Vast of variabel zakelijk energietarief: wat kan ik het beste kiezen?

Wilt u een nieuw zakelijk energiecontract afsluiten dan kunt u kiezen tussen vaste energietarieven of variabele energietarieven. Wat beide tariefsoorten inhouden en waar u uw keuze op baseert, leest u hieronder.

Vaste zakelijke energietarieven 

Vaste energietarieven horen bij een zakelijk energiecontract met een bepaalde looptijd en staan gedurende die periode vast. Dus de vaste tarieven bij een energiecontract voor drie jaar wijzigen tussendoor niet. Dit geldt overigens specifiek voor de leveringskosten van energie. Als de overheid besluit om voor iedereen de energiebelasting  te verhogen, dan berekent de energieleverancier dit wel door in de energiekosten.  

Variabele energietarieven.

Variabele tarieven wijzigen twee keer per jaar: 1 januari en 1 juli. De prijzen kunnen stijgen of dalen waardoor u minder zekerheid heeft dan bij vaste energietarieven. Overigens is er een (klein)zakelijke energieleverancier, NieuweStroom, die contracten aanbiedt waarvan de energietarieven dagelijks kunnen variëren in plaats van twee keer per jaar.    

Kiezen voor variabele of vaste zakelijke energietarieven?

Ten eerste wijzen we er u op dat zakelijke energietarieven lastig te voorspellen zijn. Sinds 2008 daalden de energieprijzen, maar sinds 2016 is er weer een stijgende trend. Of u voor vast of variabele energietarieven moet kiezen, hangt daarom af van in welke mate u zekerheid wilt. Minder.nl weet uit ervaring wel dat variabele tarieven vaak wat hoger liggen dan vaste tarieven. Met name variabele verlengingstarieven. Kijk ook naar de energiemarkt op dit moment: zijn de tarieven historisch laag, hoog of gemiddeld? Daarnaast is het wellicht prettig als u een tijdje geen omkijken heeft naar uw energiecontract en vaste tarieven gaan meestal samen met een contract voor bepaalde tijd. Dus door de tarieven nu vast te leggen, hoeft u niet voortdurend de energieprijzen in de gaten te houden. Overigens bestaan er ook energiecontracten voor een bepaalde periode met variabele tarieven.  

Kortom, houdt bij de keuze voor vaste of variabele energietarieven het volgende in gedachte:

  1. Energieprijzen zijn lastig te voorspellen;
  2. In welke mate wilt u zekerheid?
  3. Variabele tarieven zijn vaak hoger dan vaste tarieven;
  4. Wilt u de komende tijd geen omkijken hebben naar uw energiecontract?

Zakelijke energievergelijking

Hulp nodig bij het maken van uw keuze? Onze klantenservice helpt u graag. We zijn dagelijks bereikbaar op 020 - 29 00 900. Of maak direct een zakelijke energievergelijking. Binnen twee minuten ziet u het best passende aanbod voor uw bedrijf.


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk