Joost Minder.nl
8.9
2110 beoordelingen op Feedback Company

Opbouw zakelijke energierekening

Een zakelijke energierekening bestaat uit verschillende onderdelen. In dit artikel leggen we uit welke kosten op uw energierekening staan en wat ze betekenen.

 
Zo is een zakelijke energierekening opgebouwd

Deze kosten vindt u op uw zakelijke energierekening:

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2110 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

 Leveringskosten

Voor de levering van gas en elektriciteit betaalt u met uw bedrijf variabele en vaste leveringskosten.

  • Variabele leveringskosten: voor iedere verbruikte kWh elektriciteit en m3 gas betaalt u een bedrag. U heeft de keuze uit een variabele, vaste of een dynamische energieprijs.
  • Vaste leveringskosten: maandelijks betaalt u een vast bedrag aan de zakelijke energieleverancier voor de gemaakte kosten, zoals de administratie. 

Netbeheerkosten

U betaalt de netbeheerkosten via uw energieleverancier aan de netbeheerder. De hoogte van de netbeheerkosten zijn afhankelijk van de regio waarin een bedrijf gevestigd is en de netbeheerder die actief is in die regio. Deze kosten bestaan uit:

  • Aansluitkosten: u betaalt voor uw aansluiting op het energienet.
  • Capaciteitstarief: dit zijn de kosten voor het transport van gas en stroom en het onderhoud aan de totale infrastructuur van het energienetwerk.
  • Meetdiensten: u betaalt huur voor de energiemeter.
  • Vastrecht: dit is een vast bedrag per maand voor andere facturering, incasso en betalingsverkeer. Dit bedrag is afhankelijk van de capaciteit van uw aansluiting.

Overheidsheffingen (energiebelasting en btw)

Over het verbruik van zakelijke energie betaalt u energiebelasting. Het doel van energiebelasting is om consumenten en bedrijven aan te moedigen minder energie te verbruiken en duurzamere bronnen te gebruiken.

Over de energiekosten rekent de overheid nog 21 procent btw. De btw kan veranderen vanwege wettelijke wijzigingen. Zo is bijvoorbeeld in 2022 het percentage een half jaar naar 9 procent bijgesteld. Vanaf 1 januari 2023 is de btw op energie weer 21 procent.

Vermindering energiebelasting

De overheid ziet energieverbruik als basisbehoefte. Daarom wordt de belasting op energie verminderd met een bedrag per jaar per elektriciteitsaansluiting. De vermindering geldt alleen voor onroerende zaken met verblijfsfunctie, zoals een huis of kantoor. De vermindering energiebelasting wordt op de jaarrekening in mindering gebracht op de totale kosten.

Vragen? Stel ze gerust

Neem contact op met onze energiespecialisten.

 Joost de Nijs 
Grootzakelijk energiespecialist
Anita - Energie-expertAnita ten Wolde 
ZZP & MKB energiespecialist

Besparen op zakelijke energiekosten

Op de netbeheerkosten en de overheidsheffingen heeft u geen invloed. Die staan vast. Op de hoogte van de leveringskosten heeft u wel invloed, omdat deze variëren per energieleverancier. Vergelijk daarom regelmatig zakelijke energiecontracten en kijk of u kunt besparen op de energiekosten.

Verschillen met particulier

De opbouw van de zakelijke energierekening voor een zzp’er of een MKB-bedrijf verschilt niet van een particuliere energierekening.

Een grootzakelijke energierekening ziet er echter wel anders uit. De grootzakelijke energieverbruiker is verplicht om zelf de meetinrichting en de bijhorende meetdiensten te regelen met de netbeheerder. De netbeheerder en energieleverancier factureren allebei apart aan de grootzakelijke verbruiker.

Veelgestelde vragen over de opbouw van de zakelijke energierekening

1 Hoe is de prijs van zakelijke energie opgebouwd?

De prijs van zakelijke energie bestaat uit leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen (energiebelasting en btw) en eventuele verminderingen.

2 Hoe is de gasprijs opgebouwd?

De prijs van zakelijk gas bestaat uit leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen (energiebelasting en btw) en eventuele verminderingen.

3 Hoe is de stroomprijs opgebouwd?

De prijs van zakelijke stroom bestaat uit leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen (energiebelasting en btw) en eventuele verminderingen.

4 Hoe werkt de eindafrekening van zakelijke energie?

De eindafrekening toont het totale verbruik van energie gedurende een bepaalde periode - meestal een jaar - en de bijbehorende kosten op basis van de opbouw van de energierekening. Daarnaast toont het ook de opbouw van de bedragen. Ook staat op de eindafrekening of de klant geld terugkrijgt of moet bijbetalen.

5 Welk percentage van de zakelijke energie is belasting?

Het belastingpercentage op zakelijke energie kan variëren, maar het is een substantieel deel van de totale kosten en omvat onder andere energiebelasting en btw.

6 Welke onderdelen vormen het zakelijke energietarief?

Het zakelijke energietarief bestaat uit leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen (zoals energiebelasting en btw) en eventuele verminderingen zoals de vermindering op energiebelasting.

Zakelijke energie vergelijken

Net als voor particulieren geldt ook voor de zakelijke markt dat je door energieleveranciers te vergelijken flink geld kunt besparen. Dit geldt zowel voor ZZP’ers, MKB’ers als grootzakelijke energiegebruikers. Ga naar onze 100% onafhankelijke zakelijke energie vergelijker om erachter te komen wat de beste deal is voor jouw bedrijf.