Zakelijke energie vergelijken voor MKB. Waar let u op?

Zakelijke energie vergelijken voor MKB’ers kan snel via een online energievergelijker. Het bespaart tijd en geld. Zij leggen immers verschillende contracten naast elkaar en presenteren dit in een duidelijk overzicht. Toch is het handig om een aantal tips te krijgen hoe u de beste energievergelijking maakt. Bijvoorbeeld waar u op moet letten bij de voorwaarden in het contract. Of hoe de energietarieven zijn opgebouwd. Minder.nl helpt u hierbij zodat u snel en eenvoudig een vergelijking maakt.

Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk

De opbouw van het zakelijke energietarief


De energiekosten: het valt onder de vaste lasten, u betaalt het iedere maand of ieder kwartaal. Dan is het toch prettig om te weten hoe de energietarieven tot stand komen? Het energietarief is opgebouwd uit drie verschillende kosten:

Opbouw energietarieven

Op de netbeheerderskosten, de energiebelasting en ODE heeft u geen invloed. De focus met vergelijken ligt dus met name op het leveringstarief. Bij Minder.nl is de totale prijs in de vergelijking inclusief alle kosten, behalve de btw. Dit geldt voor MKB en ZZP.  

U komt op de zakelijke energievergelijker: en dan?

U komt op de zakelijke energievergelijker van Minder.nl. Dan vragen wij u om een aantal gegevens in te vullen: 

  • Het adres en postcode van het betreffende adres zodat de juiste netbeheerderskosten berekend worden. Dit is namelijk per regio verschillend.
  • Uw huidige energieleverancier.
  • Wat voor type ondernemer u bent. Vervolgens vult Minder.nl automatisch een gemiddeld energieverbruik in. Het beste is echter als u een verbruik doorgeeft die gebaseerd is op het werkelijk energieverbruik van uw onderneming. Alleen dan ziet u een jaar- en maandprijs die specifiek voor uw organisatie van toepassing is. Dat maakt het voor u eenvoudiger om een goede vergelijking te maken en te zien of goedkoper uit bent of niet.   

De zakelijke energiekosten waar u geen invloed op heeft

Op een deel van de energiekosten heeft u geen invloed. Die zijn voor iedere verbruiker hetzelfde. Het gaat om de: 

  • Netbeheerderskosten
  • De energiebelasting
  • De heffingen

Dit zijn dus kosten die u niet hoeft te vergelijken aangezien ze in ieder energiecontract hetzelfde bedrag omvatten. De netbeheerderskosten, zoals de regiotoeslag voor de transport van gas, liggen vast. Per regio in Nederland is slechts één netbeheerder actief. Overstappen van netbeheerder om kosten te besparen, is dus niet mogelijk. Wat betreft de energiebelasting en heffingen, die stelt de overheid jaarlijks vast. Gemiddeld vormt de energiebelasting en heffingen een derde van het totale energietarief.  

De zakelijke energiekosten waar u wel invloed op heeft

Het gedeelte waar u als MKB’er wel invloed op heeft is het leveringstarief. Dit zijn de kosten die u betaalt voor de levering van gas in kubieke meter en elektriciteit in kilowattuur. Onder het leveringstarief valt ook het vastrecht: de vaststaande kosten die u periodiek betaalt voor de levering en het transport van energie. Leveranciers bepalen zelf de hoogte van deze kosten. Sommige leveranciers berekenen lage energietarieven, maar een hoog vastrecht. Grote energieverbruikers hebben hier vooral profijt van. Andere energieleverancier doen het net andersom: hoge energietarieven met een laag vastrecht. Dit is juist voordelig voor kleine energieverbruikers. Daarnaast geldt soms een cashback voor nieuwe klanten, wat betekent dat u een X bedrag terug krijgt als korting. Kortom, waar u bij stil moet staan met zakelijke energietarieven vergelijken:

  1. Het leveringstarief voor gas
  2. Het leveringstarief voor stroom
  3. Het vastrecht
  4. Een eventuele cashback
  5. Wat voor type energieverbruiker u bent: groot of klein

Waar let u nog meer op bij zakelijke energiecontracten?

Bij een zakelijke energievergelijking is het uiteraard belangrijk om een goedkoop energiecontract af te sluiten. Maar de voorwaarden in het contract wegen net zo goed mee. 

  1. De contractduur
  2. Variabele tarieven of vaste tarieven
  3. Een groen energiecontract of grijs energiecontract
  4. De opzegtermijn
  5. Eventuele contractbreuk
  6. Betalingsvoorwaarden
  7. Het stroometiket

De contractduur

Een eenjarig, driejarig of vijfjarig zakelijk energiecontract, wat is nou de beste contractduur? Dit is afhankelijk van waar u zelf behoefte aan heeft. Bij kortlopende contracten kunt u iedere keer weer opnieuw profiteren van mogelijke prijsverlagingen. Of juist niet vanwege een prijsstijging. Kortlopende contracten zorgen er wel voor dat u ieder jaar op tijd moet vergelijken. Het voordeel van langlopende contracten is dat u er enige tijd geen omkijken naar heeft. Dan bestaan er nog energiecontracten voor onbepaalde tijd. Deze hebben een variabel tarief en zijn ieder moment opzegbaar.    

Variabele of vaste tarieven voor zakelijke energiecontracten

Bij vaste tarieven liggen de leveringskosten vast gedurende de looptijd van het contract. U weet waar u aan toe bent. Bij variabele tarieven verandert de leverancier twee keer per jaar de leveringstarieven. Doorgaans in januari en juli. Het is lastig te voorspellen wat de energieprijzen doen. De keuze voor deze tarieven is daarom met name afhankelijk van het risico dat u als MKB’er wilt nemen.

Een groen of grijs energiecontract

Een energiecontract kan duurzame energie of niet-duurzame energie leveren. Oftewel, groene energie of grijze energie. Hier kunt u ook op selecteren bij de meeste energievergelijkers. Dus vindt u duurzaamheid belangrijk? Wilt u dat de totale hoeveelheid duurzaam geproduceerde energie in Nederland toeneemt? Kies dan voor een groen contract.    

De opzegtermijn

U wilt overstappen van zakelijke energieleverancier? Dan is het verstandig om eerst te controleren wat de looptijd van uw huidige energiecontract is. Aan de hand daarvan zijn er drie opzegmomenten:  

  1.        Vlak voor de einddatum van het huidige energiecontract.
  2.        Als uw energiecontract inmiddels is afgelopen.
  3.        Ruim voor de einddatum van uw huidige energiecontract.

Voor situatie 1 en 2 geld dat u rekening moet houden met een opzegtermijn van dertig dagen. Als situatie 3 van toepassing is, betaalt u mogelijk een opzegvergoeding omdat u in feite contractbreuk pleegt.

Contractbreuk

Kijk in de voorwaarden goed wat de regels zijn als u voortijdig uw contract stopzet. Dit wordt mogelijk gezien als contractbreuk en de leverancier mag hier een opzegvergoeding voor vragen. Hoe langer de verdere looptijd van uw energiecontract, hoe hoger de opzegvergoeding. Sommige leveranciers nemen overigens de boete over als u klant bij ze wordt.  

Betalingsvoorwaarden

Zakelijke energiecontracten kunnen verschillende betalingsvoorwaarden hebben: 

  • Een voorschotbedrag versus een bedrag die u achteraf betaalt. Deze laatste is gebaseerd op uw werkelijk verbruikte energie in die periode. Voor MKB geldt echter vaak een voorschotbedrag.
  • Een betalingstermijn van 14 of 30 dagen.
  • Betalen met een factuur of automatische incasso. Voor MKB geldt over het algemeen automatische incasso. Soms gaat een leverancier akkoord met een factuur als u daar zelf contact met ze over opneemt.
  • De hoogte van de rente als de rekening te laat betaald wordt.

Het stroometiket

Het stroometiket geeft inzichtelijk uit welke energiebronnen een leverancier zijn gas en stroom haalt. Ga er niet automatisch vanuit dat een leverancier uitsluitend groene energiecontracten aanbiedt als in het etiket staat dat hij grotendeels duurzaam is. Waarschijnlijk biedt hij ook nog grijze energiecontracten aan.

Overgestapt van zakelijke energiecontract, en dan?

Stel, u heeft een eenjarig zakelijk energiecontract afgesloten. Over een jaar bent u weer vrij om te gaan en staan waar u wilt. Ons advies: doe dit ook. Na afloop van een contract veranderen de actietarieven namelijk in duurdere verlengingstarieven van de energieleverancier. Het loont dus om iedere keer te vergelijken en over te stappen. Minder.nl helpt u hierbij met de contractwekker. Ruim voordat uw energiecontract afloopt, ontvangt u hierover een bericht met een nieuw aantrekkelijk aanbod. Zo vergeet u nooit meer om over te stappen en profiteert u altijd van goedkope zakelijke energietarieven.

Waarom zakelijke energie vergelijken loont voor MKB

Actietarieven voor zakelijke energie gelden alleen op online vergelijkers. Tarieven die u direct afsluit bij de energieleverancier liggen vaak hoger dan de energietarieven op een online vergelijker. Net als bij een energiecollectief. Het klinkt heel voordelig om hier aan mee te doen, maar het gebrek aan transparantie en de mogelijkheid om tarieven te vergelijken zorgen dat het mooier lijkt dan het is. In deze blog legt Minder.nl de gebreken in de marktwerking uit waardoor een energiecollectief niet de meest haalbare besparing oplevert. Ook geeft een online vergelijker de kosten duidelijk en transparant weer. Terwijl dit soms minder overzichtelijk is bij een offerte die u direct van de leverancier ontvangt.