Joost Minder.nl
8.9
2110 beoordelingen op Feedback Company

Zakelijke energieleverancier failliet? Dit gaat er gebeuren

Main Image

Onlangs is er een energieleverancier failliet gegaan. Het komt niet vaak voor dat een zakelijke energieleverancier kopje onder gaat. Wanneer dit toch gebeurt, heeft het gevolgen voor alle klanten van de leverancier. Krijgt je bedrijf bijvoorbeeld nog wel stroom en gas geleverd?

Dit keer is het Robin Energie die kopje onder is gegaan. Vorig jaar Energieflex. Dit zijn twee voorbeelden van bedrijven die het financieel gezien niet gered hebben. Zo verrassend is dit ook weer niet, want de energiemarkt is een commerciële markt. Ondanks dat gas en stroom onder de basisbehoeften vallen. Dit heeft deels te maken met de liberalisering in 2004. Sinds 2004 staat niet meer vast bij wie een ondernemer gas en stroom moet afnemen, maar is hij vrij in deze keuze. Door deze vrijheid is sinds 2004 het aantal energieleveranciers toegenomen van zes tot meer dan vijftig. De meerderheid van deze leveranciers draait al jaren goed, maar soms gaat het mis.

Curator bij faillissement zakelijke energieleverancier

In Nederland hebben we goede regelingen voor als een energieleverancier failliet gaat. Er komt een curator aan te pas en die onderzoekt welke leverancier de klanten van de failliete partij overneemt. In het geval van Robin Energie is dit WoonEnergie, een dochteronderneming van Eneco. In het geval van Energieflex was dit Innova Energie. Je kunt er dus altijd vanuit gaan dat je gas en stroom blijft ontvangen als je zakelijke energieleverancier failliet is.

Bij een failliete energieleverancier doorloopt de curator een standaard procedure. Vanaf het moment dat je zakelijke energieleverancier failliet is, kun je voor een bepaalde periode niks doen. Deze periode heet de vensterperiode en heeft de curator nodig om uit te zoeken welke leverancier de klanten overneemt. Nog even geduld dus. Daarna krijg je automatisch bericht wie je nieuwe zakelijke energieleverancier is en welke voorwaarden en zakelijke energietarieven hij hanteert. Over het algemeen betaal je de variabele leveringstarieven voor je gas en stroom. 

Ben je het eens met de voorwaarden? Dan kun je bij die energieleverancier klant blijven. Aangezien je waarschijnlijk een variabel energietarief betaalt, is de kans groot dat je voordeligere aanbiedingen vindt. Je kunt dan beslissen om naar een andere zakelijke energieleverancier over te stappen. Vaak heb je een opzegtermijn van een maand. Kijk vooral even verder naar andere aanbiedingen door zakelijk energie vergelijken. Wie weet zie je wel een voordeligere aanbieding. 

 

Wat er gebeurt als je energieleverancier failliet is

 


Is je zakelijke energieleverancier failliet en word je overgenomen door een andere energieleverancier? Vergelijk dan je nieuwe energiecontract met het aanbod van andere energieleveranciers. Gebruik hiervoor de MKB energie vergelijker. In twee minuten krijg je een helder overzicht van de voordeligste aanbiedingen.


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk


Mislopen van je welkomstkorting bij faillissement

Een ondernemer is niet volledig gevrijwaard van risico’s bij een faillissement van de zakelijke energieleverancier. Meestal loop je de eventuele welkomstkorting mis. Betaalde je bovendien voor meer energie dan je verbruikt hebt, dan zie je dit restantbedrag vaak ook niet meer terug. Uiteraard kun je dit aangeven bij de curator. Hij zet je op de lijst met alle schuldeisers. Maar het is de vraag of dit zin heeft. 

Alleen zakelijke energie van de gevestigde namen

Genoeg ondernemers geven de voorkeur aan een bekende, gevestigde naam. Denk aan Nuon, Eneco en Essent. Zij zijn bijvoorbeeld bang dat een kleine, jongere energieleverancier failliet gaat. Geldt dit ook voor jou als ondernemer? Uiteraard is deze keuze aan jou, maar bedenk wel dat je wellicht mooie aanbiedingen misloopt.

Het voordeel van een nieuwe zakelijke energieleveranciers is namelijk dat zij vaak efficiënter kunnen werken dan de gevestigde, grote organisaties. Efficiëntie betekent vaak minder kosten en dat zie je weer terug in de lagere energietarieven die nieuwe leveranciers aanbieden. Of ook jouw bedrijf hiervan profiteert, ga je eenvoudig na door een online vergelijking te maken.

Daarnaast is het goed om te onthouden dat je niet van de ene op de andere dag een energieleverancier wordt. De ACM, toezichthouder van de energiemarkt, eist dat de leverancier zijn zaakjes op orde heeft. Zo moet de levering betrouwbaar zijn en is de leverancier verplicht de ACM op de hoogte te houden van financiële wijzigingen binnen de organisatie. Daarnaast moet de behandeling van klachten goed ingericht zijn. Voldoet de leverancier aan alle eisen, dan krijgt hij een leveringsvergunning. Die ook weer ingetrokken wordt als de zaakjes niet meer op orde zijn. Kortom, de kans dat je zakelijke energieleverancier failliet gaat, is dus niet zo groot.    

De scherpste deals met zakelijk energie vergelijken

Is je zakelijke energieleverancier failliet en ben je benieuwd welke aanbod andere energieleveranciers voor je hebben? Vergelijk dan zakelijke energie. Binnen 2 minuten weet je wat voor jouw bedrijfssituatie het meest voordelige energiecontract is.


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk


               
Annemieke - Minder.nlGeschreven door:
Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt.

"Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij."