. En vice versa.  

Het voordeel van zo’n contract is dat je ieder moment kunt overstappen van energieleverancier, omdat er geen einddatum aan het contract zit. Niet voor niks heet het ‘onbepaalde tijd’. Het nadeel is dat bijbehorende variabele tarieven vaak duurder zijn dan vaste tarieven. Voor de zakelijke energieleverancier is het namelijk niet duidelijk hoe lang jij klant blijft. En dit maakt de inkoop van stroom en gas onzeker: hoeveel is er nodig voor in de toekomst? Dit risico dekt de leverancier af door de prijs iets te verhogen. 

 


 

Filter 3. Duurzaamheid

Een handige filter voor mij aangezien ik groene energie belangrijk vind. Bij 100% groene stroom zie ik het aanbod met duurzame stroom die in Nederland is opgewekt. Bij 50% groene stroom zie ik ook het aanbod met duurzame stroom opgewekt in Europa. Wil je ook groene stroom? Dan is de vraag aan jou dus vooral: in hoeverre wil je de productie van groene stroom in Nederland stimuleren?

Extra zaken waar je nog op kunt letten:

 • Energieleverancier

Je kunt eenvoudig filteren op je favoriete energieleverancier. Weet in ieder geval dat iedere leverancier waar wij mee samenwerken te vertrouwen is. Maar wellicht heb je een bepaalde voorkeur. Dan kun je deze leverancier simpelweg selecteren in de filteroptie.

 • Een cashback

Bij sommige aanbiedingen krijg je een cashback. Vaak na een jaar, als het bedrag verrekend is met je jaarafrekening, krijg je dit bedrag op je rekening. Zie je een cashback als een mooie spaarpot, dan kun je het laten meewegen in je keuze. Maar een aanbod zonder cashback kan evengoed voordeliger zijn op jaarbasis dan een aanbod mét cashback. Let daarom ook goed op de jaarkosten. 

 


 

Voorbeeld van het aanbod op de resultatenpagina

Hieronder zie je een afbeelding van het aanbod op de resultatenpagina. De groen gemarkeerde velden zijn de filters, de blauwe velden geven de positie van het aanbod in de vergelijker weer. En de roze velden tonen details over het aanbod. 

De getoonde prijzen zijn voor een verbruik van 3000 kWh en 1500 m3 gas op 20 mei 2021. 

Het aanbod op de resultatenpagina

 

 

Stap 3. Het maken van mijn keuze en direct aanvragen

Zodra ik op mijn wensen gefilterd hebt, komt er vrijwel direct een duidelijke nummer 1 naar voren. Dit is doorgaans het voordeligste aanbod én een groen aanbod. Ik denk er zelf niet te lang over na en vraag het aanbod direct aan.

Extra tip vanuit mijn kant: sta nog even stil bij de ingangsdatum van je nieuwe contract. Die vul je in op de aanvraagpagina van je gekozen aanbod. Welke datum moet je invullen?

 1. Bij een contract met een einddatum: vul de datum in waarop je energiecontract eindigt
 2. Bij een contract voor onbepaalde tijd: kies de eerste mogelijke datum die je aan kunt klikken in de kalender

Voor bovenstaande geldt dat je toekomstige leverancier altijd de wettelijk verplichte 30 dagen opzegtermijn aanhoudt. Daarna gaat je nieuwe contract in.

 1. Gaat het om een nieuwe locatie of pand? Kies dan ‘Zo snel mogelijk’. Of vul een specifieke datum in (meestal de datum van de sleuteloverdracht)
 2. Een spoedaanvraag? Dan kun je het beste rechtsonder een chat starten of bellen naar 020 – 2900 900.

Stap 4. Niet vergeten: aan het einde van het contract tijdig opnieuw vergelijken

Een veelgemaakte 'fout' is om één keer een contract aan te vragen en er daarna niet meer naar om te kijken. Dan ben je een dief van je eigen portemonnee. Wat ik zelf doe is ten minste twee maanden (mag ook eerder) voor het einde van mijn zakelijk energiecontract een vergelijking maken en een nieuwe aanvragen.

Op deze manier weet ik zeker dat ik altijd actietarieven betaal voor mijn energie. Doe ik niets en laat ik mijn oude contract gewoon doorlopen, dan betaal ik automatisch duurdere variabele tarieven. Zonde van mijn geld!

Lang leve de Contractwekker

Zelf maak ik ook altijd dankbaar gebruik van de Contractwekker. Een automatische e-mail vanuit Minder.nl die je helpt herinneren dat je energiecontract bijna eindigt. Daarmee vergeet je dus nooit dat het weer tijd is om energie te vergelijken. Je kunt daarna opnieuw een contract met actietarieven aanvragen zodat je de automatische overgang op variabele tarieven voorkomt.

 

De contractwekker

De contractwekker

'Een automatische e-mail vanuit Minder.nl die je helpt herinneren dat je energiecontract bijna eindigt. Daarmee vergeet je dus nooit dat het weer tijd is om te vergelijken en opnieuw actietarieven aan te vragen.'
Rob - Eigenaar Minder.nl

 

Tijd om zelf te proberen!

Nu met dit stappenplan bij de hand kun je zelf de zakelijke energievergelijker invullen. Vrijblijvend uiteraard. Vul je postcode in, daarna je verbruik en bekijk direct al het scherpe aanbod. 

Vergelijk alle zakelijke energieleveranciers 100% onafhankelijk Exclusieve scherpe actietarieven

 

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel € 1000,- p/j

8.9
2126 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.