Hoe werkt het inkopen van energie?

Dit is een veelgestelde vraag die alleen voor grootzakelijke energieklanten geldt.

Bij veel organisaties kan sprake zijn van meerdere aansluitadressen en aansluitingen. Voor ieder van die aansluitingen moet bepaald worden hoeveel energie er ingekocht moet worden. Naast de inventarisatie van het totale inkoopvolume moet er ook gekeken worden naar het specifieke afnameprofiel van de aansluitingen. U kunt hierbij denken aan de momenten van het gebruik van energie gedurende de dag en de nacht en het verbruikspatroon gedurende het jaar. Dit zijn enkele belangrijke factoren die de energieprijzen voor een klant bepalen.

Het inkopen van energie is vergelijkbaar met de handel in aandelen. De handel in elektriciteit en gas vindt plaatst op de ICE ENDEX (termijnmarkt) en APX (spotmarkt), de handelsplaatsen voor elektriciteit en gas. Op de websites van ICE ENDEX en APX worden op werkdagen de groothandelsprijzen van elektriciteit en gas gepubliceerd. Deze prijzen geven een goede indicatie van prijsontwikkeling van elektriciteit en gas. Met behulp van de gepubliceerde prijzen is het mogelijk om de totstandkoming van de uiteindelijke leveringsprijs transparant te maken.

Omdat de energieprijzen dagelijks veranderen, is het vinden van het juiste inkoopmoment van groot belang. Het loont dus om de ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten te houden. U kunt op één specifiek moment voor de gehele duur van uw energiecontract energie inkopen. Dan heeft u het in één keer geregeld en heeft er geen omkijken meer naar. U kunt er ook voor kiezen om op meerdere momenten voor of tijdens uw energiecontract energie in te (laten) kopen. Als u kiest voor deze manier van inkopen (en het bijbehorende product klikprijs) spreidt u het risico, want u legt niet alles op één moment vast. 

 

« terug naar de veelgestelde vragen