Zakelijke energie vergelijken bij salderen

Steeds meer bedrijven wekken zelf energie op. Door zonnepanelen of met een windmolen. Stel dat u wilt overstappen van energiecontract, hoe werkt dan een vergelijking als u zelf stroom opwekt? Minder.nl legt het voor u uit.

Als u zelf zonne-energie opwekt zijn er voor de zakelijke energievergelijking twee situaties mogelijk:  

  1.      Uw stroomverbruik is hoger dan u zelf opwekt.
  2.      U stroomverbruik is lager dan u zelf opwekt.

Stap 1: bereken uw netto stroomverbruik.

  • Breng eerst in kaart wat u jaarlijks aan gas en elektriciteit verbruikt.
  • Brengt in kaart hoeveel stroom uw zonnepanelen jaarlijks in kWh opwekken.
  • Breng de hoeveelheid zelfopgewekte zonne-energie in kWh in mindering op het jaarlijkse stroomverbruik. Dit is het nettoverbruik. Als u meer opwekt dan u verbruikt, is het nettoverbruik waarschijnlijk negatief.

Stap 2: vergelijk energie op Minder.nl.

Vul in de vergelijker het netto energieverbruik in. Als het nettoverbruik negatief is, vul dan in dat u 1 kWh verbruikt. U krijgt dan evengoed een contractaanbieding voor zowel stroom als gas.

Stap 3: kies het best passende energiecontract.

Wanneer u de gegevens in de zakelijke energievergelijker heeft ingevuld, krijgt u direct een overzicht van voordelige energiecontracten. Hieruit kiest u een contract die het beste bij uw onderneming past. Waar u vooral op moet letten, zijn de vaste kosten zoals het vastrecht en de netwerkkosten. Waarschijnlijk ligt uw stroomverbruik relatief laag. Dan heeft u meer profijt van lage vaste kosten dan een laag tarief per kWh.   

Stap 4: het voorschotbedrag.

Wanneer u een nieuw energiecontract aangaat, bepaalt de energieleverancier een maandelijks voorschotbedrag. Dit is op basis van het energieverbruik in voorgaande jaren op het betreffende adres. Wanneer u net zonnepanelen heeft geplaatst, ligt het voorschotbedrag waarschijnlijk te hoog. U kunt aan uw energieleverancier vragen of hij hiermee rekening houdt bij het bepalen van het voorschotbedrag.

Stap 5: houd rekening met het juiste overstapmoment indien u saldeert.

De elektriciteit die u op het energienet levert, wordt gesaldeerd met de elektriciteit die u bij uw energieleverancier afneemt. Dit wordt over een compleet jaar berekend. Tijdens of vlak na de zomer overstappen is niet aan te bevelen. Tenzij uw energiecontract rond die zelfde periode afloopt. In de zomer wekt u namelijk het meeste stroom op. Bij een overstap kan dit niet meer verrekend worden met het verbruik op een later tijdstip (in de winter). Het levert financieel meer op om de teruglevering te compenseren met het verbruik dan wanneer u een terugleververgoeding ontvangt.    

Energie vergelijken MKB/ZZP Energie vergelijken grootzakelijk