Joost Minder.nl
8.9
2147 beoordelingen op Feedback Company

Een APX contract – Interessante optie ten tijde van een stijgende markt

Main Image

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door: Joost Joost

Ten tijde van een stijgende energiemarkt is een APX contract een interessante optie. Het grote voordeel van een APX contract is: je hebt een contract met een doorlopende variabele prijs, maar ieder moment kun je die tarieven vastleggen. Een APX contract betekent iets meer risico dan bij een contract met een vaste prijs. Daarentegen kun je volop profiteren als de tarieven dalen. Interessant? Lees dan verder.

 

Dit artikel in het kort:

  • Het APX contract is interessant voor grootverbruikers met een volume vanaf 100.000 kWh stroom en/of 40.000 m3 gas

  • Bij een APX contract koop je je volume in op de APX markt, ook wel de dagmarkt

  • Je betaalt voor je energie altijd wat de actuele prijs op de markt doet

  • Je kunt op ieder gewenst moment je flexibele tarieven vastleggen

  • Het APX contract biedt je de mogelijkheid om te profiteren van gedaalde tarieven 

 

Het artikel gaat hieronder verder ↓

 


 

Start vrijblijvend uw Grootzakelijke Energievergelijking

 

Start uw grootzakelijke vergelijking

8.9
2147 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy.
Lees onze privacyverklaring.


 

De APX is een dagmarkt 

Bij een APX contract profiteer je van flexibiliteit en het is volledig transparant. Dat komt doordat de APX een dagmarkt is. Daar wordt elektriciteit verhandeld op dagbasis. Een andere benaming is ook wel de spotmarkt of EPEX. De dagmarkt voor gas heet LEBA. Echter, als we het over het APX contract hebben, bedoelen we zowel stroom als gas.

Werkwijze bij een APX contract

Met het APX contract heb je een prijs die meebeweegt met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Het werkt zo: een maand lang wordt er elke dag een tarief voor stroom en gas bepaald. Aan het einde van de maand wordt met deze dagtarieven een gemiddeld tarief berekend. Dit is het tarief dat jij betaalt voor je grootzakelijk energie met daarbij servicekosten voor de energieleverancier die het APX-product mogelijk maakt. Elke maand weer wordt een nieuw gemiddeld tarief vastgesteld. Dit gemiddelde geldt daarom alleen voor de energie die je in de voorafgaande maand verbruikt hebt.

Leg je tarief op ieder moment vast

Het is simpel geregeld als je op een gegeven moment je energietarieven wilt vastleggen. Een goed moment om dit te doen is bijvoorbeeld als de markt sterk is gedaald en je hiervan wilt profiteren. Of juist als de markt stijgende is en je wilt voorkomen dat je nóg meer betaalt. Dat je ieder moment je energietarieven op simpele wijze kunt vastleggen is een groot voordeel van het APX contract. Goed om te weten: leg je je energietarieven eenmaal vast dan doe je dit altijd voor je volledige resterende contractperiode.

Waarom het APX contract?

Het APX contract is met name interessant als de leveringstarieven op de energiemarkt hoog staan. Zoals de situatie op de markt op dit moment is. Door de hoge tarieven twijfelen klanten of ze hun stroom en/of gas voor de huidige tarieven vast willen leggen. Niemand betaalt namelijk graag de hoofdprijs, maar een energiecontract is noodzakelijk. Een APX contract biedt dan mogelijk uitkomst. Je legt namelijk je tarieven nog niet vast, maar je gaat wel een contract aan voor een bepaalde periode. Op een later moment kun je altijd nog je energietarieven afsluiten tegen vaste tarieven op de ENDEX markt (lange termijnmarkt). Dit doe je voor de resterende looptijd van je contract. Stel dat de markt weer daalt dan profiteer je dus voor de resterende looptijd van je contract alsnog van lagere tarieven. Daalt de markt niet? Dan kun je ervoor kiezen om je energie in te blijven kopen op de APX markt. Het APX contract biedt dus veel flexibiliteit.

Flexibele opzegtermijn

Bij een APX contract heb je óf geen opzegtermijn óf je opzegtermijn is maximaal een maand. Ieder moment kun je dus je APX contract opzeggen en overstappen zonder boete. Alleen op het moment dat je de energietarieven vastlegt, dien je je contractperiode uit te zitten.

Speciaal voor de grootverbruiker

Het APX contract is bedoeld voor grootverbruikers van energie. Dus ongeveer vanaf een verbruik van 100.000 kWh of 40.000 m3 is dit product interessant.

 

De voordelen van een APX contract

Actualiteit
Je betaalt altijd de actuele prijzen op de dagmarkt + servicekosten voor de energieleverancier die het APX contract mogelijk maakt
Flexibiliteit
Op ieder moment mag je de energietarieven vastleggen. Zo profiteer je van eventuele dalende tarieven
Ieder moment opzegbaar
Heb je het flexibele tarief op de APX? Dan kun je ieder moment je contract opzeggen en overstappen zonder boete

 

Ook interessant is de strategie van gespreid inkopen. Bij deze strategie koop je je volume gespreid in om je prijsrisico te minimaliseren. Met name voor grootverbruikers met een hoog volume is dit interessant (denk aan een stroomverbruik van 500.000 kWh of een gasverbruik van 150.000 m3).

Ga naar ons artikel over gespreid inkopen en kom meer te weten >>. 


Meer weten over het APX contract? Joost legt het je graag uit

Neem contact met mij op of start rechtsonder je chat en ik geef je vrijblijvend meer informatie over het APX contract.

 

Joost - Minder.nl

Joost - Inkoopspecialist Energie bij Minder.nl sinds 2019.
Joost@minder.nl
020 - 2900 902