Betaal ik een boete bij mijn overstap van zakelijke energieleverancier?

Of u een opzegvergoeding (overstapboete) betaalt wanneer u een nieuw zakelijk energiecontract afsluit, is afhankelijk van de einddatum van uw huidige contract. Voor ZZP/MKB en grootzakelijke klanten verschillen de voorwaarden.  

MKB en opzegvergoeding

Als MKB’er of ZZP’er loopt u in de volgende situatie het risico op het betalen van een opzegvergoeding:

  1. U heeft een contract voor bepaalde tijd en de einddatum ligt nog ver in de toekomst. Als u opzegt, zet de nieuwe energieleverancier de overstap direct in gang en brengt de oude leverancier waarschijnlijk een opzegvergoeding in rekening.

In onderstaande situaties betaalt u geen opzegvergoeding

  1. Heeft u een contract voor onbepaalde tijd dan hoeft u alleen rekening te houden met een opzegtermijn. Vaak is deze dertig dagen. Uw nieuwe leverancier wacht met de startdatum van uw nieuwe contract totdat uw huidige contract is afgelopen en u stapt dus boetevrij over.
  2. U heeft een zakelijk energiecontract voor bepaalde tijd en over niet al te lange tijd loopt dit contract af. In dit geval wacht de nieuwe energieleverancier met de ingangsdatum van uw contract totdat uw huidige contract is afgelopen en stapt u boetevrij over.
  3. De einddatum van uw energiecontract met bepaalde tijd is verstreken en automatisch overgegaan in een contract voor onbepaalde tijd. Ook in dit geval hoeft u alleen rekening te houden met een opzegtermijn en betaalt u geen opzegvergoeding.

Grootzakelijk en opzegvergoeding

Als grootzakelijke klant is het belangrijk dat u voor het verstrijken van de opzegtermijn het energiecontract opzegt. Doet u dit te laat, dan wordt u automatisch verlengd met een jaar en meestal tegen duurdere verlengingstarieven.

Switchvenster

Houd ook rekening met het switchvenster van uw nieuwe leverancier. Die wacht een maximaal aantal maanden voordat de overstap in gang wordt gezet. Valt uw zakelijke energiecontract buiten dit switchvenster, dan wordt uw overstap direct in gang gezet en betaalt u een opzegvergoeding of de nieuwe leverancier geeft aan dat het nog niet mogelijk is om een nieuw contract af te sluiten. U wordt altijd geïnformeerd als u een opzegvergoeding gaat betalen bij de oude leverancier.

Opzegtermijn energieleverancier

Bekijk hier de opzegtermijn voor MKB en ZZP per energieleverancier

Bekijk hier de opzegtermijn voor grootzakelijk per energieleverancier

Advies nodig?

Twijfelt u of u een opzegboete krijgt van uw zakelijke energieleverancier als u overstapt? Bel ons dan om advies. We zijn dagelijks bereikbaar op 020 - 29 00 900 en zoeken graag voor u uit of u vrij bent om over te stappen. U kunt ook direct een online energievergelijking maken. Binnen 2 minuten ziet u het scherpste aanbod voor uw bedrijfssituatie.

 

Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk