Joost Minder.nl
8.9
2163 beoordelingen op Feedback Company

Waarom jij niet zonder je netbeheerder kan

Main Image

Heb jij iedere morgen je kopje koffie hard nodig? Sta dan even stil bij je netbeheerder. Dagelijks is hij voor jou minstens zo belangrijk als je shot cafeïne. Voor de duidelijkheid: je netbeheerder is degene die ervoor zorgt dat je gas en stroom op je werkplek ontvangt. Dat je het licht kunt inschakelen, je een kopje koffie kunt zetten en je alle laptops en apparaten aan kunt zetten. Hartstikke belangrijk dus. Toch is hij aanzienlijk minder bekend dan de energieleverancier. Tijd dus om de netbeheerder in het zonnetje te zetten! 

Een netbeheerder is zowel lokaal als (inter)nationaal aan het werk. Je kunt over de netbeheerder struikelen zodra je de voordeur uitloopt, maar je kunt hem net zo goed midden op zee tegen het lijf lopen (of varen).

Wat de netbeheerder lokaal voor je doet

Lokaal zorgt de netbeheerder ervoor dat energieleveranciers bij ieder bedrijf en huishouden in Nederland stroom en/of gas kunnen leveren. Dat klinkt natuurlijk een beetje vaag, want hoe zorgt de netbeheerder hier dan voor? Nou zo:

  • De netbeheerder onderhoudt de leidingen waarmee gas en stroom wordt getransporteerd
  • Hij legt nieuwe gas- & stroomleidingen aan
  • De netbeheerder zorgt dat nieuwbouw een energiemeter geïnstalleerd krijgt. Zonder energiemeter is er immers geen gas en stroom in je pand
  • Is er een stroomstoring? De netbeheerder gaat direct aan de slag om het op te lossen

In Nederland hebben we een erg betrouwbaar energienet. Gemiddeld zitten bedrijven jaarlijks 24 minuten zonder stroom. Bovendien hebben we verbindingen met buurlanden. Als er zich een groot probleem voordoet met onze energievoorziening springt bijvoorbeeld Duitsland bij. Een geruststellend idee toch?


Op je netbeheerkosten is besparen niet mogelijk. Maar wel op je leveringskosten voor gas en stroom. Vergelijk energie en ontdek hoeveel jij bespaart.

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2163 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


Bedenk eens hoe belangrijk de betrouwbaarheid van ons energienet is. En daarmee ook de netbeheerder. Alle apparaten die op stroom werken, vallen uit zodra er een storing is. Een noodgedwongen romantisch diner bij kaarslicht is leuk voor een avondje. De tweede avond wordt het al minder leuk. Met de trein naar je werk reizen zit er niet meer in. Je laptop opladen moet even wachten en een avondje Netflix kan je op je buik schrijven. Zonder stroom besef je opeens dat je niet zonder kunt. Gelukkig is er de netbeheerder om het op te lossen.

Het kan ook weleens goed mis gaan. De laatste zware storing in Nederland was in 2015 toen een deel van Noord-Holland en Flevoland zonder stroom zat. Het vliegverkeer lag plat, mensen zaten vast in de lift en ziekenhuizen konden geen operaties meer uitvoeren. ‘Binnen minuten tot uren is de samenleving in het gebied met de stroomstoring terug naar het niveau van de middeleeuwen’ stond in het rapport over de stroomstoring van de Auditdienstrijk.

De netbeheerder (inter)nationaal

Met internationale samenwerkingen garandeert de netbeheerder de energievoorziening in Nederland. Zoals ik hierboven al noemde, springen onze buurlanden bij als er zich grote problemen voordoen op stroomgebied.

De samenwerking met Denemarken is hier een mooi voorbeeld van. Bij harde wind in Denemarken draaien de Nederlandse bedrijven en huishoudens straks deels op Deense windenergie. Er loopt namelijk een 325 km lange kabel van Denemarken naar Nederland om windenergie te delen zodra Denemarken een overschot heeft.

Windmolenparken op zee. Nog zo’n mooi voorbeeld. Als er straks voor de kust van Zeeland een nieuw windmolenpark staat, is het handig als deze aangesloten is op het elektriciteitsnet op land. Ook dat doet de netbeheerder. TenneT in dit geval, de landelijke netbeheerder.  

Wie het netbeheer betaalt

De netbeheerder doet zijn werk niet gratis. Heel Nederland betaalt maandelijks voor zijn diensten via de netbeheerkosten. Hoe zwaarder de aansluitcapaciteit van je energiemeters hoe meer netbeheerkosten je betaalt.

Als verbruiker van kleinzakelijke energie (MKB of ZZP) betaal je via de energieleverancier de netbeheerkosten. Dit is volgens het leveranciersmodel.

Als verbruiker van grootzakelijke energie betaal je de netbeheerkosten rechtstreeks aan de netbeheerder. Dit is volgens het netbeheerdersmodel.

Heb je direct een handig hulpmiddel om te onthouden of je onder de grootzakelijke of kleinzakelijke energieverbruikers valt.

Wie is jouw netbeheerder?

Nederland kent negen netbeheerders. Zeven netbeheerders werken regionaal en twee landelijk. TenneT is de landelijke netbeheerder voor stroom en Gas Transport Service (GTS) voor gas. Bekijk op onze netbeheerderspagina wie de zeven regionale netbeheerders zijn.

Vroeger was het netbeheer onderdeel van energieleveranciers. Om concurrentie tussen de energieleveranciers te bevorderen, werd verplicht dat het netbeheer werd losgekoppeld van de levering van energie. Daarom hebben we nu te maken met meerdere regionale netbeheerders.  

Wie jouw netbeheerder is, hangt af van de regio waarin je bedrijf is gevestigd. Nederland is namelijk voor het netbeheer opgedeeld in regio’s en per regio is een andere netbeheerder actief. In het eancodeboek zoek je eenvoudig op wie je netbeheerder is. Overigens kan je voor gas een andere netbeheerder hebben dan voor stroom. 

Zoals eerder vermeld kun je niet besparen op je netbeheerkosten zoals je wel kunt besparen op je leveringskosten voor gas en stroom. Je bent namelijk in een bepaalde regio afhankelijk van één netbeheerder en van de kosten die hij in rekening brengt.  

De netbeheerder leest je slimme meter uit

Nog een taak van je netbeheerder: het uitlezen van de slimme meter. Heb je al zo’n meter? Standaard staat deze op ‘aan’ waardoor de netbeheerder je meterstanden vanaf afstand kan uitlezen. Je meterstanden geeft hij door aan je energieleverancier en die laatstgenoemde stelt hier de jaarafrekening mee op. Het voordeel is dat je verbruik op de jaarafrekening altijd nauwkeurig is en je zelf geen meterstanden hoeft door te geven. Als je toch liever niet hebt dat de netbeheerder je slimme meter uitleest, kun je dit aanpassen. Geef dit aan bij je netbeheerder en houd je slimme meter nummer bij de hand. 

De netbeheerder mag je van energie afsluiten

Het is de netbeheerder die je mag afsluiten van energie. Niet altijd een leuke klus, maar soms gebeurt het toch. Bijvoorbeeld als je een brief van de netbeheerder ontvangt dat je zo snel mogelijk een energiecontract moet afsluiten. Doe je dit niet, dan volgt op den duur afsluiting van het energienet. Hetzelfde geldt als je de energierekeningen niet betaalt. Simpelweg omdat je wel energie verbruikt, maar er niet voor betaalt. 

En... mee eens dat je netbeheerder belangrijk is?

Zoals je leest, kan je de netbeheerder maar beter te vriend houden, want hij is vrij belangrijk voor je dagelijkse werkzaamheden.

Besparen op je netbeheerkosten zit er niet in. Dit zijn vaststaande kosten. Wel kun je besparen op de leveringskosten voor je gas & stroom. Kom er zelf achter door online zakelijke energieleveranciers te vergelijken hoeveel je bespaart met online actietarieven voor je energie.

 

Vergelijk & Bespaar
kWh
kWh
kWh
Normaaltarief
kWh
Normaaltarief
kWh
Daltarief
kWh
Daltarief
m3

Sorry, de volgende gegevens zijn niet volledig of correct:

U heeft een stroomverbruik van meer dan 100.000 kWh en/of een gasverbruik van meer dan 40.000 m3 ingevuld. Hiermee valt u in de categorie grootverbruikers. Maak daarom gebruik van onze grootzakelijke energievergelijker.
Start vergelijken

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2163 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Uw adresgegevens zijn nodig om de juiste gasregiotoeslag te bepalen. Het totale gastarief is namelijk afhankelijk van uw locatie.

Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door uw huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.

Vul uw werkelijke jaarverbruik in. Zo kunnen wij u de meest voordelige aanbiedingen tonen. Uw verbruik staat op uw jaarafrekening of in uw persoonlijke online omgeving bij de energieleverancier. Wilt u alleen stroom vergelijken? Vink dan het groene vinkje uit.


Annemieke - Minder.nl Geschreven door: Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. "Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij."