Transportcapaciteit of gecontracteerd transportvermogen

Transportcapaciteit of gecontracteerd transportvermogen is een begrip dat alleen voor grootzakelijke energieklanten geldt.

De transportcapaciteit stemt een grootzakelijk bedrijf af met de energieleverancier en netbeheerder. Het is de afgestemde maximumcapaciteit voor gas die per uur mag worden doorgelaten. Met andere woorden: wat het maximumvermogen is dat u op enig moment in het jaar denkt nodig te hebben. De hoogte van uw contractcapaciteit bepaalt de maandelijkse lasten voor het landelijk transport.

Overschrijdt u de maximum contractcapaciteit, dan kan u een boete worden opgelegd door de energieleverancier.

Als u boven uw vastgelegde transportcapaciteit uit komt.

Als uw bedrijf meer capaciteit vraagt dan in de transportcapaciteit is afgesproken, betaalt u hiervoor extra en vaak met terugwerkende kracht. Verwacht u van tevoren meer capaciteit te verbruiken dan u heeft afgesproken, dan kunt u mogelijk gebruik maken van een dagcontract. Dit is afhankelijk van de ruimte op het energienet. De extra behoefte aan capaciteit vangt u hiermee op. Dit moet u dan wel vooraf aanvragen, in de meeste gevallen een maand van tevoren. Vraag uw netbeheerder om meer informatie.

De transportcapaciteit aanpassen

De hoogte van de afgesproken transportcapaciteit bepaalt deels de hoogte van de kosten. Voorziet u minder aan maximale capaciteit gas of elektra te gebruiken of juist meer? Dan kunt u de transportcapaciteit aanpassen. Hier zijn echter wel voorwaarden aan verbonden waarover uw netbeheerder u meer kunt vertellen.

De transportcapaciteit of het gecontracteerd transportvermogen is iets anders dan de aansluitcapaciteit. Wellicht heeft u een grote aansluitcapaciteit, maar heeft u per jaar minder nodig dan het hieraan verbonden maximum. De transportcapaciteit ligt in dat geval lager dan de aansluitcapaciteit.

Gerelateerde energiebegrippen:

Aansluitcapaciteit

 

« terug naar de energiebegrippen