Wat is het verschil tussen een jaarafrekening en een eindafrekening?

Een jaarafrekening ontvangt u ieder jaar van uw zakelijke energieleverancier. De eerste keer nadat u twaalf maanden elektriciteit en gas heeft afgenomen bij uw energieleverancier en daarna één keer per jaar. Een eindafrekening ontvangt u als u verhuist of uw zakelijke energiecontract opzegt bij de leverancier.

De jaarafrekening voor zakelijke energie

Op de jaarafrekening staat hoeveel energie uw bedrijf verbruikt heeft het afgelopen jaar en wat de bijbehorende kosten zijn. Met het termijnbedrag betaalt u maandelijks een voorschot voor uw energieverbruik. U ontvangt geld van de zakelijke energieleverancier terug als u meer heeft betaald voor uw verbruik dan nodig was. Het kan ook zijn dat uw termijnbedrag niet toereikend was. In dit geval moet u het restant nog betalen aan de energieleverancier.   

De eindafrekening voor zakelijke energie

Een eindafrekening ontvangt u bij een verhuizing of als u het zakelijke energiecontract opzegt. De energieleverancier verrekent op de eindafrekening het energieverbruik sinds de laatste jaarafrekening. Ook in dit geval ontvangt u geld terug of betaalt u geld bij.

Controleer uw jaarafrekening of eindafrekening

Het is verstandig om de jaarafrekening of eindafrekening te controleren. Soms staan er fouten in zoals een verkeerd energieverbruik. Lees ook het stappenplan van Minder.nl om de jaarafrekening van uw zakelijke energieleverancier te controleren.  

Klopt uw jaar- of eindafrekening niet? Lees wat u kunt doen bij mijn jaarafrekening of eindafrekening klopt niet. Wat nu?

Zakelijke energie vergelijken

Heeft u de jaarafrekening ontvangen? Kijk dan eens of u vrij bent om een nieuw energiecontract af te sluiten. Stel dat u een jaarcontract had en die is verlopen, dan gaat uw contract automatisch over in energiecontract met hogere variabele tarieven. Dit contract is ieder moment opzegbaar met een opzegtermijn van dertig dagen. Maak een online energievergelijking en kijk of u kunt besparen op de zakelijke energiekosten.

Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk