Joost Minder.nl
8.9
2111 beoordelingen op Feedback Company

De flexibele economie: 6 Belastingtips voor ZZP’ers

Main Image

De economie verandert, evenals de instelling van werknemers. Werkend Nederland wordt steeds kritischer op hun werk. Doen we wel wat we willen, waar we goed in zijn, waar we mee bijdragen en waar we écht gelukkig van worden? Een werkend leven lang bij één of twee werkgevers? Veel dertigers hebben die eerste twee al lang gehad. We willen onze baan steeds meer zelf invullen en anderen zijn genoodzaakt om zelf een baan vorm te geven. De ZZP’er is in opmars.

Voor jezelf beginnen biedt nieuwe kansen en mogelijkheden. Waar in sommigen sectoren mensen zelfstandige moeten worden om zichzelf van werk te blijven voorzien, stappen andere mensen in die eigen business om andere redenen. Een eigen visie uitbouwen, flexibiliteit, het avontuur; dit zijn enkele van de veelgenoemde argumenten om voor het ZZP’er-schap te kiezen.

 

Als zelfstandige komt er opeens heel veel meer kijken bij je baan, dan alleen de inhoud. Acquisitie, boekhouding, administratie en marketing vallen opeens allemaal onder je eigen verantwoordelijkheid. Sommige zaken kan je uitbesteden, andere wil je niet uitbesteden of zijn te prijzig om uit te besteden. Wij zien veel ZZP’ers die worstelen met hun eigen backoffice-taken, denk aan hun planning of de energienota. We hebben enkele belangrijke belastingtips voor je op een rij gezet:

 

1. Ondernemer bij de Belastingdienst

Je kunt als ZZP’er gebruik maken van aantrekkelijke regelingen, voorwaarde is dat je voor de inkomstenbelasting bekend staat als ZZP’er. Controleer dus goed of dit het geval is.

De belangrijkste vragen die je jezelf kan stellen om te bepalen of de Belastingdienst je ziet als ondernemer:

  • Maak je winst? Zoja, hoeveel?
  • Hoe zelfstandig is je onderneming? Bepaal je zelf hoe je de werkzaamheden uitvoert?
  • Hoeveel tijd besteed je aan je onderneming?
  • Hoeveel opdrachtgevers heb je?
  • Hoe maak je je onderneming bekend naar buiten?
  • Loop je 'ondernemersrisico'?
  • Ben je aansprakelijk voor de schulden van je onderneming?

Hier lees je meer over de voorwaarden die de belastingdienst stelt om je als ondernemer te beschouwen.

 

2. De VAR is afgeschaft

Eerder fungeerde de VAR, Verklaring ArbeidsRelatie, als overeenkomst tussen de ZZP’er en de opdrachtgever. De VAR gaf opdrachtgevers de zekerheid dat ze werkten met een zelfstandige en dat ze geen loonheffingen hoefden te betalen voor deze opdrachtnemer. De VAR kon door een zelfstandige aangevraagd worden bij de Belastingdienst. Sinds mei 2016 is de VAR niet meer in gebruik, de Belastingdienst heeft besloten dat deze vervangen wordt door een modelovereenkomst. Deze overeenkomst is niet verplicht, hij kan zelf opgesteld worden door opdrachtgever en opdrachtnemer en hij is enkel relevant als er twijfel kan ontstaan of er wellicht toch sprake is van loondienst. Bespreek voor aanvang van een opdracht met de opdrachtgever of er een modelovereenkomst nodig is.

 

3. Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek kan plaatsvinden als je voldoet aan het urenminimum dat gesteld is door de Belastingdienst. Het gaat om 1225 uur op jaarbasis. De gewerkte uren moeten aangetoond kunnen worden, het is dus belangrijk om een urenregistratie bij te houden.

 

4. Werkruimte thuis

Veel ZZP’ers werken thuis of aan huis. Als de werkruimte een eigen voordeur en eigen sanitair heeft, wotrdt deze door de Belastindienst gezien als een zelfstandige werkruimte. De kosten van de ruimte zijn dan dus aftrekbaar. Ook kosten die gemaakt worden voor de inrichting van die werkplek, kunnen vaak opgegeven worden aan de Belastingdienst. Wellicht is je werkplek niet een zelfstandige werkruimte, maar kan deze met minimale toepassingen toch aan de voorwaarden voldoen. Denk aan het ombouwen van een garage.

 

5. Energie-investeringsaftrek (EIA)

Met de Energie-investeringsaftrek wil de overheid de ondernemers stimuleren om te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie. Er zijn een drietal voorwaarden waar aan voldaan moet worden:

  • Het bedrag aan energie-investeringen is minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel.
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
  • Het bedrijfsmiddel staat op de zogenoemde energielijst.

Het is niet mogelijk om voor het bedrijfsmiddel waarvoor je energie-investeringsaftrek aanvraagt, ook milieu-investeringsaftrek aanvragen.

 

6. Energiekosten

Als ZZP’er kan je gebruik maken van zakelijke energie. Een zakelijk energiecontract is in veel gevallen goedkoper dan een particulier contract. In onze energievergelijker kan je eenvoudig een vergelijk maken van de beste aanbiedingen van diverse energieleveranciers. Als je een bedrijfsruimte huurt, kan je de energiekosten als bedrijfskosten aftrekken van de winst. Dit levert belastingvoordeel op, zo kan de BTW worden teruggevorderd in het geval van een eigen bedrijfsruimte.

 

Naast bovengenoemde zes punten, zijn er meer zaken om belastingtechnisch rekening mee te houden. Verdiep je goed in de mogelijkheden en de regelgeving. Een boekhouder is thuis in deze materie en zorgt ervoor dat je geen geld laat liggen en niet vergeet om aan bepaalde regels te voldoen. Zorg dat jij in ieder geval de focus kan houden op datgene waar je goed in bent en wat je graag doet!