Wat is een aansluit- en transportovereenkomst (ATO)?

Een aansluit- en transportovereenkomst (ATO) wordt afgesloten voor de aansluiting op het elektriciteits- en gasnet, het onderhoud hiervan en de transport van elektriciteit en gas. De ATO wordt afgesloten tussen uw energieleverancier en de netbeheerder in uw regio. Vervolgens stemt uw energieleverancier deze overeenkomst met u af. 

Leveranciersmodel en netbeheerdersmodel

Voor MKB geldt sinds 2013 het leveranciersmodel. De energieleverancier sluit met u de aansluit- en transportovereenkomst af namens de netbeheerder. Dit heeft als voordeel dat u niet twee aparte overeenkomsten hoeft af te sluiten met zowel de netbeheerder als de energieleverancier. 

Voor grootzakelijke klanten is het netbeheerdersmodel van toepassing. De kosten voor regionaal beheer krijgt u direct gefactureerd van de netbeheerder. De kosten voor het landelijk beheer factureert uw energieleverancier namens GTS voor gas of TenneT voor elektriciteit.

Voorwaarden in de ATO

In de aansluit- en transportovereenkomst worden speficieke voorwaarden, gegevens en parameters van uw type aansluiting opgenomen. Waaronder de aansluitcapaciteit en het gecontracteerde transportvermogen. Doordat de energieleverancier de ATO met u afsluit, informeren zij u over de inhoud van het contract.

Met welke netbeheerder uw energieleverancier een contract voor u afsluit, is afhankelijk van de regio waar uw woont. Ga naar onze netbeheerderspagina om te achterhalen welke netbeheerder in uw regio actief is.

De ATO gaat in op het moment dat u verhuist of nieuwe klant wordt bij de energieleverancier. Als u overstapt van energieleverancier wordt de netbeheerder automatisch op de hoogte gesteld. Net als wanneer u naar een andere regio verhuist en daarmee wisselt van netbeheerder.

 

« terug naar de energiebegrippen