Vrije energiemarkt

Sinds 1 juli 2004 is er sprake van een vrije energiemarkt. Hierdoor is er meer concurrentie in de energiesector gaande en de consument heeft meer keuze uit verschillende energieleveranciers. De vrije energiemarkt zorgt er voor dat er meer plaats is voor kleinere energieleveranciers, naast de grote spelers.

Onderscheid tussen leverancier en netbeheerder

Sinds de vrije energiemarkt zijn er twee type bedrijven ontstaan: de energieleverancier en de netbeheerder. De energieleverancier verzorgt de productie en aflevering van energie. Dit zijn commerciële bedrijven. De netbeheerder onderhoudt het energienet waarover gas en elektriciteit getransporteerd wordt. Zij zijn in handen van de overheid en hanteren landelijk gereguleerde prijzen.     

De voordelen van een vrije energiemarkt.

Het grootste voordeel van een vrije energiemarkt is de keuzevrijheid van de consument. In de jaren voordat de vrije energiemarkt geïntroduceerd werd, had de klant geen vrijheid om te kiezen. Op basis van de postcode werd bepaald welke energieleverancier een bedrijf of huishouden had. Nu de klant zelf mag kiezen, gaan energieleveranciers de concurrentie met elkaar aan. De klant profiteert hiervan door scherpe tarieven. Ook kan er nu bewust gekozen worden voor leveranciers met duurzame energie. Of voor een organisatie die het best scoort qua service. Vergelijk met online zakelijke energievergelijker Minder.nl welk energiecontract het beste bij u past.Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk