ZZP’ers besparen op energiekosten met belastingvoordeel

Als ZZP’er kunt u fiscaal voordeel krijgen op de energiekosten van uw woning. Op drie manieren kunt u geld besparen, afhankelijk van of u een kantoor aan huis heeft of niet:

  1. Maak gebruik van scherpe zakelijke energietarieven
  2. Trek zakelijke energiekosten af van de belasting
  3. Profiteer van de btw-terugvordering

Voor veel zelfstandigen kunnen de regelingen aanzienlijk schelen in de energiekosten. Minder.nl legt uit hoe u als ZZP’er zo optimaal mogelijk gebruik maakt van de financiële voordelen.

Zakelijk energiecontract voor ZZP’ers

Als u ZZP’er bent met een KvK-inschrijving geregistreerd op uw huisadres, kunt u een zakelijk energiecontract afsluiten. Dit contract met zakelijke energie voor thuis kunt u vervolgens ook voor privé gebruiken. Dit kan voordelig uitpakken, vanwege de scherpe zakelijke energietarieven. 

Standaard bedenktijd voor ZZP

ZZP'ers met zakelijke energie op hun privéadres hebben vandaag de dag twee gunstige voorwaarden bij het zakelijk energiecontract. De enige voorwaarden hiervoor zijn dat het privéadres in het BAG-register staat geregistreerd als woonfunctie en u de energie hoofdzakelijk voor privédoeleinden verbruikt. Vaak is dit het geval. De twee belangrijke voorwaarden: 

  1. U krijgt een standaard bedenktijd van twee weken. Nadat u per e-mail of per post het zakelijk energiecontract heeft ontvangen, kunt u er binnen twee weken nog kosteloos van afzien.
  2. Daarnaast is een maximale grens vastgesteld voor een eventuele opzegboete. Deze maximale boete is gelijk aan wat consumenten dienen te betalen.   

De opzegboete krijgt u alleen als de einddatum van uw huidige, lopende contract nog ver in de toekomst ligt en u toch overstapt naar een andere energieleverancier. Deze regel geldt voor zowel de zakelijke als de particulier energiemarkt. Wist u dat sommige zakelijke energieleveranciers de volledige overstapboete vergoeden of een deel ervan? Indien u wil weten welke dit zijn, bel ons dan op 020 - 2900 900. Onze zakelijke energiespecialisten helpen uw graag. Of maak zelf een online vergelijk via de calculator aan de rechterzijde. 

Energiekosten aftrekken van de belasting voor ZZP’ers

Bent u ZZP’er en heeft u een kantoor aan huis? Dan kunt u wellicht de zakelijke energiekosten aftrekken. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden:  

De werkruimte moet als zelfstandig te herkennen zijn door kenmerken als:

o   Een eigen opgang of ingang

o   Een eigen toilet/sanitair

o   Het is ook als werkruimte te verhuren aan een onbekend persoon

Daarnaast moet een aanzienlijk deel van het inkomen verdiend worden in de werkruimte. Ook houdt de belastingdienst er rekening mee of u nog een tweede locatie heeft waar u kunt werken. Dit beïnvloedt het minimale inkomen dat verdiend moet worden in de werkruimte.

Check of u in aanmerking komt voor de aftrek van zakelijke energiekosten

Check via de rekenhulp van de belastingdienst of u recht heeft op het aftrekken van de zakelijke energiekosten. De rekenhulp is een handig hulpmiddel om snel inzichtelijk te hebben of u aan de voorwaarden voldoet voor het belastingvoordeel. 

Gebruiksvergoeding en gebruikerslasten

Als blijkt dat u het belastingvoordeel mag toepassen voor de zakelijke energiekosten, kunt u de gebruiksvergoeding en gebruikerslasten aftrekken van de winst.

Gebruiksvergoeding

De maximale gebruiksvergoeding die u mag aftrekken is vier procent van de waarde van de werkruimte. Hoe rekent u dit uit? Bereken een deel van de WOZ-waarde van uw gehele woning voor de oppervlakte die uw werkruimte beslaat.

Gebruikerslasten

De gebruikerslasten die u mag aftrekken, zijn bijvoorbeeld de energiekosten die voor de werkruimte gemaakt worden.

Wat verandert er voor uw belastingaangifte?

Als de belastingdienst uw kantoor aan huis officieel ziet als werkruimte, behoort deze niet meer tot de eigen woning. Hypotheekrenteaftrek voor uw werkruimte is daardoor niet meer aftrekbaar in box 1. Het eigenwoningforfait uit box 1 berekent u voortaan door een percentage te nemen van de WOZ-waarde verminderd met de waarde van de werkruimte.

Btw-voordeel op zakelijke energiekosten

Als u als ZZP’er vanuit huis werkt, mag u btw van de energiekosten aftrekken. U hoeft geen rekening te houden met de hierboven genoemde voorwaarden die gelden voor het aftrekken van de zakelijke energiekosten. Btw-aftrek is toegestaan voor het deel van de energiekosten die toe te schrijven zijn aan uw kantoor aan huis. Hoe groot het aftrekbare bedrag is, hangt af van het aantal vierkante meters werkruimte. Bereken met behulp van de oppervlaktemethode uit hoeveel btw u mag aftrekken bij de btw-aangifte:

  1. Bereken de energiekosten van uw volledige woning (zowel woon- als werkgedeelte).
  2. Bereken wat het vloeroppervlak werkruimte (VWR) is in vierkante meters.
  3. Bereken wat het totale vloeroppervlak woning (VOW) is in vierkante meters.
  4. De energiekosten voor de werkruimte berekent u door: VWR / VOW x de volledige energiekosten.

Indien u deels bent vrijgesteld van btw, is de btw-aftrek waarschijnlijk niet of nauwelijks voor u van toepassing.

Raadpleeg uw boekhouder of financieel adviseur

Minder.nl heeft via online onderzoek bovenstaande informatie in kaart gebracht. Aangezien het regelingen betreft met specifieke voorwaarden adviseren wij u altijd om eerst de mogelijkheden te bespreken met uw boekhouder of financieel adviseur.

« terug naar de veelgestelde vragen