Exit- en connectiekosten

Exit- en connectiekosten zijn de kosten die Gasunie Transport Services (GTS) in rekening brengt bij een grootverbruiker van gas. Het tarief is wettelijk vastgelegd door de Autoriteit Consument & Markt. De exit- en connectiekosten dienen voor het entry- en exitsysteem. Op een entrypunt wordt gas op het net geleverd. Op een exitpunt wordt gas afgeleverd bij de afnemer. Voor de capaciteit per uur wordt een contract afgesloten tussen de afnemer en de leverancier.

Per 1 januari 2013 is de Gaswet aangepast. Hierdoor worden de exit- & connectiekosten niet meer berekend op basis van de contractcapaciteit, maar op basis van het maximale uurverbruik in de drie meest recente voorgaande wintermaanden (december, januari en februari). Door de wetswijziging betalen bedrijven alleen voor de gas die zij daadwerkelijk verbruiken.

Door de juiste contractcapaciteit voor uw bedrijf af te sluiten, bespaart u op de exit- en connectiekosten. De contractcapaciteit is namelijk afhankelijk van het maximale uurverbruik.

Monitoringstool van Minder.nl

Minder.nl biedt een handig online energiemonitoringstool die eenvoudig inzicht geeft in uw verbruik en kosten. U weet precies welke contractcapaciteit geschikt is voor uw verbruik zodat u nooit teveel betaalt.

 

« terug naar de energiebegrippen