Joost Minder.nl
8.9
2260 beoordelingen op Feedback Company

Waarom je een waarborgsom aan je zakelijke energieleverancier betaalt

Main Image

"wij heten je van harte welkom en vragen je hierbij om vooraf een waarborgsom van 300 euro over te maken." Dit bericht krijgt een zakelijke energieklant zo nu en dan op het moment dat hij een contract bij een nieuwe energieleverancier afsluit. Stap je over naar een andere leverancier omdat je wilt besparen dan zit je vast niet te wachten op zo’n waarborgsom. Maar hoe zit dit; geldt ‘wil is wet’ en ontkom je niet aan een waarborgsom van de energieleverancier? En betaalt iedere nieuwe klant een borg?

Ik val meteen met de deur in huis: vorm je in de ogen van de energieleverancier een betalingsrisico dan vraagt hij een waarborgsom. Betaalde je in het verleden de energierekening te laat, heeft je bedrijf een schuld of ben je een keer afgesloten van het energienet dan zijn dit risicosignalen voor de energieleverancier. Om zeker te stellen dat hij in de toekomst geen inkomsten misloopt, vraagt hij een waarborgsom. Je betaalt én voor gas én voor stroom een borg.

Vorm jij een betalingsrisico?

De grote vraag is natuurlijk of jouw bedrijf volgens de zakelijke energieleverancier een betalingsrisico vormt. Dit blijkt uit de kredietwaardigheidscheck. Via tooling van een extern bureau (bijvoorbeeld Dun & Bradstreet of Graydon) controleert de leverancier op basis van jouw KvK-nummer de kredietwaardigheid van je bedrijf en geeft hier een score aan. Het hangt van deze score af of je wel of geen borg betaalt: hoe hoger de score, hoe minder kans op een borg. Overigens is het zelfs zo dat sommige energieleveranciers een borg vragen bij elke startende ondernemer omdat deze een hoger risicoprofiel hebben. Het beleid per leverancier verschilt nogal.


Startende ondernemers krijgen vaak een waarborgsom van de energieleverancier


Voorkom een waarborgsom

Natuurlijk een inkoppertje, maar wil je een waarborgsom voorkomen zorg dan dat je een gezonde financiële huishouding hebt en altijd netjes je energierekeningen betaalt. Maar soms is deze situatie niet zo en wat kun je er dan aan doen?

Borg voor de kiezen gekregen? Overweeg andere leveranciers!
Word je bij de door jou gekozen leverancier geconfronteerd met een waarborgsom en wil of kun je hier niet aan voldoen, dan kun je ook proberen om bij een andere leverancier klant te worden die geen waarborgsom vraagt. Niet elke energieleverancier werkt namelijk met waarborgsommen; sommige leveranciers zijn iets soepeler en bovendien werkt elke leverancier weer met een andere kredietwaardigheid tooling. Bij de ene tooling scoort je bedrijf wellicht heel hoog en bij de andere tooling misschien weer minder en zodoende betaal je niet bij iedere leverancier een borg.
 


Dus heb je een borg voor je kiezen gekregen? Neem in dit geval vooral even contact op met onze servicedesk; onze energie-experts hebben inzicht in het beleid per leverancier.

Vooraf kunnen zij een kredietwaardigheidscheck voor je uitvoeren bij leveranciers zodat jij
weet bij wie je het beste een energiecontract kunt aanvragen in jouw situatie. 
Interesse? Bel ons op 020 – 29 00 900.


403-verklaring
Je kunt ook de 403-verklaring gebruiken, hiervoor heb je wel een moederbedrijf nodig. Met de 403-verklaring staat het moederbedrijf garant. Nog een optie: sluit het zakelijke energiecontract op het KvK-nummer van je moederbedrijf af. De voorwaarde is uiteraard wel dat je moederbedrijf goed scoort bij de kredietwaardigheidscheck.

De hoogte van de waarborgsom

De hoogte van de waarborgsom verschilt per energieleverancier. De een vraagt een hoger bedrag dan de ander en ook kan het verschillen vanaf welke score een waarborgsom wordt gevraagd. En dan nog een dingetje: wat in de algemene voorwaarden over de waarborgsom staat komt niet altijd overeen met wat er in de praktijk gebeurt. 

  • De algemene voorwaarden schrijven vaak voor dat de hoogte van de waarborgsom gelijk is aan het bedrag wat jij voor je energieverbruik betaalt in 6 maanden tijd.
  • In de praktijk zijn er meerdere energieleveranciers die als uitgangspunt de energiekosten over 3 maanden tijd nemen en niet 6 maanden. Sommige werken ook met een vast bedrag voor de borg.

 Kortom, per situatie verschilt het bij wie je borg betaalt en hoeveel je betaalt. 

Leveranciers wil is wet?

Wil je per sé klant worden bij een bepaalde zakelijke energieleverancier en vraagt deze een waarborgsom? Dan zit er meestal niks anders op dan hiermee akkoord gaan. Is het voor jou minder van belang bij welke energieleverancier je gas en stroom afneemt, probeer dan een ander. Zoals ik al zei hanteert niet iedere leverancier dezelfde voorwaarden aan de kredietwaardigheid van jouw bedrijf.

Terugstorten van de waarborgsom

Je krijgt uiteraard je waarborgsom terug als je netjes je energierekening hebt betaald. Wanneer die wordt teruggestort verschilt ook weer per energieleverancier. Bijvoorbeeld nadat de overeenkomst eindigt of na een aantal maanden wanneer de leverancier zeker weet dat jij trouw de energierekening betaalt.    

Het scherpste zakelijke energiecontract

Lang niet iedereen betaalt een borg als hij switcht naar een andere zakelijke energieleverancier. Rekent de zakelijke energieleverancier bij jou wel een borg en wil je onderzoeken of dit anders kan, neem dan contact op met Minder.nl. Sluit je via ons een zakelijk energiecontract af dan maak je gratis gebruik van onze service. We zoeken de energieleverancier uit waarbij je geen of een zo laag mogelijke borg betaalt. Met als bijkomend voordeel dat je via onze website de scherpste actietarieven van energieleveranciers krijgt, zodat jij altijd het beste aanbod voor jouw bedrijfssituatie hebt.

Bel ons op 020 - 29 00 900 of vergelijk meteen zelf binnen 2 minuten.


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk