Elektriciteitsmeter

Een elektriciteitsmeter meet hoeveel stroom uw bedrijf verbruikt in kilowattuur (kWh). Met die gegevens stelt uw zakelijke energieleverancier de jaarafrekening op.

Slimme meter

Van een slimme meter hoeft u de meterstanden niet door te geven. Die leest de netbeheerder vanaf afstand uit. Tenzij u bij de netbeheerder heeft aangegeven dat u dit niet wilt.

Dubbele of enkele elektriciteitsmeter

Een elektriciteitsmeter kan een dubbele of een enkele meter hebben. Met een dubbele meter maakt uw bedrijf hoogstwaarschijnlijk gebruik van een normaal- en een daltarief: in de avonden en in het weekend betaalt u een lager tarief dan overdag op werkdagen. Bij een enkele meter maakt u gebruik van een enkeltarief die u betaalt voor uw volledige elektriciteitsverbruik.

Een enkeltarief is af te sluiten voor zowel een enkele als een dubbele meter, terwijl een dubbel tarief alleen af te sluiten is met een dubbele meter. In de praktijk zal het voor de energiekosten weinig uitmaken of u een enkel of een dubbeltarief heeft.

EAN-code voor elektriciteitsmeter

De elektriciteitsmeter krijgt een unieke EAN-code van 18 cijfers. Daarmee is te achterhalen welke energieleverancier elektriciteit levert op het adres met de betreffende meter. De EAN-code staat op de jaarafrekening en vindt u ook in het EAN-codeboek

Terug naar de energiebegrippen