Een kredietwaardigheidscheck door de zakelijke energieleverancier: waarom is die nodig?

Met een kredietwaardigheidscheck controleert de zakelijke energieleverancier of u in staat bent om de energierekening te betalen. Bij een aantal leveranciers is het een standaard procedure voor iedere nieuwe klant. Als blijkt dat u in het verleden bijvoorbeeld moeite had om de energierekening te betalen, dan kan de leverancier een waarborgsom vragen.

Uitvoering kredietwaardigheidscheck

Een zakelijke energieleverancier schakelt in de meeste gevallen een extern bureau in om de kredietwaardigheidscheck uit te voeren. Uw KvK-nummer wordt hiervoor gebruikt en aan de hand van onder andere uw jaarrekening en uw betaalgedrag in het verleden krijgt u een score voor uw kredietwaardigheid. Hoe hoger deze score hoe beter.

Waarborgsom na kredietwaardigheidscheck

Energieleveranciers stellen eigen voorwaarden aan de kredietwaardigheidsscore van hun zakelijke klanten. Bij een te lage score brengt de leverancier een waarborgsom in rekening. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van hoeveel gas en elektriciteit uw bedrijf verbruikt. Voor beide producten (gas en elektriciteit) wordt een aparte waarborgsom in rekening gebracht. Wanneer uw zakelijke energiecontract afloopt en alle rekeningen heeft betaald, ontvangt u de waarborgsom terug.   

Terug naar de veelgestelde vragen