Wat is het capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief (CapTar) valt onder de transportkosten van de netbeheerder en omvat de transport en levering van gas en elektriciteit. Met de opbrengsten onderhoudt de netbeheerder het regionale en nationale energienet. MKB en ZZP betalen maandelijks een vast capaciteitstarief gebaseerd op de grootte van de aansluiting. Op de factuur staat dit aangegeven als netwerkkosten. Hoe groter de capaciteit van de elektriciteits- en gasaansluiting, hoe hoger het capaciteitstarief.

Sinds de intreding van het leveranciersmodel voor ZZP en MKB in 2013 factureert de energieleverancier namens de netbeheerder het capaciteitstarief en de overige transportkosten. Grootzakelijke bedrijven hebben te maken met het netbeheerdersmodel. Voor regionaal netbeheer, waaronder het capaciteitstarief, worden zij gefactureerd door de netbeheerder zelf.     

Maximale capaciteitstarieven

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt maximale capaciteitstarieven vast waaraan netbeheerders zich moeten houden. Deze staan in de Tarievencode elektriciteit en Tarievencode gas. In iedere regio is slechts één netbeheerder actief waardoor er geen sprake is van concurrentie. Om er voor te zorgen dat consumenten en bedrijven een eerlijke prijs betalen voor de transport en aansluiting is het belangrijk om toezicht op de energiemarkt te houden.    

Voorheen was het energieverbruik van invloed op de transportkosten. Op 1 januari 2009 is het capaciteitstarief ingevoerd waardoor het een maandelijks vast bedrag werd.   

 

« terug naar de energiebegrippen