Joost Minder.nl
8.9
2111 beoordelingen op Feedback Company

Een nieuw bedrijfspand met Grootverbruik Aansluiting? Check deze 4 belangrijke energietips

Main Image

Leestijd: 3 minuten | Geschreven door: Joost Joost

Wat staat je te doen rondom de levering van Grootzakelijke Energie als je met je bedrijf verhuist naar een (nieuw) pand? Joost mag het weten! Sterker nog, hij kan je er alles over vertellen. Joost is namelijk Inkoopspecialist Grootzakelijke Energie. Hij legt je stap voor stap uit hoe je de energiezaken goed regelt als je verhuist naar een pand met een grootverbruik aansluiting. Een handige lijst met tips dus waarmee je er straks warmpjes bij zit. En hij geeft je ook nog tips hoe je bespaart op de kosten voor netbeheer en de meetdiensten.

 

 


Direct je Grootzakelijk Energiecontract regelen? Vergelijk vrijblijvend offertes van diverse Grootzakelijke leveranciers 


 

In eerste instantie is het handig om te weten dat je voor de levering van Grootzakelijk Energie met drie partijen in zee gaat:

  1. De netbeheerder – Aan wie je de netbeheerkosten betaalt
  2. Het meetbedrijf – Voor het uitlezen van de meter en onderhoud aan de meter
  3. De energieleverancier – Voor de levering van stroom en/of gas 

In de komende 4 stappen kom je precies te weten wat je hiervoor moet doen. Maar eerst nog even dit: 

 

Is er al een (groot)zakelijke energie-aansluiting in je nieuwe bedrijfspand aanwezig? Dan kun je verder naar Check 1: wat voor type aansluiting ligt er? Heb je nog geen aansluiting of meter? Dan dien je dit eerst te regelen:

  • De energie-aansluiting vraag je aan bij je netbeheerder. Bekijk wie je netbeheerder is >>
  • De energiemeter vraag je aan bij een van de meetbedrijven in Nederland

 

Check 1: Wat voor type aansluiting ligt er?

 

Of je nou een bedrijfspand koopt of huurt, het is altijd slim om te checken wat voor type aansluiting er ligt.

Type aansluiting:

  • Voor stroom valt een aansluiting groter dan 3x80 ampère onder grootverbruik. Die 80 geeft aan dat er in een uur tijd 80 ampère stroom door de aansluiting kan
  • Voor gas valt een aansluiting groter dan G25 onder grootverbruik. Die 25 geeft aan dat er in een uur tijd 40 m3 gas door de aansluiting kan    

Een te hoge aansluitcapaciteit

Stel, op jaarbasis ga je 40.000 kWh stroom verbruiken, maar de stroomaansluiting in het pand is zwaar genoeg voor een verbruik van minstens 100.000 kWh per jaar. Dan kun je wel spreken van een ‘mismatch’. Je kunt namelijk prima toe met een lagere aansluitcapaciteit. Wat heeft dit voor nut? Omdat je bij een lagere aansluitcapaciteit aanzienlijk minder netbeheerkosten betaalt. Dit scheelt je jaarlijks serieus veel geld.

Dus, in dit geval is er sprake van het welbekende ‘capaciteitsprobleem’: de netbeheerder heeft een verwachting van hoeveel stroom of gas je per jaar verbruikt. Als die hoog is omdat de vorige eigenaar of huurder veel energie verbruikte, dan gaat de netbeheerder er automatisch van uit dat ook jij zoveel gaat verbruiken. Terwijl jij misschien wel een heel ander type bedrijf hebt waar een heel ander (lager) verbruik bij hoort. In dit geval heb je de mogelijkheid om de aansluitcapaciteit te verlichten en is het ‘capaciteitsprobleem’ verholpen.

Een te lichte aansluitcapaciteit

De kans bestaat natuurlijk ook dat je aansluitcapaciteit te licht is voor de hoeveelheid energie die je verbruikt. Als je dit niet wijzigt, slaan iedere keer de stoppen eruit en krijg je een boete voor overschrijding van de aansluitcapaciteit. Je moet dus wel de aansluitcapaciteit verzwaren. Dit is kosteloos maar je netbeheerkosten worden hierdoor wel duurder. Daarna gebruik je ten minste wel zorgeloos energie! De netbeheerder kan de aansluiting verzwaren of verlichten. 

Hoe je de zwaarte van je energie-aansluiting controleert

Voor stroom is de zwaarte soms lastig te achterhalen, omdat de hoofzekering niet altijd vrij toegankelijk is. Het beste kun je de netbeheerder om de capaciteit vragen. Voor gas staat de zwaarte van je aansluiting vaak op de voorkant van de meter. Met bijvoorbeeld G4, G6 t/m G160. (Vanaf G40 is de aansluiting Grootzakelijk). 

 

Check 2: kies een meetbedrijf voor de meetdiensten

 

De meetdiensten en de meetinrichting (de energiemeters) moet je als grootverbruiker van zakelijke energie zelf regelen. Hiervoor schakel je een meetbedrijf in. Iedere maand geeft het meetbedrijf je verbruik door aan je netbeheerder. Daardoor betaal je de energierekening achteraf op basis van je werkelijke verbruik. Dit is volgens het netbeheerdersmodel.

ZZP & MKB hebben te maken met het leveranciersmodel: iedere maand betalen ze een voorschotbedrag voor het energieverbruik. Na een jaar, wanneer de leverancier de jaarafrekening opstelt, wordt het teveel betaalde geld teruggestort of er moet bijbetaald worden als er meer verbruikt is dan waarvoor is betaald.  

Naast het bijhouden van je energieverbruik houdt een meetbedrijf zich ook bezig met:

  • Het verhuren en plaatsen van energiemeters
  • Het onderhouden en beheren van de gas- en elektriciteitsmeters
  • Het verhelpen van storingen

Een meetbedrijf kan ook goed ondersteunen bij het besparen van energie binnen je bedrijf. Met hun specialistische kennis en apparatuur krijgen zij gedetailleerd inzicht in je dagelijks verbruik waar je je voordeel mee op kunt doen. ‘Lekken’ (gaten in het systeem waar onnodig energie verbruikt wordt) zijn bijvoorbeeld te achterhalen. Vervolgens kun je hier wat aan doen om dit tegen te gaan en je energieverbruik omlaag te brengen. Sluipverbruik is ook zoiets. Apparatuur die niet gebruikt wordt, maar wel continu stroom verbruikt. Dat kan in de kosten oplopen. Dus het is prettig als een meetbedrijf zich hier op focust en je zodoende helpt energie én geld te besparen.

 

Een meetbedrijf voor je intrek in je nieuwe pand

Al voor je intrek in een nieuw bedrijfspand kun je op zoek gaan naar een geschikt meetbedrijf. Sinds 2017 zijn is de markt voor meetdiensten vrij gegeven. Naast de gerenommeerde partijen zoals Kenter en Fudura zijn er nieuwe partijen toegetreden. Deze partijen laten zien dat de meetdiensten voor grootverbruikers veel goedkoper kunnen. Alleen hebben veel grootverbruikers hier geen weet van.

De nieuwe meetbedrijven berekenen vaak lagere huurkosten voor de energiemeter en lagere meetdienstkosten. Bovendien adviseren zij hun klanten actief over het verminderen van de netwerkkosten en energieverbruik.

 

“Veel grootverbruikers van energie hebben er geen weet van dat hun kosten voor meetdiensten goedkoper kunnen. Maar sinds de markt voor meetdiensten in 2017 is vrijgekomen, zijn er veel nieuwe meetbedrijven toegetreden. Zij bieden hun diensten voor lagere kosten aan.”

Joost - Minder.nl
Joost- Minder.nl

 

  • Op zoek naar een meetbedrijf of ben je benieuwd of je jouw meetdienstkosten kunt verlagen? Ik kan je hierbij helpen! Neem contact met mij op en dan kijk ik graag vrijblijvend met je mee. Joost:  020 - 2900 902.

 

Je kunt ook de bestaande overeenkomst van een eventuele voorgaande huurder of pandeigenaar met een meetbedrijf overnemen. Dit is uiteraard makkelijk en snel, maar niet altijd de voordeligste optie. Daarom is het goed om toch nog even verder te kijken en te vergelijken. 

 

 Check 3: oriënteer je tijdig op het grootzakelijk energiecontract

 

Uiteraard heb je ook een contract voor Grootzakelijke Energie nodig. Een belangrijke tip die ik je meegeef: voorkom dat je dit op het laatste moment moet regelen. Ligt er een brief van de netbeheerder op de deurmat met het verzoek om zo snel mogelijk een grootzakelijke leverancier te contracteren dan ben je al vrij laat. Je handelt dan uit nood en dit komt je duur te staan. Je onderhandelingspositie bij de leverancier is namelijk minder sterk is. Ga maar na: de overeenkomst moet snel rond zijn, dit weet de energieleverancier en drijft vervolgens de prijs van je energietarieven op. Kortom: oriënteer je daarom tijdig op een contract voor Grootzakelijke Energie en néém er ook de tijd voor. 

 


Vergelijk vrijblijvend offertes Grootzakelijke Energie

 

Start uw grootzakelijke vergelijking

8.9
2111 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy.
Lees onze privacyverklaring.


 

Alsnog een spoedaanvraag? 

Als je alsnog snel grootzakelijke energie nodig hebt, kun je hiervoor een spoedaanvraag doen. Ook hierbij kan kan ik je uit de brand helpen. Door onze goede contacten met Grootzakelijke Energieleveranciers kan ik ook op het laatste moment nog de tarieven bij verschillende partijen voor je vergelijken. Daarmee heb je de keuze uit meerdere leveranciers die je (ook op het laatste moment) een scherp aanbod doen.  

 

Neem contact op voor een vrijblijvend advies over je Grootzakelijke Energie

 

 

Check 4: tijdig je Grootzakelijk Energiecontract opzeggen

 

Heb je alles afgerond en is je grootzakelijk energiecontract in kannen en kruiken? Dan kun je weer iets afstrepen van je to do list!

Ik heb nog wel een belangrijke laatste tip: zeg tijdig je grootzakelijk energiecontract op. Sommige grootzakelijke leveranciers hanteren maar liefst een opzegtermijn van 6 maanden. Dit betekent dat je al 6 maanden voor de einddatum van je contract deze moet opzeggen. Ben je te laat, dan ben je ook echt te laat en betaal je vaak automatisch dure verlengingstarieven na de einddatum. Of je betaalt een hoge opzegboete om alsnog van je verlenging af te komen. Beide situaties wil je voor zijn. Goed om te weten:

  • Minder.nl heeft de contractwekker: we herinneren je er tijdig aan als het moment aangebroken is om je zakelijk energiecontract op te zeggen
  • Bekijk op onze website de opzegtermijn per grootzakelijke energieleverancier. Check ook altijd zelf nog even in je contract welke opzegtermijn daarin staat. Want deze is leidend.
  • Vaak dien je schriftelijk op te zeggen. Daarom hebben wij per grootzakelijke energieleverancier een voorbeeld opzegbrief. Download je opzegbrief >>

 

Klaar om je nieuwe pand gereed te maken?

Bij een nieuw bedrijfspand is het belangrijk dat je drie partijen aanhaakt: de netbeheerder, een meetbedrijf en een grootzakelijke energieleverancier. Dit betekent dat je redelijk wat voorwerk moet doen voordat je energie kunt verbruiken. Wil je het voor jezelf eenvoudig maken? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik help bedrijven regelmatig met het gehele proces en loods ook jou er stap voor stap kosteloos doorheen.

 

Joost - Minder.nl

Geschreven door Joost - Inkoopspecialist Grootzakelijke Energie bij Minder.nl sinds 2019.
Joost@minder.nl
020 - 2900 902