Joost Minder.nl
8.9
2215 beoordelingen op Feedback Company

De ultieme checklist voor de voorwaarden bij een grootzakelijk energiecontract

Main Image

Stel, u heeft uw grootzakelijk energiecontract netjes binnen de opzegtermijn opgezegd. Dan is nu het moment aangebroken om u te oriënteren op nieuwe grootzakelijke energie-aanbiedingen. Uiteraard spelen de leveringskosten voor gas en stroom een belangrijke rol bij uw oriëntatie. Maar daar blijft het niet bij. Het is ook belangrijk om bij bepaalde contractvoorwaarden stil te staan. Hieronder geven we u tips over waar u nog meer op kunt letten.

Bent u inmiddels midden in uw oriëntatieproces voor een nieuw grootzakelijk energiecontract? Dan heeft u waarschijnlijk bij diverse grootzakelijke energieleveranciers offertes opgevraagd. Of u heeft zelf een vergelijking op een online grootzakelijke energievergelijker gemaakt. Vervolgens liggen diverse offertes op uw bureau en is het zaak om uit alle informatie de juiste te kiezen. Hoe maakt u dit zo makkelijk mogelijk voor u zelf? 

Het helpt om vast te stellen wat u belangrijk vindt in een grootzakelijk energiecontract. Minder.nl helpt u hierbij. We hebben een aantal criteria op een rij gezet die wellicht belangrijk voor u zijn:

  1. Vaste of variabele prijs
  2. Elektriciteit fuelmix
  3. Gas fuelmix
  4. Bandbreedte
  5. Oversluitoptie
  6. Contractduur
  7. Betalingswijze
  8. Betalingstermijn
  9. Facturatiemoment

1. Vaste of variabele prijs

Met een vaste prijs weet u waar u aan toe bent gedurende de looptijd van uw energiecontract. Het leveringstarief staat namelijk vast en u heeft de zekerheid dat deze tussendoor niet verandert. Met een variabele prijs bent u afhankelijk van wat de energiemarkt doet. Stijgen de tarieven? Dan de energieprijzen in uw contract waarschijnlijk ook. Dalen de energieprijzen? Dan profiteert u hier juist van. Of u voor een vast of variabel tarief moet kiezen, is daarom afhankelijk van hoeveel zekerheid u wilt.

2. Elektriciteit fuelmix

Heeft u een expliciete voorkeur voor grijze of groene energie? Indien u voor groene energie kiest, bestaat dit vaak uit een mix van onderstaande vier soorten duurzame energieproducten: 

  1. Energie opgewekt met zonne-energie. 
  2. Energie opgewekt met waterkracht: vaak door waterkrachtcentrales in het buitenland.
  3. Energie opgewekt uit biomassa zoals koeienmest of compost.
  4. Energie opgewekt met windmolens uit Nederland (Hollandse wind).

3.Gas fuelmix

Ook voor gas geldt de keuze voor grijs of groen. De opties voor groen gas zijn:

1. CO2-gecompenseerd gas: de CO2-uitstoot bij de gasproductie wordt gecompenseerd door het planten van bomen.
2. Biogas opgewekt uit biomassa zoals koeienmest of compost.

4. Bandbreedte

De bandbreedte bepaalt in hoeverre uw werkelijke jaarverbruik aan energie mag afwijken van wat u van tevoren heeft ingeschat. U geeft namelijk vooraf aan bij uw leverancier wat u het komende jaar maximaal verwacht te gebruiken. De leverancier koopt vervolgens energie in met deze inschatting. De bandbreedte wordt aangeduid in percentages: 15%, 30% of onbeperkt. Hoe ruimer de bandbreedte, hoe minder kans op ongewenste bijkomende kosten in de toekomst.

5. Herprijsoptie (reprice optie)

Met de herprijsoptie kunt u tussentijds uw grootzakelijke energiecontract herprijzen. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een marktprijsdaling terwijl uw huidige energiecontract nog loopt. De herprijsoptie zorgt dat u hier evengoed van kunt profiteren in ruil voor een contractverlenging.

6. Contractduur in jaren

Welk contractduur u het beste kunt afsluiten, is afhankelijk van twee factoren:

  1. In hoeverre u wilt omkijken naar het energiecontract. Bij een eenjarig contract komt dit elk jaar weer terug. Maar u kunt ook kiezen voor een drie- of vijfjarig contract en dan bent u er voorlopig vanaf.
  2. De situatie van de energiemarkt. Indien de verwachting is dat de energieprijzen gedurende een langere periode stijgen, is een langdurig contract vaak interessant. Bij een verwachting van een ‘daling’ van de markt is een korter durend contract juist interessant.

7. Betalingswijze

De energierekening kunt u betalen via automatische incasso of met een factuur. Vaak krijgt u korting wanneer u voor automatische incasso kiest.

8. Betalingstermijn

Betalingstermijnen zijn 14 of 30 dagen. Kiest u voor een betalingstermijn van 14 dagen, dan krijgt u over het algemeen een korting.

9. Facturatiemoment

Facturen zijn vooraf te betalen met een voorschot of achteraf gebaseerd op uw werkelijke verbruik. Heeft u geen voorkeur? Bekijk dan wat de voordeligste optie is.

Bekijk de inkoop door een strategische bril: wat doen de energiemarktprijzen?

Over de tijd genomen schommelen grootzakelijke energietarieven. Er zijn periodes dat we in een dalende energiemarkt zitten waarin u veel kunt besparen. Na verloop van tijd kan er juist weer sprake zijn van een stijging. In de grafieken hieronder ziet u de ontwikkeling van de prijzen voor grootzakelijke energie door de jaren heen. 

Ontwikkeling van de energieprijzen door de jaren heen

Bron: Scholt Energy

Ontwikkeling energieprijzen stroom

Bovenstaande grafiek toont de stroomprijs van de afgelopen jaren

Ontwikkeling energieprijzen gas

Bovenstaande grafiek toont de gasprijs van de afgelopen jaren

 

Als de energieprijs zo op en neer gaat, wanneer is dan het moment om uw grootzakelijke energie in te kopen? Daarvoor kunt u uiteraard ons advies inwinnen. En leest u ook ons blog hierover: Het juiste moment voor het inkopen van grootzakelijke energie.

Kostenbesparing voor grootverbruikers van energie

Als grootzakelijk bedrijf is elke kostenbesparing welkom. Als dit gerealiseerd kan worden met een minimale inspanning, dan is dat helemaal mooi meegenomen. Online zakelijke energievergelijker Minder.nl helpt u graag. Onze ambitie is de grootzakelijke energiemarkt transparant en minder complex te maken. Zodat u minder energiekosten betaalt en hiervoor een minimale inspanning hoeft te verrichten.


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk