Joost Minder.nl
8.9
2031 beoordelingen op Feedback Company

Opbouw van de zakelijke energiekosten: wie ontvangt wat?

Main Image

De energierekening bestaat uit veel verschillende kosten, logisch dat u als ondernemer niet meer weet welke partij u wat betaalt. Bij Minder.nl merken we dat vanwege de vragen die ondernemers ons stellen over de opbouw van de energiekosten: welk bedrag gaat naar de zakelijke energieleverancier, welk bedrag naar de netbeheerder en wat ontvangt de overheid? Dit werd nog relevanter toen in het nieuws verscheen dat 61 procent van de totale energiekosten niet naar de leverancier gaat. Met Minder.nl leggen we u daarom met een voorbeeldberekening uit hoe het werkelijk zit.

Voorbeeldberekening MKB energiekosten

De voorbeeldberekening die u hieronder ziet, is gebaseerd op het energieverbruik van een middelgrote winkel:

  • Met een jaarlijks energieverbruik van 16.000 kWh elektriciteit en 4.000 m3 gas
  • Type contract: een standaard 1-jarig vast contract

Voorbeeldberekening (exclusief btw)

voorbeeldberekening zakelijke energiekosten door Minder.nl

De leveringskosten vormen 31,8 procent van de totale energiekosten en dit is wat de zakelijke energieleverancier ontvangt. De energiebelasting bedraagt 42,3 procent en de netbeheerder ontvangt 25,9 procent van de energiekosten. Tel de laatste twee onderdelen van de energierekening bij elkaar op en dan ziet u dat 68,2 procent van de energiekosten opgaat aan energiebelasting en netbeheerkosten. Dit is nog meer dan de 61 procent die in de media werd genoemd. Waarbij we wel de nuance aanbrengen dat dit percentage om energiekosten voor consumenten ging en deze voorbeeldberekening zakelijke energiekosten betreft. 

Opbouw zakelijke energiekosten Minder.nl

Overheid belast u drie keer

De energieverbruiker betaalt via meerdere wegen de overheid voor zijn energieverbruik. Ten eerste door de energiebelasting, dat is duidelijk. Daarnaast zijn de netbeheerders in handen van de overheid en als laatste rekent de overheid nog 21% btw over de totale energiekosten (per 1 juli 2022 is de btw op energie voor een half jaar verlaagd naar 9 procent). Op deze manier belast de overheid de zakelijke klant in feite op drie verschillende manieren.

Ter compensatie: vermindering energiebelasting

De overheid ziet het gebruik van energie als een basisbehoefte en geeft daarom aan iedere elektriciteitsaansluiting met een verblijfsfunctie een heffingskorting: de vermindering energiebelasting. Een verblijfsfunctie houdt in dat het een aansluiting bij een locatie betreft waar iemand letterlijk kan verblijven en niet, bijvoorbeeld, een lantaarnpaal. Voor 2017 is het bedrag van de vermindering energiebelasting € 308,54 exclusief btw.

De energiekosten stijgen vanwege belastingverhoging

Onlangs was nog in het nieuws dat in 2020 de Opslag Duurzame Energie (ODE) verdrievoudigd zal zijn waardoor de energiekosten – en het aandeel van de energiebelasting - ook stijgen. De ODE valt onder de energiebelasting en met de opbrengsten stimuleert de overheid de productie van duurzame energie. Gezien de doelstellingen van Nederland om in 2020 veertien procent van de totale energieproductie uit duurzame bronnen te halen, wordt hier meer in geïnvesteerd. Een stijging van de ODE ligt daarmee voor de hand. In deze voorbeeldberekening komt de ODE neer op €211,40 en bij een verdrievoudiging betekent dit een bedrag van €634,20 per jaar.

Bespaar op zakelijke energiekosten

Geen enkele ondernemer is blij met stijgende energiekosten, maar bedenk ook dat we mede hierdoor een betrouwbaar energienet hebben en dat is ook wat waard. Net als een hogere productie van duurzame energie waarmee we zoveel mogelijk klimaatverandering tegengaan. Op de vaste kosten zoals de energiebelasting en de netbeheerkosten heeft u geen invloed, maar wel op de leveringstarieven. Dus houd uw zakelijke energiekosten zo laag mogelijk en maak gebruik van onze online zakelijke energievergelijker. 


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk