Waaruit is de zakelijke energierekening opgebouwd?

De energierekening is opgebouwd uit:

  • De leveringskosten: variabele en vaste leveringskosten
  • De netwerkkosten
  • De energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw

Leveringskosten

Voor de levering van gas en elektriciteit betaalt u met uw bedrijf leveringskosten. Dit zijn:

  • Variabele leveringskosten: voor iedere verbruikte kWh elektriciteit en m3 gas betaalt u een bedrag. U heeft de keuze uit een variabele energieprijs of een vaste energieprijs
  • Vaste leveringskosten: maandelijks betaalt u een vast bedrag aan de zakelijke energieleverancier voor de gemaakte kosten, zoals de administratie.    

Netwerkkosten

Aan de netbeheerder betaalt u netwerkkosten. Die zijn opgedeeld in:

  • Aansluitdiensten: voor de aansluiting van uw aansluiting op het energienet
  • Transportdiensten: voor het vastrecht, capaciteitstarief en de systeemdiensten
  • Meetdiensten: voor de diensten van de netbeheerder

De energiebelasting en Opslag Duurzame Energie

Over het verbruik van zakelijke energie betaalt u overheidsheffingen: de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). De opbrengsten van de ODE worden geïnvesteerd in de productie van duurzame energie. Over de energiekosten rekent de overheid nog 21 procent btw (1 juli 2022 was de btw op energie voor een half jaar verlaagd naar 9 procent).

Vermindering energiebelasting

Één keer per jaar ontvangt u de vermindering energiebelasting. Dit is een bedrag die de overheid aan iedere aansluiting met een verblijfsfunctie verstrekt, omdat het gebruik van gas en elektriciteit wordt gezien als een basisbehoefte. De vermindering energiebelasting wordt op de jaarafrekening in mindering gebracht op de totale energiekosten.

Benieuwd naar de verdeling van de energiekosten? Lees dan onze blog over het aandeel dat iedere partij van de energiekosten ontvangt.

Bespaar op de energiekosten

Op de netbeheerkosten en de overheidsheffingen heeft u geen invloed. Die staan vast. Op de hoogte van de leveringskosten heeft u wel invloed, omdat deze variëren per energieleverancier. Vergelijk daarom regelmatig zakelijke energiecontracten en kijk of u kunt besparen op de energiekosten.

Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk