Energiekosten

De energiekosten zijn de kosten die u betaalt voor alles wat met energie te maken heeft en bestaan uit variabele en vaste kosten. De kosten zijn opgebouwd uit:

  • De leveringskosten
  • De netbeheerkosten
  • De energiebelasting

Leveringskosten
De leveringskosten bestaan uit het energietarief die uw bedrijf betaalt voor iedere verbruikte kWh elektriciteit en m3 gas. U kunt kiezen uit variabele energietarieven of vaste energietarieven. Daarnaast rekent de zakelijke energieleverancier vaste kosten voor het leveren van energie, zoals het vastrecht

Netbeheerkosten
Netbeheerkosten betaalt u voor het transport van gas en elektra over het energienet en voor het onderhoud aan het net. Ook betaalt u meterhuur, omdat de energiemeter eigendom is van de netbeheerder.

Energiebelasting 
U betaalt aan de overheid energiebelasting voor het gebruik van elektriciteit en gas. De Opslag Duurzame Energie valt ook onder de energiebelasting. Over de totale energiekosten rekent de overheid 21% btw (1 juli 2022 was de btw op energie voor een half jaar verlaagd naar 9%).

Aan wie betaalt u de totale energiekosten 

Voor de kleinzakelijke bedrijven geldt het leveranciersmodel. De energieleverancier is het aanspreekpunt voor alle energieklanten en hij stuurt één factuur voor zowel de leveringskosten als de netbeheerkosten. Voor grootzakelijke klanten geldt het netbeheerdersmodel waardoor zij twee facturen krijgen: een van de zakelijke energieleverancier voor de leveringskosten en een van de netbeheerder voor de netwerkkosten.

Besparen op uw energiekosten

Wilt u besparen op uw energiekosten? Ga dan naar onze online zakelijke energievergelijker.

Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk