Jaarafrekening en eindafrekening energieleverancier

Een keer per jaar stuurt de energieleverancier u een jaarafrekening. Dit is een overzicht van wat u aan energie heeft verbruikt en wat de kosten hiervoor zijn. Deze kosten heeft u vaak al betaald met de maandelijkse voorschotbedragen. U ziet ook direct of u geld terugkrijgt van de energieleverancier of dat u moet bijbetalen. Daarnaast staan de maandelijkse voorschotbedragen voor het komende jaar op de jaarafrekening.  

Wanneer u geld terug krijgt en wanneer u moet bijbetalen

U krijgt geld terug van de energieleverancier als u minder energie heeft verbruikt dan waarvoor u betaald heeft. U moet de energieleverancier geld bijbetalen als u meer energie heeft verbruikt dan waarvoor u betaald heeft.

Waarom moet u bijbetalen?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom u na een jaar extra energiekosten aan uw energieleverancier moet betalen. Het kan zijn dat er een strenge winter is geweest en het energieverbruik van uw bedrijf daarmee omhoog is gegaan. Of als uw bedrijfssituatie is veranderd door bijvoorbeeld een verhuizing of een toename van de productie. Bij sommige energieleveranciers kunt u om de paar maanden uw meterstanden doorgeven om te checken of u nog het juiste voorschotbedrag betaalt.   

Eindafrekening 

Wanneer u overstapt naar een nieuwe zakelijke energieleverancier, eindigt u het contract bij uw huidige leverancier. U ontvangt dan een eindafrekening waarop het energieverbruik van uw bedrijf staat sinds de laatste jaarafrekening. Ook hierop staat hoeveel energie u verbruikt heeft, wat u heeft betaald en of u moet bijbetalen of juist geld terug krijgt.    

Jaarafrekening energieleverancier controleren

Soms staan er fouten in de jaarafrekening, waardoor u voor uw bedrijf mogelijk meer aan energiekosten betaalt dan nodig. Controleer daarom altijd of uw jaarafrekening klopt. Wij ondersteunen u hier graag bij en daarom hebben we in deze blog een checklist gemaakt voor het nalopen van de jaarafrekening.

Heeft u de jaarafrekening van uw zakelijke energieleverancier ontvangen en nog geen nieuw energiecontract afgesloten? Maak dan een online vergelijking op onze zakelijke energievergelijker. Als uw zakelijke energiecontract na dit jaar is afgelopen, veranderen de actietarieven namelijk automatisch in variabele energietarieven. Die liggen vaak hoger en daarom kunt u besparen door een nieuw energiecontract af te sluiten.

Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk