Meetdiensten

Erkende meetbedrijven zijn verantwoordelijk voor de meetdiensten bij zakelijke energieverbruikers. Zij houden zich bezig met het beheer en onderhoud van gas- en elektriciteitsmeters. Een deel van de taken die vallen onder de meetdiensten zijn:

  • Het uitlezen van de energiemeter om het zakelijke gas- en stroomverbruik te registreren
  • Het doorgeven van het energieverbruik aan de zakelijke energieleverancier en de netbeheerder
  • Verhuur en plaatsing van de energiemeter
  • Het onderhouden van de energiemeter
  • Storingen aan de energiemeter verhelpen

Meetdiensten voor grootverbruikers

Grootverbruikers van zakelijke energie zijn verplicht om zelf de meetinrichting te regelen en de bijbehorende meetdiensten. Een meetbedrijf installeert energiemeters en leest deze uit. De data wordt gebruikt om u te factureren op basis van uw werkelijke energieverbruik en niet op basis van een voorschotbedrag zoals bij kleinverbruikers gebeurt. Vaak is uw energieverbruik te zien in een online monitoringssysteem van uw meetbedrijf zodat u een goed beeld krijgt van hoeveel gas en stroom uw bedrijf verbruikt.   

U bent volledig vrij in uw keuze bij welk meetbedrijf u de meetdiensten afneemt. Dit komt doordat de metermarkt is geliberaliseerd. Sinds de meetdiensten zijn afgesplitst van het netbeheer, hoeft u als grootzakelijk bedrijf niet meer verplicht de diensten bij de netbeheerder af te nemen, maar kunt u overstappen naar een privaat meetbedrijf. 


Bespaar op de meetdiensten >>

 

Voordelen liberalisering metermarkt

De vrije markt heeft voor u als groot voordeel dat u de meetdiensten kunt onderbrengen bij een meetbedrijf met concurrerende tarieven. Minder.nl onderhandelt kosteloos voor u met alle erkende meetbedrijven voor een scherp meetdiensttarief. Zo bespaart u gemiddeld € 1200,- op de meetdienstkosten. Wilt u meer informatie over besparen op uw meetdiensten, bel ons dan gerust op 020 – 29 00 900 of vraag online de besparingscalculatie aan voor uw aansluitingen.  

Meetdiensten voor kleinverbruikers

Voor kleinverbruikers van zakelijke energie verzorgt de netbeheerder de meetdiensten. Het is niet mogelijk om de meetdiensten bij een ander meetbedrijf onder te brengen. Één keer per jaar vraagt de netbeheerder om de meterstanden zodat de jaarafrekening opgesteld kan worden door de energieleverancier. Indien uw bedrijf een slimme meter heeft, worden de meterstanden door de netbeheerder vanaf afstand uitgelezen, tenzij u heeft aangegeven hier geen toestemming voor te verlenen.

Voor kleinverbruikers staan de maximale tarieven voor de meetdiensten vast. De toezichthouder van de energiemarkt, ACM, stelt die jaarlijks vast.

Telemetriemeter voor grootverbruikers

Vanaf een bepaald energieprofiel heeft u als grootverbruiker een telemetriemeter nodig. Deze meter registreert ieder kwartier het energieverbruik van uw bedrijf. U kunt terecht bij een erkend meetbedrijf voor de installatie van een telemetriemeter. Lees meer over wanneer de telemetriemeter verplicht is.

Energiemonitoring

De eerste stap is de meetdiensten en een mogelijke vervolgstap is energiemonitoring. Dit gaat verder dan alleen het meten van het gas- en elektriciteitsverbruik. Met energiemonitoring bekijkt een meetbedrijf onder andere waar sluimerverbruik is, waar onnodig energie verbruikt wordt en hoe dit efficiënter kan. Uiteindelijk ontvangt u een advies over energiebesparing voor uw bedrijf. Zo bespaart u al snel tot 15 procent op de zakelijke energiekosten.       

De erkende meetbedrijven

De landelijke netbeheerder TenneT bepaalt welke meetbedrijven een vergunning krijgen voor de meetdiensten. Hieronder ziet u een lijst met de erkende meetbedrijven.

Daarnaast zijn er nog meerdere privaat meetbedrijven die samenwerken met een van onderstaande erkende meetbedrijven, waaronder Het Meetbedrijf.

  Meetbedrijf

  Meetdiensten voor gas en/of elektriciteit?

  Anexo

  Gas & elektriciteit

  De Netwerkgroep Infra

  Gas & elektriciteit

  Ealyze

  Gas & elektriciteit

  Enavi

  Gas & elektriciteit

  Energie Consult Holland

  Elektriciteit

  EnergieMeetbedrijf2020

  Gas & elektriciteit

  Fudura

  Gas & elektriciteit

  Ingenieursbureau Ebatech

  Gas & elektriciteit

  Innax Energiemanagement

  Gas & elektriciteit

  Joulz Meetbedrijf 

  Gas & elektriciteit

  Kenter

  Gas & elektriciteit

 

Actietarieven bij uw meetbedrijf energie

U heeft de mogelijkheid om via Minder.nl een scherp actietarief te betalen bij uw huidige meetbedrijf of een ander meetbedrijf waardoor u gemiddeld € 1200,- bespaart. Vanwege onze samenwerking met alle erkende meetbedrijven betaalt u een exclusief, voordelig tarief voor de meetdiensten zonder dat u hier iets voor hoeft te doen; wij onderhandelen voor u met het meetbedrijf. 

Bent u benieuwd hoeveel uw bedrijf kan besparen op de meetdiensten? Minder.nl stuurt u vrijblijvend een offerte. 


Bespaar op de meetdiensten >>