Meetdiensten

Meetdiensten zijn nodig voor het beheren en onderhouden van de energiemeter. Met de meetdiensten wordt onder andere het energieverbruik van een meetbedrijf geregistreerd, onderhoud gepleegd aan de energiemeter en storingen verholpen. De meetdiensten behoren tot het takenpakket van een meetbedrijf. Degene die de meetdiensten uitvoert wordt ook wel meetverantwoordelijke genoemd.

Zowel grootverbruikers van energie als kleinverbruikers van zakelijke energie hebben te maken met meetdiensten.

Meetdiensten bij kleinverbruikers

Voor kleinverbruikers is de netbeheerder degene die verantwoordelijk is voor de meetdiensten. De kosten voor de meetdiensten worden voor kleinverbruikers via de energieleverancier in rekening gebracht. Deze kosten zijn bedoeld voor onder andere:

  1. Het huren van de energiemeter
  2. Het registreren en verwerken van de data over uw energieverbruik

Met het geregistreerde energieverbruik stelt de energieleverancier de jaarafrekening op. De kosten voor de meetdiensten worden via de energieleverancier in rekening gebracht. 

Meetdiensten bij grootverbruikers

Voor grootverbruikers is de markt voor meetdiensten niet gereguleerd. Zij mogen bij ieder erkend meetbedrijf de meetdiensten afnemen.

Met de data die door de meetdiensten inzichtelijk worden, ontvangt een grootverbruiker een factuur op basis van het daadwerkelijke energieverbruik. De meetdiensten worden bij grootverbruikers direct gefactureerd. Niet via de energieleverancier zoals bij kleinverbruikers. 

Ondanks de liberalisering van de metermarkt zijn toch zijn veel grootverbruikers nog steeds klant bij het meetbedrijf bij wie zij ook voor de liberalisering klant waren. Terwijl de vrije markt tot veel concurrentie heeft geleid en het daardoor mogelijk is om tot wel 25 procent te besparen op de meetdiensten.   

Erkende meetbedrijven 

  Meetbedrijf

  Meetdiensten voor gas en/of elektriciteit?

  Anexo

  Gas & elektriciteit

  De Netwerkgroep Infra

  Gas & elektriciteit

  Ealyze

  Gas & elektriciteit

  Enavi

  Gas & elektriciteit

  Energie Consult Holland

  Elektriciteit

  EnergieMeetbedrijf

  Gas & elektriciteit

  Fudura

  Gas & elektriciteit

  Ingenieursbureau Ebatech

  Gas & elektriciteit

  Innax Energiemanagement

  Gas & elektriciteit

  Joulz Meetbedrijf 

  Gas & elektriciteit

  Kenter

  Gas & elektriciteit


Besparen op meetdiensten

Doordat grootverbruikers van energie zelf mogen kiezen bij wie zij de meetdiensten afnemen, is het eenvoudig om hierop te besparen. Er zijn namelijk veel meetbedrijven op de markt gekomen met scherpe tarieven. Minder.nl werkt samen met Het Meetbedrijf. Door scherp onderhandelde tarieven bij uw netbeheerder betaalt u tot 20 procent minder op de meetdienstkosten.


Bespaar op de meetdiensten >>